fise de lucru

50 de fise de lucru de la Mate cu tati

Mate cu tati si Comunicare cu mami. Suna interesant, nu? Asa ma gandesc si eu: doi parinti care se ocupa de educatia copilului lor. Pe Mihai l-am cunoscut, virtual, pe retelele de socializare. De ceva timp imi tot apareau in feed fise de lucru pe care le lucra pentru baietelul lor. De curand fisele s-au adunat intr-un volum tiparit ce poate fi achizitionat din librariile online. Si eu mi-am cumparat cartea. E foarte frumoasa, colorata si, desigur, e utila. Dar cum au ajuns doi parinti sa creeze fise de matematica si comunicare? Va povestesc mai jos.

fise de lucru

Cartea Mate cu tati contine 50 de fise de matematica, citire si cu jocuri si se adreseaza copiilor din clasele pregatitoare si intai. Exercitiile sunt diverse, sunt organizate tematic si integrate cu alte subiecte: animale, cosmos, mediul inconjurator, lucrurile familiare copilului. Sunt niste fise aerisite, pe fiecare pagina se afla 2-3 exercitii. Sarcinile sunt formulate jucaus, sunt și sarcini de exersare, dar și unele de creatie.

Fise de lucru antiplictiseala

  • Mihai, vorbeste-mi despre voi. Cine sunteti? Ce meserii aveti? Cati ani are copilul vostru si unde invata?

Noi suntem Mihai si Mihaela, iar impreuna cu Marc, baiatul nostru de 8 ani, formam echipa Mate cu tati. Suntem o echipa tanara, noi avem studii in arte vizuale. Domeniul nostru principal de activitate este design-ul grafic. Marc este de asemenea atras de partea artistica, fiind interesat de activitati creative. El invata la o scoala de stat in Bucuresti.

  • Care e parerea voastra despre scoala? Ce asteptari aveti? Vi se indeplinesc aceste asteptari?

Cred ca invatarea este un atribut innascut si rolul scolii este foarte important in dezvoltarea individuala a copiilor.  Ma astept ca scoala sa stimuleze si sa sustina aceasta dorinta a copilului pentru invatare. In acelasi timp, imi doresc ca procesul educational sa il ajute pe copil sa descopere ceea ce ii place sa faca, ceea ce l-ar putea ajuta in definirea viitorului. Aici avem si noi un rol ca parinti, prin implicare, alaturi de invatatori si profesori.

  • Cum au aparut fisele voastre si de ce?

Fisele noastre au aparut din nevoia de a sustine procesul de invatare a copilului nostru, in conditiile declararii starii de alerta si inchiderii tuturor scolilor la inceputul anului trecut. Initial, a fost doar o joaca, prin care ii desenam fise de matematica lui Marc, cu exercitii interactive si distractive. Observand reactia lui, ne-am hotarat sa le pregatim intr-un format digital sub numele „Mate cu tati” si sa le postam online, pentru a le oferi ca resurse si altor copii. Asa a aparut site-ul www.matecutati.ro. In foarte scurt timp, am diversificat continutul si au aparut si fisele „Comunicare cu mami” si „Pauza de Joaca”.

fise de lucru

  • De ce fise si nu idei de activitati cu tot felul de materiale sau tehnici?

Baiatul nostru s-a jucat si a experimentat tot timpul cu materiale si diverse tehnici de lucru, influentat poate si de activitatile noastre zilnice. Am simtit in momentul in care am pornit acest proiect ca pot sa il atrag mai mult catre materia scoalara cu exercitii prezentate intr-un mod interactiv, mai creativ, sub forma de fise de lucru. Nu stiam cum o sa reactioneze, dar i-au placut si in timp s-a implicat personal cu idei si desene.

  • De ce mate cu tati si comunicare cu mami?

Personal mi-a placut matematica cand eram copil si ideile pentru fise de matematica imi veneau cumva natural. In completare, Mihaela dezvolta intr-un mod la fel de natural exercitii pe partea de comunicare. Nu a fost ceva planificat, dar am reusit sa abordam doua discipline de baza.

  • Care e modalitatea voastra de lucru cu copilul pentru a-l invata ceva ? Folositi fise, dar si alte materiale ?

Nu avem un mod aparte pentru a-l invata ceva. Pe langa activitatile de creatie, origami, desenat, pictat si alte jocuri, lui Marc ii plac si cartile cu diverse exercitii. In completare, incercam sa ii oferim cat mai multe experiente, prin excursii in familie, vizite la muzee, activitati in parcuri sau ne observa in activitatile noastre profesionale zilnice.

Fise de lucru, dar si alte activitati

  • Ce procent ocupa fisele in activitatile voastre si cu ce se umple restul timpului ?

Am pornit la drum cu gandul de a ne distra completand fise, oferind o activitate relaxanta. Astfel, ori de cate ori timpul ne permite, mai desenam cate o fisa pentru copilul nostru. 😊

  • Acum ati publicat o carte cu fisele folosite de voi. Povesteste-mi despre aventura publicarii unei astfel de carti. De unde se cumpara cartea ? Se pot achizitiona fisele si separat ?

Ideea publicarii cartii a aparut odata cu cresterea interesului oamenilor pentru fise. Am preluat sugestii si pareri si am planificat cum va arata cartea. Vrem sa multumim pe aceasta cale tuturor celor care ne-au ajutat in acest proces. Urmatorul lucru pe care l-am facut a fost sa contactam edituri. Am primit raspuns de la doua edituri, care s-au aratat interesate de proiectul nostru. Dupa o conversatie cu un prieten care a publicat o carte personal, am decis sa trecem si noi prin aceasta experienta interesanta. Am avut multe de invatat in acest proces, de la planificarea cartii pana la exemplarul bun de tipar. Dupa ce am finalizat cartea, am cautat tipografii si am cerut oferte. Am decis sa colaboram cu Fabrica de timbre pentru ca ne-au oferit o calitate buna la tiparire, in format offset, la un pret corect. Am lansat o campanie de strangere de fonduri si precomenzi pentru a sustine o parte din costurile de tiparire. Campania ne-a ajutat si sa stabilim cate exemplare vom tipari. La sfarsitul lunii mai, cartea a fost gata si arata exact cum ne-am dorit. Astfel, am putut sa o lansam oficial de 1 Iunie, o data care ni se parea potrivita, fiind o carte care se adreseaza copiilor. Cartea poate fi cumparata de pe www.matecutati.ro sau de pe eMag. In viitor, cei interesati vor putea achizitiona cartea si in format digital.

  • Ce spune copilul vostru despre toate acestea ?

El a fost cel care a insistat cel mai mult sa publicam cartea. A avut cel mai mult de invatat din tot acest proces, un obiectiv pe care l-am urmarit de la inceput. Ma bucura foarte mult entuziasmul lui. Este contagios 😊 In momentul in care am primit cartile de la tipografie, el a spus ca le tine si le completeaza pe toate. Deci, cred ca ii plac !

  • Ce urmeaza, ce planuri aveti ?

Pandemia ne-a facut sa apreciem momentele petrecute zilnic impreuna. Nu ne-am facut planuri pe termen lung. Pe termen scurt, vrem doar sa ne bucuram de realizarea noastra. Planul nostru pentru carte este sa o publicam si in format digital. Proiectul „Mate cu tati” continua si o sa urmeze un nou set de fise, pentru copii cu varste mai mari, dar poate si unele activitati creative pentru cei mai mici.

Daca ati folosit aceste fise de lucru, lasati lui Mihai un feedback.

Alte articole pe blog: Litera Î , Ce stii despre mine? .

Ema

 

1 thought on “50 de fise de lucru de la Mate cu tati”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *