E mic, abia a invatat sa citeasca. Stii ca cititul i-ar putea deschide noi lumi, noi usi. Cum il ajuti sa inteleaga ca cititul e important si mai mult, cititul e ceva minunat, iar cartile sunt tot atatea posibilitati de a descoperi in fiecare pagina o multime de lucruri? Nu e magie cu palarie, nu e usor. Dar se poate. E o munca de echipa si e o munca de durata. Iata cateva idei de lectura.
Cateva idei de lectura
Hai la biblioteca! – Poti avea acasa cea mai mare si mai frumoasa biblioteca, dar nu se compara cu atmosfera dintr-o biblioteca publica. Rafturile impunatoare, miile de carti, mirosul, oamenii – totul poate impresiona. Mergeti mai intai la bilblioteca pentru adulti, cauta o carte, discuta cu bibliotecara – fa totul in asa fel incat sa nu reiasa totusi ceva de genul “Uite cum fac eu, asa sa faci si tu.” Exemplul personal trebuie sa fie … subinteles. Asta nu inseamna ca daca veti merge o data, gata! Nu, trebuie sa mergeti de mai multe ori. Dupa o luna prezinta-i biblioteca pentru copii si fa ca totul sa fie o zi speciala.
Mergeti la sala de lectura de la biblioteca publica – Da, acolo e alta atmosfera. Chiar daca micutul tau are 6-8 ani, mergeti acolo sa cititi carti sau sa va uitati la poze. Atmosfera de liniste il va invata ca cititul trebuie sa se desfasoare in liniste si ca e nevoie de concentrare. Nu e nevoie sa stati mult. Stati 10 minute daca micutul nu are rabdare. Dar daca veti face asta periodic, el va invatat care e ritualul.
Mergeti la librarie – La primele vizite doar rasfoiti carti, fara sa il tot intrebati pe cel mic daca vrea sa ii cumparati neaparat o carte. Acest lucru trebuie sa vina de la el. Nu, nu va cere poate de prima data, nici dupa o luna, dar e o sansa.
Cititi impreuna – In cor, pe rand, cu voci preschimbate.
Carti cu poze – Placerea de a citi nu va veni daca ii pui in mana carti grele, fara poze. Alege carti care au ilustratii mari si doar un rand pe pagina.
Cititi impreuna -IAR! – Nu e suficient sa ii pui supa in fata si sa ii spui: Mananca! Nici voi, adultii, nu mancati cu pofta cand sunteti singuri. Asa e si cu cartile – Hai sa citim impreuna, poate fi un inceput. Sau … Vrei sa iti citesc eu cartea aceasta? (chiar daca copilul stie sa citeasca, placerea unei auditii are farmecul ei). Da, poate o luna intreaga vei citi doar tu cartile. Nu e nimic. Pofta vine mancand.
Ia-l prin surprindere – Aveti o carte despre o pisica? Deseneaza-ti mustati, da, chiar tu, parintele lui si ofera-te sa ii citesti cartea.
Povestea merge mai departe – Discutati despre ceea ce cititi, faceti din unele carti (nu din toate, ar fi plictisitor) o stire de familie – anuntati-l pe tati, seara, ca azi ati citit o carte despre …. Desenati personajele, povestea, o scena si expuneti desenele.
Cartile electronice – Eu sunt PRO tableta si gadgeturi. Parintii care interzic tableta / calculatorul si vad in asta o pacoste sunt de obicei parintii care nu se pricep la astfel de lucruri sau care considera ca tehnologia e apanajul adultilor. Ori cei care cred ca nu e nimic bun acolo si daca dansii nu petrec timp pe dispozitive, atunci nici copiii nu trebuie sa aiba acces la ele. Nu e nimic rau in a nu te pricepe, poate nu e domeniul tau, nu te atrage etc. Dar asta nu inseamna ca nici copiii nostri nu ar trebui sa aiba acces la tehnologie. Carti in limba romana in format electronic nu prea gasiti. Nu asa multe. Dar pe Kindle gasiti in engleza sau germana sau franceza. Sau alte limbi straine. Daca stiti o limba straina, da, cititi-i copilului pe tableta. Tehnologia are intotdeauna de castigat.
Lectura e, la un moment dat, o activitate personala
Ma limitez la 10 idei. Ar fi multe de spus deoarece placerea de a citi nu se formeaza de la o zi la alta. Poate dura mult, un an, doi sau mai mult. Nu va pot promite ca ideile mele vor avea succes. Depinde de copiii vostri, de voi, de conjunctura. La varste mici, lectura e pentru copii o activitate sociala, o activitate impreuna cu altcineva. Pe masura ce creste, copilul va dori, treptat, sa fie independent, sa citeasca singur. Pe de alta parte aveti in vedere si alte aspecte:
*fiecare copil e diferit si nu va lasati influentat de spusele altora cum ca ai lor citesc mult, foarte mult, zilnic
*poate cititul nu e activitatea sa preferata, dar asta veti descoperi pe parcurs, nu la 6-7 ani
*daca voua va place o carte, nu inseamna ca trebuie sa ii placa si copilului vostru (unii baieti din clasa mea au citit cu mare placere doar cartile care aveau ca personaje baieti, nu catei, fetite si pisici)
*daca nu se arata interesat de toate eforturile voastre (mers la biblioteca, citit impreuna) nu inseamna ca gata, nu ii place sa citeasca – trebuie sa aveti rabdare.
Am scris acest articol ca raspuns la intrebarea Taniei – Cum ajuti un copil care intra in clasa 1 acum sa isi doreasca sa citeasca?
Sper sa va fie de folos. Daca aveti si alte idei, sugestii, lasati un comentariu.
Ai mare dreptate! Exemplul personal și disponibilitatea ( de a discuta despre ceea ce citește copilul, de a citi și tu ceea ce a citit el ca să ai ce discuta cu el, de a te plimba ore în șir prin librării sau prin bibliotecile publice, de a cumpăra cărți, de a reorganiza biblioteca personală etc.) sunt atuurile cu care eu am reușit să-i trezesc fiului meu dorința de a citi. Treptat, dorința s-a transformat în pasiune. E una dintre cele mai mari reușite ale mele! Acum, transfer experiența personală la nivelul clasei mele și sunt mulțumită de rezultat. Deci, în această chestiune recomand tuturor să se înarmeze cu multă răbdare și să acorde timp fiecărui detaliu!