Germeni, microbi, virusi, bacterii – unitate de invatare

Copiilor le plac monstruletii. I-am nimerit de data aceasta cu germenii, microbii si virusii. O nebunie! Nu m-am asteptat ca aceasta abordare sa aiba un succes atat de mare. Acum, la cateva zile dupa ce am incheiat capitolul, copiii inca mai deseneaza germeni; Eric deseneaza in fiecare zi cativa, cu orice ocazie.
Iata cum am desfasurat activitatile:Experiment 1: cum se raspandesc microbii – mi-am pus in palme o cantitate generoasa de gel dezinfectant si putin lipici cu scilipici. Am dat mana cu toti copiii ce stateau in cerc. Au descoperit ca o parte din scilipici e acum pe mainile lor. Dar daca ei dau mana cu altii? Super!
Experiment 2: cum se raspandesc virusii – am pulverizat in aer parfum. Cand l-au simtit, si-au dat seama: Aha, deci asa se intampla. Am vorbit despre stranut si tuse, despre spalatul pe maini … stiti voi.

Literele G si g le-am desenat ca niste … germeni. Am gasit pe internet imagini cu germeni si denumirile lor; fiecare copil a primit cate 2 pe care i-a lipit pe caiet.

Desenul meu de pe tabla. A fost suficient sa incep si creativitatea fiecaruia a inceput sa lucreze.

Apoi ne-am confectionat germeni: mai mari, mai mici, cu mai multi ochi, maini si picioare, fiorosi sau zambareti.Foarte foarte colorati. Inca nu le-am spus copiilor – poate in anii urmatori – aceasta e simbolistica culorilor – in povesti vrajitoarele si personajele negative poarta culori aprinse, stridente; ganditi-va la ciupercile otravitoare cat de viu sunt colorate sau la animalele veninoase. Asa e si cu germenii: viu colorat indica si partea nu tocmai buna a problemei.

Experiment 3 – felii de mere cu care fiecare echipa “a sters” cate ceva: clanta usii, banca, mainile unui coleg, podeaua, chiuveta. Toate puse in pungi sigilate, etichetate. Ce se va intampla peste cateva zile?
Tema pentru acasa- de efectuat acest experiment – copiii au primit cate o punguta, instructiuni si un jurnal in care sa noteze ce se intampla zilnic cu punga lor.

Ce facem cand stranutam sau tusim? Folosim o batista sau stranutam in cotul mainii. Aici suntem cu batista – farfurii de carton, manute decupate, batiste de hartie adevarate.

Marcata in sensul bun de toata desfasurarea mea de forte privind germenii, Ilinca a desenat acasa … harta locurilor unde intalnim germeni. Bravo Ilinca. 🙂

Intr-una din zile am scris si cuvinte care nu au legatura cu toti germenii:

Si n-o sa ma credeti, dar cifra 9 tot germene a iesit.

Iar la modelaj m-am trezit ca Teo mi-l prezinta pe germenele FREN.

Iar Daria il construieste pe dumnealui …. dar ….

… dumnealui e exact ca in poza pe care eu o prinsesem pe perete. Copiii sunt extraordinari! Doar noi, adultii complicam lucrurile.

Spor la germeni si voua. Germeni desenati, desigur.

Ema

Inspiratie:
Saylor’s Log, Peelregion, 2care2teach4kids, How to wash your hands, Safefood, Squidoo, Doctor Bag, Kidsactivitiesblog, Scholastic

Experimente – Germeni din casa, Heidisongs, Growing in Pre K, Education

Filme: Cum se transmit virusii, Cum arata microbii, Cantec -Wash your hands, Reclama Protex

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *