In fiecare an, inainte de sarbatoarea de Halloween, incep discutiile pro si contra. Eu sunt pro discutii, pro Halloween sau orice alt eveniment, pro la pro. E dreptul fiecaruia sa nu fie de acord, insa exista foarte multe situatii in care poti sa nu fii de acord dar sa gasesti formula potrivita ce impaca pe toata lumea. Cele mai la indemana explicatii despre Halloween le gasiti pe Wikipedia, foarte frumos expuse, cu simboluri, credinte, traditii.
De ce place copiilor Halloween
Intrabati-i! Chiar intrebati-i! Chiar si de la cei mai fricosi veti primi raspunsuri de genul: Pentru ca e de speriat. Pentru ca ne sperie. Pentru ca putem sa ne costumam si sa ne vopsim pe fata. Pentru ca putem fi vrajitori. Sau schelete. Sunt si copii care nu rezoneaza cu nimic din toate acestea si e firesc. Insa punem pe tapet discutia parinte – copil sau cadru didactic – copii: sunt adulti care resping total ideea de Halloween, iar pe alta parte avem dorinta copiilor de a lua parte la o sarbatoare … de speriat.
Copiii au nevoie de a iesi din zona de confort, au nevoie de adrenalina. Cataratul in copaci, jucatul in noroi, Halloween, datul in carusel si multe altele asta fac: aduc o anume energie pe care nu o gasim in alte activitati.
E o sarbatoare comerciala?
Are, desigur si partile ei comerciale. Care sarbatoare romaneasca sau straina nu are? Consider ca aici putem noi, ca adulti, sa intervenim: sa dicutam cu copiii cat de departe merge acest comercial. In loc sa respingem ideea acestei sarbatori imprumutate, mai bine sa scoatem la iveala, impreuna cu copiii, originile ei, simbolurile, explicatiile, sa dam sens activitatilor. Doar atunci copiii vor intelege daca vor fi si ei de acord cu ea sau nu.
E o sarbatoare imprumutata?
Da, asemeni Valentine’s Day. Si ce daca e imprumutata? Nu asta e important, ci faptul ca ea deja a patruns in tara noastra, ca se mediatizeaza, e important faptul ca acum copiii de toate varstele stiu si cel mai bine ar fi sa nu o ocolim cu explicatii de genul: Eu nu sunt de acord, nu iti dau voie nici tie sa fii de acord. Oricat am vrea, nu putem sa ne limitam doar la ce e specific romanesc, mai ales ca…
Si la români exista astfel de obiceiuri
Avem si noi pomenirea mortilor. Si povestile religioase au morti. In multe zone ale tarii, la sfarsitul anului, oamenii se costumeaza in spirite rele. E o traditie care are la baza ritualuri funerare. Eu am crescut cu asa ceva si an de an am urmarit cetele de mascati care treceau prin oras cu colindatul.
Ma intreba cineva daca sa introducem pomenirea mortilor la programul de la scoala. Da, daca trebuie. Se poate discuta la orele de religie, la intalnirea de dimineata. Se poate discuta despre obiceiuri, despre sarbatori religioase sau altfel de sarbatori. E un subiect sensibil, dar a-l ocoli si a-l exclude nu inseamna ca rezolvam problema. Pentru ca daca facem asta, ar insemna sa uitam de toate sarbatorile religioase si de Biblie deoarece in ele apar subiecte delicate. Ar trebui sa nu le mai citim copiilor Capra cu trei iezi si Scufita rosie.
Halloween nu e de ocolit. E o oportunitate pentru multe discutii
La scoala sau acasa, folositi aceasta ocazie de a discuta despre o multime de subiecte care doar acum se activeaza si doar acum au sens. E firesc sa nu fiti de acord cu anumite idei, simboluri, interpretari, abordari. Dar nu transmiteti copiilor frici si temeri. Nu le spuneti de ce sa se teama, in ce sa creada si mai ales ce au voie sa creada. Consider ca discutii serioase pe tema Halloween pot avea loc la orice varsta, de la 3-4 ani chiar. Nu subestimati capactitatea de intelegere a copiilor si nu ii modelati dupa voi. Veti vedea ca, dicutand, copiii va vor spune ca nu cred in vampiri, fantome si schelete umblatoare, dar a pretinde ca exista e amuzant. Pretend play. Si chiar daca e o sarbatoare imprumutata, e bine sa stie asta, unde sa se opreasca si cum sa o abordeze. Pentru ca de-a lungul timpului vor mai fi multe alte lucruri imrpumutate de la altii si ar fi bine ca ei sa stie sa le gestioneze.
- Ce e frica, de ce imi e frica, ce solutii am
- Corpul uman, scheletul, cate oase avem in corp, care e cel mai mic, cel mai mare
- Dovleacul, ciclul de viata al plantei, mancaruri cu dovleci, dovleci ornamentali
- Fantomele, ce sunt fantomele, de ce ne sperie. Stiti o fantoma draguta? Casper
- Liliecii. Ciclul de viata al liliacului. Liliacul e un mamifer, curiozitati
- Vampiri, vrajitoare, Dracula. Ce e adevarat si ce e fals, ce e real si ce e imaginar?
Care sunt ideile voastre despre Halloween? De ce da, de ce nu? Cum discutati cu copiii? Lasati ideile voastre in comentarii.
Alte articole despre Halloween gasiti pe blog: Carte in forma de liliac, Scriere imaginativa – Costumul meu. Sau articole despre dovleci si corpul uman: Dovleacul, unitate de invatare, Corpul uman.
Ema
2 thoughts on “Halloween altfel gandit”