Gulliver in tara piticilor, text din cartea Calatoriile lui Gulliver de Jonathan Swift
Stiti deja ca atunci cand citesti o carte te transpui imediat in alte lumi, intri in pielea personajelor, ti se pare ca participi la actiune. Activitatea din aceasta postare este despre acest lucru. Am imbinat textul, lectura acestuia, povestirea cu o activitate practica: Scrie o scrisoare sau un bilet.
Cum sa scrii o scrisoare lui Gulliver?
Mi se pare ca a scrie o scrisoare, corecta, cu formula de adresare, de incheiere, cu alineate, este o abilitate care iti foloseste toata viata. Exersarea acestui lucru poate fi amuzanta daca acum, la varste mici, se leaga de ceva care are legatura cu copilaria. Elevilor mei le-a placut mult de tot textul cu Gulliver. Unii au citit toata cartea. In clasa ne-am uitat la film. Dupa ce vorbesti atat de mult despre ceva, totul ti se pare familiar si incepi sa intelegi. Dar cum sa scrii o scrisoare lui Gulliver? Pune-te in pielea personajelor. Esti un locuitor din Lilliput, esti foarte, foarte mic si vei scrie o scrisoare uriasului Gulliver. Poate fi o sarcina coplesitoare! Oare o va citi? Ce ii poti spune pentru a-l determina sa o citeasca? Cum il convingi?
Partile unei scrisori chiar si catre Gulliver
I-am lasat pe copii sa aleaga daca doresc sa scrie o scrisoare, un bilet, un mesaj. Nu toti se simt inspirati si poate de aceea e bine sa poata alege. Important e ca partile unei srisori sa fie respectate, ca enunturile sa fie corecte, coerente si sa transmita un mesaj.

Evaluarea colegilor
I-am lasat pe copii sa evalueze lucrarile colegilor. Le-am sugerat ca pot da note, pot lasa un mesaj, pot desena ceva. De-a lungul timpului am lucrat de cateva ori in acest mod si mi-a placut foarte mult ca au inteles ca poti lasa mesaje pozitive chiar si atunci cand vrei sa critici. Tonul si cuvintele alese sunt foarte importante. Atunci cand copiii isi evalueaza si apreciaza colegii, cu siguranta dezvolta o anume abilitate de a privi, de a asculta, de a cantari lucrurile. Poate vor fi mai atenti cu ei, cu lucrarile lor. Pe de alta parte, cand primesc evaluari de la colegi, copiii sunt mai dispusi sa le accepte si sa urmeze sfaturile decat daca le-ar primi de la un adult. Incercati.

Daca ati avut si voi astfel de activitati, lasati in comentarii parerile voastre. Functioneaza evaluarile din partea colegilor? Credeti ca sunt importante astfel de activiatti sau evaluarea e doar apanajul profesorului?
Gasiti pe blog si alte articole despre activitatea copiilor Cand copiii sunt invatatori.
Ema