Joaca e o activitate naturala a copilului. Pe masura ce inainteaza in varsta, disponibilitatea fiintei de a se juca dispare. Lucrurile devin serioase, scortoase, mature. Parerea mea este ca joaca e un lucru serios, la orice varsta. Chiar acum citesc o carte despre jocuri si joaca si va voi povesti despre ea. Dar aici vreau sa va prezint un specialist in joaca: Andreea Jipa. Are o poveste minunata si o activitate foarte frumoasa.
Specialist in joaca
Andreea e profesor de limba engleza si lucreaz in Bucuresti la King’s Oak British International School. E mama unei fetite de 8 ani. Are un proiect, Playology, care a demarat de curand. Andreea organizeaza sesiuni de joaca impreuna cu parintii si copiii acestora, face planuri de decorare a camerelor de copii, sugereaza jucarii educative care se potrivesc in spatiile din casa fiecaruia, in functie de spatiu, de nevoile copilului, de varsta sa.
Articolul de mai jos ii apartine si va vorbeste despre importanta jocului la varste mici si despre feluritele jucarii pe care le puteti achizitiona sau confectiona.
Joaca de la nastere la 18 luni
In primul an si jumatate neuronii din creierul copilului tau creaza conexiuni foarte repede, realizand in special legaturi senzomotorii si vizuale in cortex, iar mai apoi in lobii frontali – iar modul de interactie (de joaca) al copilului tau va reflecta exact dezvoltarea acestor arii ale creierului sau. La inceputul acestei perioade, vei observa joaca prin practica, prin incercare’ (“practice play”, dupa cum o numea Piaget) – copilul tau invata despre lumea din jur prin simturi. Acum trebuie sa i le – vederea, auzul, mirosul, gustul, simtul tactil. Iata cateva tipuri de jucarii si jocuri care te pot ajuta si pe care i le poti oferi copilului tau la aceasta etapa.
Orice obiect poate deveni o jucarie
- zornaitoare (recipiente de plastic bine inchise, umplute cu orez, boabe de fasole, clopotei, etc), foarte colorate (adauga inauntru paiete stralucitoare, bucati de hartie, etc)
- jucarii care fac zgomot (le poti coase din diverse materiale si le pot agata panglici colorate cu clopotei)
- jucarii mobile agatate deasupra patutului – cu sau fara cutie muzicala (pe care le gasesti usor in magazine) sau lumini (fie si simplele siruri de luminite de sarbatori)
- oglinzi speciale pentru copii, oglinzi pe care sa le lipesti langa patut sau in camera de joaca pe pereti (le va gasi fascinante)
- paturici pe care cosi bucatele de material de diverse texturi, pe care s ail lasi sa se rostogoleasca sau sa stea pe burtica sa se poate uita
- ‘baby gyms’ – creaza din tevi de pexal unite niste bare de gimnastica pentru copilul tau, bare de care sa se apuce sau de care sa se tina cand sta in picioare
- mingi moi pe care sa le arunce sau sa le apuce – le poti coase din material si umple cu vata
Orice poate deveni obiect de joaca
Intr-o a doua etapa, bebelusul tau va incepe sa se miste si sa exploreze mai mult lumea din jur. Apar multe activitati noi: va sta in sezut, va merge de-a-busilea, se va ridica in picioare si, in cele din urma, va incepe sa mearga (cu sau fara ajutor). Acum va deveni mai interesat sa isi foloseasca mainile si degetele. Da-i ocazia sa experimenteze cu jucarii care sa ii dezvolte abilitatile motorii. Va invata astfel si relatii de tip cauza-efect intre obiecte (de exemplu, strang degetele, jucaria va face zgomot). Iata cateva tipuri de jucarii si jocuri care te pot ajuta si pe care i le poti oferi copilului tau la aceasta etapa:
- jucarii care intra una in cealalta
- cutii de carton, simple, pe care sa le desfaca, sa le inchida, sa puna lucruri inauntru si sa le scoata afara
- cuburi colorate cu diverse texturi si activitati pe fiecare fata (cu nasturi, fermoare)
- forme geometrice
- carti din material textil – cu imagini simple, dar cu impact in lumea copilului – de exemplu soare, copii, casa
- recipient sau jucarii la baie – pentru a le umple, goli
- jucarii cu roti si maner pe care sa le ‘plimbe’ si care sa il poata incuraja la mers
Petrece timp cu copilul tau
Din experienta personala, cel mai important lucru pe care i-l poti oferi copilului tau acum este atentie totala. Atentia ta e importanta in timpul momentelor de conectare sau joaca. Fii cat mai expresiv, aratand diverse emotii si facand felurite fete/ mutrite caraghioase sau nu. Bebelusul sa le poata copia si memora. Asculta muzica si canta cu el in fiecare zi – si nu doar melodiile clasice pentru copii. Incearca diferite genuri musicale, vei fi surprins de ce poate sa ii placa bebelusului tau! Citeste-i – mult si in orice limba. Si citeste alaturi de el, sa te vada pur si simplu citind. Duceti-va pe afara in fiecare zi, invata sa iubesti toate tipurile de vreme alaturid e copilul tau.
Si, mai ales, vorbeste-i. Vorbeste-i cat de mult poti. Oricat de ridicol ti se pare ca nu ai raspuns – vei vedea cum iti va raspunde in curand!
Gasesti pe blog si alte articole despre jocuri si jucarii Jocuri de dezvoltare personala , Joc interactiv cu ortograme.
Cu drag,
Andreea si Ema
1 thought on “Hai la joaca! – Cateva repere despre joc si jucarii”