fii bun

Fii bun – Calendar cu activitati

Sa fii bun se simte si se invata. Unii sunt ei asa: buni, toleranti, saritori; pentru ca asa e firea lor. Altii trebuie sa inteleaga, sa analizeze situatii, sa recunoasca binele; asa sunt ei, asta e firea lor. In loc sa aruncam pisica de la scoala la familie, mai bine sa stam drepti in mijlocul lor si sa fim buni. Ca invata prin imitatie ori ca au nevoie de explicatii – aceasta e menirea adultului, oricine ar fi el, profesor sau parinte, sa creeze oportunitati de invatare. Poate nici noi de-a lungul unei zile nu simtim ca suntem destul de buni, toleranti, saritori. Din diferite motive.

fii bun

Fii bun la scoala si acasa!

A fi bun nu e aici reversul lui a fi rau. A fi bun inseamna de aceasta data sa fii atent la ce e in jur, sa ajuti, sa lasi de la tine, sa fii rabdator, empatic, tolerant, prietenos, amabil. A fi bun inseamna sa zambesti mai mult poate. Si daca nu indeplinesti o anumita sarcina nu inseamna ca esti rau. Ai fost poate prea preocupat de tot felul de lucruri, ai fost cu gandul in alta parte, ai fost visator, ai privit prea putin la ceilalti, nu ti-ai dat seama ca au nevoie de ajutor.

Ca sa fie mai usor, am conceput un calendar cu activitati. Poate nu e tocmai potrivit sa ii spun calendar. In viziunea mea activitatea aceasta nu presupune sa alegi in fiecare zi o sarcina pe care sa o indeplinesti. Desigur, poti face si asa. Dar va spun mai jos cum m-am gandit eu. Puteti descarca formatul PDF AICI. Un format se potriveste activitatilor de acasa, altul celor de la scoala.

  • Preceptele de genul: Spunem: Buna ziua!, Multumim cand primim ceva, Folosim cuvinte magice: Te rog, Multumesc! sunt in fata copiilor, niste vorbe purtate de vant. Uneori nu ajuta nici analiza situatiilor, nici povestirile moralizatoare, nici exemplul personal? De ce?

fii bun

Fii bun in fiecare zi, fii mai atent, zambeste mai mult!

Ca oricare alta invatare, invatarea de atitudini cere timp. Copilul va spune Multumesc si Scuza-ma atunci cand va simti cu adevarat ca aceste formulari il reprezinta si sunt in concordanta cu credintele sale. Eu personal nu ma supar cand un copil nu ma saluta. E pentru mine un semn ca el, desi e acolo, nu simte nevoia sa salute. Daca un copil nu saluta, nu ridica de pe jos o hartie sa o duca la cos, nu spune Te rog nu inseamna automat ca e prost crescut, nu inseamna ca nu are 7 ani de acasa. E pur si simplu vorba de un obicei pe care nu si l-a format si nu simte ca acel obicei il reprezinta. E ca atunci cand iei pe tine o haina: poate ceilalti iti vor spune ca e frig, mai pune o haina, dar tu nu simti ca mai ai nevoie de una. Nu inca.

 

Fii mai bun azi decat ieri

  • Vorbiti cu copiii despre bunatate, empatie, toleranta, daruire, ajutor.
  • Faceti liste de cuvinte care exprima aceste activitati si liste cu exemple de activitati.
  • Vorbiti despre fiecare in parte nu transmitand ideea ca Asa se face! pentru ca, pana la urma urmei totul e o conventie sociala la care copilul nu a aderat inca. Spui multumesc daca simti asta, daca simti recunostinta si nu pentru a fi privit dragastos si laudat.
  • Puteti incepe sa folositi calendarul alegand in cate o zi o sarcina asupra careia sa va concentrati. Cautati exemple de activitati. Copiii au nevoie sa fie ghidati uneori.
  • La sfarsitul zilei ganditi-va daca ati indeplinit sarcina. Nu trebuie sa fie indeplinita de toata lumea. Unii copii vor spune ca au uitat. Altii ca nu au avut ocazia. Altii ca nu au simtit ca trebuie sa faca acel lucru. Si e bine oricum ar fi. Pentru ca va mai fi o sansa, in alta zi.
  • Ori puteti pune calendarul pe perete si puteti vorbi zilnic despre bunatate, ajutor, toleranta. La sfarsitul zilei contabilizati cine ce a realizat. Unii vor spune ca au zambit mai mult, altii ca au ridicat cate o hartie ori ca au incurajat un coleg. Activitati diferite in grup. Bifati pe calendar, iar in ziua urmatoare reluati. Probabil ca dupa un timp copiii vor face cateva lucruri instinctiv. Va dura ceva, intr-adevar, trebuie sa avem rabdare. Si sa repetam sarcinile, sa ne propunem zilnic sa fim atenti la ceva anume.
  • Contabilizarea aceasta nu trebuie sa duca la creearea unei concurente intre copii: Eu am fost mai bun decat tine pentru ca am facut 3 lucruri de pe lista. Nicidecum! Contabilizarea aceasta e un prilej pentru fiecare de a reflecta la propria atitudine si asta sa ii invatati pe copii. Ai fost mai bun azi decat ieri? Ce a insemnat sa fii bun azi? Pe cine ai ajutat si de ce? Ai ajutat pentru ca ai simtit asta sau pentru a bifa pe lista? Copiii trebuie sa invete sa se intoarca spre sine, sa reflecteze asupra propriilor actiuni.

Daca aveti si alte idei, lasati un comentariu. Ori spuneti-ne daca ati folosit in clasa sau acasa fisele de mai sus. Cum au reactionat copiii?

Alte articole pe blog: Plan de organizare pentru 30 de zile, Cand vin parintii la scoala.

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *