Aceasta postare contine linkuri de afiliere. Veti plati acelasi pret fie ca achizitionati de pe linkurile de aici sau direct din libraria online.
In limba engleza terminatia -ish are rol in formarea adjectivelor si a substantivelor, ajuta la schimbarea categoriei gramaticale. Echivalentul sau in limba romana ar fi terminatia -esc. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc aici, ci despre o carte care se numeste -ish si e scrisa de Peter H. Reynolds. (imaginea de mai jos e coperta cartii de pe BooksDepository)
Daca aveti copii pe care ii demoralizeaza orice critica, atunci aceasta e o carte potrivita de citit impreuna cu ei. E si pentru copiii care nu au incredere in fortele proprii, pentru cei care cauta perfectiunea crezand ca a gresi nu e permis, pentru copiii carora le place sa deseneze… Nu-i asa ca la clasele mici ati auzit de multe ori: Doamna, eu nu stiu sa desenez.
Ce e increderea in sine?
Personajul principal e Ramon. Lui ii place sa deseneze. Orice si oriunde. Dar …. Nu va spun ce se intampla. Punctul culminant m-a luat si pe mine prin surprindere si m-am pomenit zambind larg si ochii mi s-au umplut de lacrimi. M-a impresionat. Atat de simplu a fost. Nu va spun ce e. Ramon a continuat sa deseneze. A primit o lectie si a invatat sa aiba incredere in fortele proprii. Dar ce e aceasta incredere in sine, in fortele proprii? De unde vine ea? O are fiecare? ce facem cu ea?
Activitati pe marginea cartii
Pe langa lectura si discutia cartii, puteti realiza si alte activitati pe marginea acestui text. La dezvoltare personala povestiti despre personaje, despre actiunile lor, despre intamplarile personale ale copiilor. Invitati la discutii: Tu cum ai fi procedat? ce putea Ramon sa faca? Avea o alta solutie? Ce inseamna sa renunti la ceva ce iti place sa faci? Ce inseamna a renunta? Pentru cat timp renunti? ce te poate face sa te razgandesti? E bine sa renunti?
Invitati copiii sa deseneze precum Ramon, oriunde, in orice pozitie. Gasiti pozitii amuzante pentru a desena. Care sunt cele mai comode? Cum e mai greu sa desenezi? Care e cel mai neobisnuit loc in care poti desena? Ce legatura este intre increderea in sine si desen?
La ora de abilitati practice rugati copiii sa deseneze ceva si apoi, ca in povestirea citita, mototliti si desfaceti desenele. Ce s-a intamplat cu ele? Cum arata acum? Incercati sa pictati pe hartia mototolita in prealabil. Va iesi un desen interesant.
Ramon desena aceeasi forma. Alegeti cu copiii o forma – prin tragere la sorti, de comun acord, prin vot… si lasati-i sa deseneze. Vorbiti despre viziunea fiecaruia asupra aceleiasi forme. Seamana desenele intre ele? De ce da, de ce nu? Realizati, desigur o expozitie, dati-va doi pasi in spate si priviti totul cu ochi critic.
Revenind la titlul cartii, incercati o traducere cu terminatia -esc: copacesc, pestesc (de la peste), soresc (de la soare), casesc (de la casa). Precizati copiilor ca nu intotdeauna sufixul acesta se potriveste, acesta fiind acum doar un joc de cuvinte.
Gasiti cartea pe siteul BooksExpress – AICI -ish, de Peter H. Reynolds precum si alte carti ale autorului Peter H. Reynolds (va recomand cartea The Dot).
Sau pe siteul BooksDepository care are livrare gratuita oriunde – Cartea ish, Peter H. Reynolds, iar toate cartile autorului AICI.
Lasati un comentariu cu parerile voastre. Ma bucur de orice feedback. Emotii de baza – Frica
Ema
1 thought on “Increderea in sine intr-o carte – dezvoltare personala pentru copii”