parintii

Idei de activitati cu parintii

Se vorbeste mult despre relatia scoala – parinti, profesor – parinti. Se spune ca ea nu exista ori ca nu e bine gestionata. Realitatea e ca aceasta relatie exista in multe clase din tara si e foarte, foarte bine gestionata si de profesori si de parinti. Desigur, aceasta relatie poate sa fie sub multe forme: intalniri, sedinte, activitati cu parintii, sprijin cu materiale, vizite, insotirea in excursii. In grupul de Facebook EmaLaScoala i-am intrebat pe colegi daca desfasoara activitati cu parintii. Da, multi dintre ei au realizat intotdeauna si exemplele si pozele pe care le-am vazut sunt minunate.

activitati cu parintii

Exista insa si reversul medaliei, clase in care parintii nu participa decat la sedintele cu parintii, uneori poate nici acolo. Sunt tot felul de situatii si nu asta e important. Ca parinte sau profesor poti sa ai o initiativa.

 

Parinti contra profesori? Nicidecum!

Multi parinti, excelenti profesionisti in domeniul lor, se feresc de astfel de activitati cu copiii. Recunosc faptul ca le e teama sa vorbeasca in fata mai multor ochi ori nu stiu sa gestioneze un grup de copii. Nu au nicio idee despre ce activitate ar putea face si li se pare ca vor fi intr-o situatie ridicola si jenanta.

Pe de alta parte, unii profesori, fie ca sunt educatori, invatatori, profesori de gimnaziu, de liceu, considera ca parintii nu au ce cauta in procesul didactic. Ora e a profesorului, profesorul e un profesionist care stie tehnici de invatare. Mai mult, daca vine in clasa, parintele s-ar putea sa vada si aspecte neplacute care l-ar desconsidera pe profesor.

Si totusi, exista solutii!

  • Activitatea desfasurata de un parinte nu trebuie sa fie tehnica din punct de vedere didactic asa cum e cea realizata de un profesor.
  • Desfasurand o activitate la clasa, parintele nu inlocuieste profesorul, nu il detroneaza, nu ii fura meseria.
  • Da, poate va vedea si aspecte neplacute in clasa, dar asa e in orice clasa, exista tot felul de situatii si parintele nu vine sa critice.
  • Copiii vor vedea ca informatia vine si din alte surse.
  • Copiii vor fi impresionati ca un parinte isi schimba rolul, vor fi mandri sa isi vada mama sau tatal intr-o activitate la scoala.
  • Stabiliti o frecventa a acestor activitati. O data pe luna spre exemplu. Sau la orele de dezvoltare personala, la doua saptamani.

activitati cu parintii

Ce activitati cu parintii se pot desfasura

Depinde de obiectivele voastre, de continuturile unei discipline, de disponibilitate. Teoretic, parintii pot participa la tot felul de activitati.

  • Insotirea grupului de elevi in vizite si excursii.
  • Facilitarea unor vizite si excursii la locul lor de munca.
  • Sustinerea unei activitati in fata clasei.
  • Lectura unei povesti, recitarea unei poezii, un cantec.
  • Prezentarea unor unelte de lucru, a unor poze din copilarie, a cartii preferate in copilarie.
  • Prezentarea meseriei sale cu exemple, demonstratii, filme.
  • Participarea la activitati care presupun decorarea clasei cu ocazia unor sarbatori.
  • Activitati care presupun mesterirea unor obiecte, prepararea unei mancaruri, gradinarit.

activitati cu parintii

Ce spun colegii care au sustinut astfel de activitati

Eugenia –  Le-am propus părinților ca, în funcție de profesia lor, să pregătească o activitate cu elevii (cine dorește). Am avut următoarele ore, desfășurate în săptămâna Școala Altfel:
1. Atelier de creație – icoană pe sticlă, organizat de o mamă pictor/profesor de desen;
2. Jocuri de gândire – o mămică ce desfășoară acest curs în școli;
3. Logică și argumentare – ținută de o mămică profesor de engleză;
4. Micul actor – jocuri și activități organizate de o mamă actriță;
5. Proces simulat la tribunal – o mamă judecător.
Copiii au fost foarte încântați, iar părinților le-a plăcut să se implice. Ar trebui să încercăm mai des astfel de activități.

Carmen – Vineri, 25 octombrie, am avut Sarbatoarea Multumirii. Copiii au prezentat o scurta sceneta. Am invitat o mămică din America. Ea ne-a prezentat originile acestei sărbători și a vorbit despre modul in care sărbătoresc in prezent in America. Am avut invitati si alti parinti, care, impreuna cu copiii au realizat un craft pe care au scris motive de mulțumire. In final, am servit cu toții delicioasele fructe aranjate foarte nostim pe platouri. A fost minunat! Iar anul trecut, in Scoala Altfel, un tatic programator, i-a învățat sa faca ei un joc, nu doar sa se joace… De asemenea, o mamica-medic ne-a prezentat Regulile pentru un stil de viata sanatos.

 

Copiilor le stralucesc ochii cand isi vad parintele in fata clasei

Andra – Eu am initiat astfel de activitati in clasa noastra. Acestea au avut loc saptamanal. Parintii isi alegeau activitatea, in functie de ce le era lor comod sa faca. E absolut minunat. Copiilor le stralucesc ochii cand isi vad parintele in fata clasei. Activitatile au variat: robotei din cutii de carton, martisoare cu tehnica quilling, iepurasi din ciucurei de mohair, origami, gatit la rece, jocuri, activitati in limba engleza.

Lili – Am un optional “Teatru pentru copii”. Cred ca a fost liantul intre scoala si parinti( un parinte e actor, ceilalti au ajutat enorm la “necesitatile” din culise: lumini, sunet, garderoba, recuzita, sustinere din sala).

Mirela – Noi petrecem mult timp împreună. Am făcut picnicuri, târguri de Crăciun, ateliere de lucru. Cea mai recentă e excursia de acum 2 săptămâni la Alba-Iulia. Am petrecut o zi minunată și am învățat cu toții o mulțime de lucruri.

Viviana – Eu am mers la gradinita in 2 ani diferiti cu parte de dezvoltare personala si prezentarea profesiei de psiholog, a fost provocator pt mine.

 

Cum sa ajutati parintii la astfel de activitati

  • Stabiliti impreuna ce activitati pot desfasura. Poate fi ceva care le place sau la care se pricep. Daca nu e un bun povestitor, nu il solicitati pe parintele respectiv sa spuna o poveste, decat daca el chiar doreste acest lucru.
  • Faceti impreuna un plan, alegeti metodele potrivite, materialele.
  • Prezentati-i cateva tehnici de linistire a clasei, de captare a atentiei.
  • Inainte de a incepe, prezentati-i pe parinti copiilor.
  • Nu ii lasati singuri in clasa, sa gestioneze grupul de elevi.
  • Nu interveniti in activitate decat daca e abosulut necesar.
  • Nu il corectati in fata copiilor. Daca totusi trebuie sa corectati ceva, gasiti o modalitate discreta.
  • Daca doar va insotesc intr-o vizita sau excursie, dati-le cateva repere. De exemplu sa mearga in spatele grupului de elevi sau pe langa. Anuntati-i daca aveti copii bolnavi, alergici, care merg incet, care uita lucruri, carora le e rau in autobuz. Rugati-i sa va semnaleze orice problema.

Daca ai astfel de experiente de activitati cu parintii elevilor tai, spune-ne intr-un comentariu. Cum a fost, care e metoda voastra de lucru, ce spun copiii. Daca nu ai desfasurat pana acum activitati cu parintii, te invit sa incepi.

Alte articole pe blog: Din experienta unui parinte la scoala, Sedinta cu parintii.

Ema

 

1 thought on “Idei de activitati cu parintii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *