ghiozdanul

Ghiozdanul ideal

Imi amintesc de ghiozdanul copilariei mele: era alb, gen servieta, avea o clapeta mare, era cu Alba ca Zapada si cu piticii. Al vostru cum era? Oare il mai aveti? Nu stiu cat cantarea ghiozdanul, stiu ca era uneori foarte greu. Cred ca si felul in care era confectionat il facea sa fie oarecum greu. Sunt si acum purtatoare de ghizdan si rucsac. Ma ajuta sa am mainile libere, e incapator, am in el un univers (dar asta e alta poveste si nu asa trebuie sa fie la scolari). Ce fel de ghiozdane au copiii vostri? Care sunt criteriile alegerii unui ghiozdan?

ghiozdanul

Ghiozdanul sau valiza?

Multi parinti cedeaza rugamintilor copiilor si cumpara ghiozdane scumpe si deloc ergonomice doar pentru ca au un anume design si niste personaje de desene animate. Vad in magazine niste cutii pe post de ghiozdan: sunt realizate din carton acoperit cu panza sau din plastic, au niste incuietori complicate si chiar goale cantaresc ceva. Cum sa fie un ghiozdan bun?

  • Sa fie usor gol.
  • Sa fie dintr-un material ce se curata usor. Stiti cum e cand se varsa laptele in ghiozdan?
  • Sa fie functional, cu destule buzunare si compartimente pentru o organizare eficienta.
  • Sa aiba buzunarul pentru apa in exterior.
  • Sa aiba o inchizatoare usor de folosit, de preferat un fermoar. Verificati inainte sa il cumparati daca si copilul poate deschide rapid si usor ghiozdanul.
  • Sa aiba baretele reglabile.
  • Sa semene mai mult cu un rucsac de alpinist decat cu o valiza de carat in spate.
  • Poate fi gen troller.

Noile reglementari spun ca ghiozdanul unui copil sa nu cantareasca mai mult de 10% din greutatea copilului. Daca elevul are 30 kg, ghiozdanul sau ar trebui sa cantareasca vreo 3kg. Cum facem asta? Cantariti ce puneti in ghiozdanul copilului. Prioritizati lucrurile pe cara zilnic la scoala. E ogligatoriu ca in ghiozdan sa fie o sticla de apa de jumatate de litru, pachetul cu mancare si batiste de hartie. In rest, stabiliti impreuna cu copiii si cu invatatoarea ce rechizite sa cuprinda.

Cum sa golim ghiozdanul elevilor?

Exista solutii pentru toate si daca vrem, putem face asta.

  • Unele rechizite pot fi pastrate la scoala daca exista spatii speciale pentru fiecare copil: acuarelele si paharul pentru apa, blocul de desen, plastilina, foile colorate, foarfecele si lipiciul.
  • Si o parte dintre carti si caiete pot fi pastrate la scoala, copilul poate duce acasa doar lucrurile necesare pentru tema.
  • Unele manuale pot fi accesate si online.
  • Stiu, cu cat copilul e intr-o clasa mai mare, cu atat are nevoie de mai multe caiete si manuale, cate unul la fiecare disciplina. Luati in calcul si ghiozdanul de tip troller pentru astfel de situatii.
  • Din proprie experienta va spun: multi copii cara zilnic lucruri inutile sau care nu le sunt de folos in ziua respectiva. Cum ar fi adidasii. Pentru ca mama nu i-a scos adidasii din ghiozdan si pentru ca elevul nu e obisnuit sa isi verifice zilnic geanta. Sau cartile si caietele care i-au trebuit doar luni sau saptamana trecuta, iar in restul zilelor nu a mai avut nevoie de ele; dar pentru ca nu a aruncat o privire la geanta sa, le poarta zilnic cu el.
  • Copiii pot avea cate doua caiete: unul ramane la scoala si scrie pe el doar la scoala, unul il duce acasa sa isi faca tema si il aduce pentru verificare. Sau pot avea un singur caiet pe care sa scrie si in clasa si acasa. Cu siguranta ca exista si alte solutii. Le gasim?
  • Pachetul cu mancare poate fi ambalat in materiale usoare, nu e nevoie intotdeauna sa stea intr-o caserola.

Cinci pasi de independenta pentru un ghiozdan ideal

In fond, ghiozdanul ideal e cel care place fiecaruia. E cel pe care fiecare si-l personalizeaza cu o anume aranjare a obiectelor. Ghiozdanul ideal poate fi prietenul de nadejde al copiilor.

  1. Invatati copiii sa isi verifice zilnic geanta de scoala, sa scoata lucrurile de care nu au nevoie a doua zi.
  2. Invatati-i sa verifice orarul si apoi sa isi faca ghiozdanul. Pe mine ma sperie pur simplu formularea: Pai mama nu mi-a pus… Sau: Caietul a ramas pe masa din bucatarie ac acolo mi-am facut tema.
  3. Incurajati-i sa isi puna singuri apa si pachetul cu mancare.
  4. Sa isi gaseasca singuri organizarea prin buzunare. Sa stie singuri in care buzunar se afla batistele si unde sta penarul. Si mai ales sa stie ce au in ghiozdan.
  5. Sa isi curete ghiozdanul in fiecare saptamana. El trebuie golit si sters cu o carpa umeda, apoi lasat la uscat si aerisit.

La voi cum e? Pentru ce fel de ghiozdan optati anul acesta? Ce veti pune in el? Si mai ales, cat cantareste?

Te invit sa citesti si alte articole pe blog: Activitati cu carti – 20 de idei, Toamna la clasa pregatitoare.

Ema

2 thoughts on “Ghiozdanul ideal”

  1. Al meu era roșu cu Albă ca Zăpada 😀

    Ce am mai descoperit… auxiliarele cumpărate de părinți, de multe ori groase și pe tot anul, se pot desprinde pe capitole/semestre și nu îl cari pe tot la tine.

  2. Foarte util și organizat materialul. O să îl folosesc la o ședință cu părinții.
    Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *