De ce are nevoie scoala ta? Ce ti-ar trebui in clasa? Inscrie-te pe HartaEdu cu o alerta, participa la concurs, aduna sustinatori si pot castiga. Concursul se desfasoara in perioada 2-16 mai 2022, grabeste-te!
Daca ar fi sa fac o lista cu toate lucrurile si dotarile pe care mi le-as dori in clasa, lista ar fi cu siguranta una destul de lunga. Dar pentru ca eu mereu merg pe ce e mai important in momentul de fata, pe prioritati, am scurtat lista si am concluzionat ca am nevoie de un anume fel de echipamente: laptopuri. Intamplarea fericita a facut ca anul trecut sa aflu din social media de HartaEdu – AICI. O colega din tara obtinuse acolo niste materiale. Mi-am trecut siteul pe lista de cercetat si am revenit la el dupa ceva timp. Va spun mai departe cum m-au ajutat HartaEdu si Narada.
HartaEdu – o nevoie, o alerta, o rezolvare
Am cercetat siteurile. Am apasat pe toate butoanele lor. Cat de frumos! Pe HartaEdu o multime de scoli si colegi din toate colturile tarii primisera finantari pentru nevoile lor: materiale didactice, table interactive, laptopuri, renovari, carti pentru biblioteca. Am citit pe multe dintre ele. M-a cuprins o sfiala, cum sa cer si eu asa? Mi s-a parut ca nu merit, ca nu pot, ca e prea mult, ca nu mi se cuvine. Apoi m-am gandit ca nu am ce pierde, ca in fond si la urma urmei daca nu imi e acceptata cererea voi trece peste acest lucru si voi cauta alta solutie.
Dar visul a devenit realitate. In octombrie mi-am facut un cont pe HartaEdu si am creat o alerta asa cum am vazut ca facusera alti colegi din tara. Am descris problema mea: clasa mea are nevoie de laptopuri. Copiii mei sunt mici, in clasa a doua, dar eu cred ca e momentul ca ei sa invete sa foloseasca un calculator pentru invatare, nu doar pentru jocuri. Vreau sa ii invat sa scrie un document, sa lucreze in Word si Excel, in PowerPoint, sa caute pe internet informatii. Am descris intentia mea si, asa cum cere siteul, am atasat poze din clasa mea. A durat ceva timp pana aceasta alerta a mea a fost publicata. Nu mi-am dat seama decat dupa aceea ca asa functioneaza: scriu alerta, dar cineva o aproba. Si cand am primit mesaj ca alerta mea e vizibila pentru toata lumea, am fost foarte fericita si emotionata. Si a mai durat putin pana cand mi s-a spus, in decembrie, ca alerta mea a primit finantare. Si gata! Lucrurile au decurs usor, firesc, normal, iar in februarie 2022 am primit laptopurile. Pe 3 dintre ele le voi folosi in clasa, pe celelalte doua le vor folosi colegi din scoala.
Dar merg mai departe. Folosesc deja laptopurile la clasa, am zilnic una, doua activitati care includ lucrul la calculator: jocuri in manualele noastre digitale, jocuri pe Wordwall, in Genially sau jocuri pe diferite platforme, teme scrise in Word, lucru colaborativ la o carte in BookCreator. Am facut clasei un cont pe Google pentru a avea spatiu de stocare in clouding pe Drive, o adresa de email, cont sa ne logam pe diferitele siteuri care cer acest lucru: Dropbox, Zoom. Pe emailul clasei trimit de cu seara linkurile catre jocurile pentru a doua zi sau pentru toata saptamana. I-am invatat pe copii sa acceseze emailul si sa salveze linkurile ca bookmarks. Dupa cateva zile se invata deja unii pe altii aceste lucruri.
Clasa virtuala pe Naradix
Pasul urmator este sa ne facem toti conturi pe Narada – AICI. Narada este o organizatie si o echipa care sustine educatia din Romania pe mai multe cai. Gasiti pe siteul lor sectiuni dedicate pentru invatare, crowfunding, sponsorizari, burse si o sectiune dedicata IT si sahului.
In sectiunea dedicata invatarii, eu am cont de profesor, elevii au cont de elevi. Mi-am facut acolo o clasa. Pe partea stanga e meniul de navigare si putem accesa acolo diferite cursuri. le va fi usor si copiilor sa acceseze siteul si sa isi alege un curs. Cursurile au mai multe lectii pe care copiii le pot parcurge in ritmul propriu. Ei vor vedea acolo si progresul pe care il fac. Le pot da si teme elevilor mei si pot avea chiar si un catalog.
Eroul al scolii nu sunt in niciun caz. Ma bucur ca am reusit sa aduc ceva nou si de actualitate in clasa mea.
Fii si tu eroul unei scoli!
Ideea este ca oricine poate crea o alerta pe HartaEdu: un profesor, directorul scolii, un grup de profesori, un parinte, un elev. Stiu, foarte multi oameni se sfiesc sa faca acest lucru. Despre acest subiect am vorbit cu multi colegi din tara. Unii mi-au spus ca daca vor semnala acolo o nevoie a scolii sau a clasei lor, altcineva va spune ca scoala, directorul, primaria sau mai stiu eu cine va spune ca nu au fost in stare sa rezolve problema. Dar lucrurile nu stau asa! Daca cineva are o nevoie reala in scoala sau in clasa – o biblioteca, de exemplu, sau o curte ce are nevoie de renovare, niste toalete functionale, daca nu sunt destule harti la geografie, cuburi si jucarii pentru gradinita – NU stam acum sa aruncam vina dintr-o parte in alta. Scoala intreaga, grupul de profesori, parintii, cu totii trebuie sa gasim solutii. Si iata ca una dintre ele poate fi aceasta finantare. Va incurajez sa faceti acest demers. Am vorbit cu cei de la HartaEdu despre toate aceste aspecte si ei va asteapta.
Concurs pentru o cauza
Narada si HartaEdu au acum, in perioada 2-16 mai 2022, si un concurs. Fonduri de 50000 de euro au fost alocate pentur rezolvarea cat mai multor nevoi ale scolilor. Cum are loc concursul? Poti inscrie pe site o alerta pentru a rezolva o problema a scolii. Apoi cauti sustinatori care sa iti voteze si sa aprecieze alerta scrisa de tine. Vor castiga cei care vor aduna in perioada campaniei cei mai multi sustinatori. Daca doar vrei sa sustii o alerta, iata si un tutorial explicativ AICI.
Daca aveti idei, daca alerta voastra a fost deja rezolvata, lasati un comentariu cu experienta pe care ati avut-o. Voua ce v-ar trebui in clasa sau in scoala? ce e absolut necesar, ce v-ar fi util, ce va lipseste?
Alte articole pe blog: Cum fac eu fise in PowerPoint, Ora de pictura – Kandinsky.
Ema