Intalnirea de dimineata poate fi un moment tare frumos si important. E startul unei zile, e prilejul de a seta atmosfera, de a scoate copiii din amorteala unei dimineti ploioase. Mai mult, poti planifica niste activitati care sa te ajute sa introduci tema noua de la comunicare spre exemplu. In strainatate acest moment poarta denumirea de circle time, deoarece la cele mai multe activitati copiii stau in cerc. De aceea intalnirea aceasta are si o nota sociala, de socializare, de formare a grupului. O intalnire de dimineata, cel putin la clasele mici, cu copiii stand in banci, nu are niciun farmec.
Moment de socializare
La inceput, la clasa pregatitoare intalnirea de dimineata poate dura atat cat simti ca e nevoie. Asa cum am spus, e momentul de coeziune al grupului. Propuneti jocuri de cunoastere, de prezentare: de la Numele meu este Maria si imi plac baloanele colorate, pana la Ghiceste cine e colegul dupa 3 indicii date. Important este sa creati un ritual pe care sa il variati din timp in timp. Nu puteti povesti tot anul despre calendarul zilei.
E foarte importanta intalnirea de dimineata si la clasele mai mari. Copiii mei faceau lista pe tabla cu colegii care aveau noutati: Ieri m-am tuns, Ieri mi-am cumparat pantofi noi, Ati vazut ca m-am tuns?, Ieri m-am intalnit cu doamna invatatoare pe strada. Treceam in revista evenimentele zilei: Azi e ziua zambetului. Azi s-a nascut George Cosbuc. Aveam mici momente de discutii pe baza unui film pe care il gaseam eu pe internet si mi se parea ca invita la povesti. Ori pe baza unei stiri.
Deoarece ne intindeam cu intalnirea de dimineata, am hotarat ca primele noastre ore sa nu fie matematica ori comunicare, adica ore serioase. Am planificat pentru inceputul zilei educatie fizica, muzica, joc si miscare, dezvoltare personala.
Spatiul pentru intalnirea de dimineata
- Delimiteaza spatiul in care va asezati. Poti folosi un covor, perne pe care sa stati. Poti trasa cu creta sau poti lipi banda adeziva si etichete pentru a delimita locurile.
- Asezati-va in cerc. Cercul permite ca toata lumea sa vada pe toata lumea. Cercul e, simbolic, semnul infinitului. Si creeaza de asemenea un spatiu intim. Nu degeaba spunem cercul de prieteni, de cunostinte. Cercul e un spatiu inchis, lucrurile se intampla acolo, inauntru.
- Daca vorbiti despre ceva si vrei ca elevii sa se uite la niste imagini spre exemplu ori le cititi o carte, lasa-i sa iasa din banci, sa stea pe covor sau pe jos.
- Plaseaza calendarul sau alte obiecte in asa fel incat copiii sa le vada. Poti folosi un flipchart.
- Foloseste un instrument muzical sau o jucarie cu sunet pentru a atrage atentia: clopotel, trianglu, tamburina, tobita.
- Nu exita sa iesiti afara, in curte, in parc, in fata scolii pentru intalnirea de dimineata.
Activitatea invatatorului sau a educatorului
- Incepe activitatea cand elevii s-au linistit, dar nu cere atentie speciala.
- Reactioneaza emfatic atunci cand un comportament e bun.
- Fii actor, schimba-ti vocea, pune-ti o palarie amuzanta, fa glume.
- Pune intrebari deschise. Vreti sa va spun o poveste? – nu e o intrebare potrivita. Raspunsul ar putea fi Nu.
- Uita-te in ochii copiilor cand povestesti. De la unul la altul.
- Daca ii vezi ca s-au plictisit, schimba imediat activitatea.
- Sa ai intotdeauna o alta activitate pregatita.
- Alterneaza activitatile: poveste, cantec, joc de miscare cu degetele sau picioarele. Intalnirea de dimineata nu trebuie sa fie despre a sta asezati si a asculta ceva.
- Foloseste melodii simple, cunoscute, pentru a improviza cantece despre adunatul pe covor, despre strangerea jucariilor.
Ce activitati sunt potrivite pentru intalnirea de dimineata
- Jocuri de socializare, de coeziune a grupului, de cunoastere, cu emotii
- Cantece, cantece cu miscare, jocuri cu miscare, ritmuri cu mainile si picioarele, cantece cu instrumente muzicale
- Cititul unor povesti, recitarea unei poezii
- Calendarul zilei, evenimente, noutati
- Exercitii orale cu numere, silabe, cuvinte, tabla inmultirii spusa in cor, numaratori: din 5 in 5, din 10 in 10
- Un film scurt care introduce tema zilei sau care invita la discutii
- Discutii pe marginea unei fotografii frumoase, a unei idei, a povestii citita ieri
Exemple de activitati pentru intalnirea de dimineata
Activitatea aceasta nu e doar pentru citirea calendarului. Copiii se vor plictisi dupa 3 zile de spus cum e vremea si ce zi e azi. Treci la activitati care te ajuta sa introduci lectia noua, la activitati care formeaza grupul, la activitati care ii energizeaza.
O piesa de puzzle – Imparte copiilor cate o piesa de puzzle goala. Ei pot desena pe ea un simbol, o litera, isi pot face autoportretul. Asezati-va cu totii in cerc si potriviti piesele. Clasa e ca un puzzle urias. Fiecare piesa are locul ei. Ideintificati piesele din colturi si cele de pe margini. In functie de ce subiect urmariti cu acest puzzle, puteti folosi activitatea la orice materie.
Cartoful fierbinte – La inceput va puteti juca avand un cartof adevarat, despre care spuneti ca e fierbinte. Stand in cerc, copiii si-l dau unul altuia. Jocul cere atentie, deoarece cel care scapa cartoful primeste o sarcina. Jocul cere si atentie si grija. Veti observa ca unii copii exagereaza si vor ca cei de langa ei sa scape cartoful. Invatati-i sa daruiasca folosind ambele maini. Puteti varia jocul: cand spui Stop, cartoful se opreste si cel care il are spune un cuvant care incepe cu sunetul M spre exemplu, daca invatati aceasta litera. Ori poate rezolva oral un exercitiu usor de mate.
Marile sperante – Ce vom face azi? sau Ce vom face anul acesta? sau Ce credeti ca se va intampla…? Scrie raspunsurile pe o coala de hartie, foloseste culori diferite pentru fiecare. Toate raspunsurile sunt bune. Pastrati hartia pentru a o verifica la sfarsitul zilei sau la sfarsitul anului.
Obiceiuri simple, ritual
Sa ne salutam – Un joc ce incurajeaza gasirea mai multor modalitati de a saluta. Copiii vor interactiona liber unii cu altii. Cere-le sa isi imagineze ca se intalnesc pe strada cu un coleg. Cere-le sa salute folosind cuvinte. Lasa-i sa interactioneze unii cu altii. Opreste jocul. Cere-le sa salute folosind doar mainile sau corpul. Lasa-i sa interactioneze iar.
Poftiti in vagoane! – daca vreti sa faceti turul scolii, imaginati o calatorie cu trenul. Vorbiti despre trenuri, statii, gari, despre ce se vede pe fereastra. Transforma-te intr-un impiegat, da semnalul de pornire. Cand ajungeti la o statie, opriti trenul, identificati statia, spune-le Am ajuns la statia Biblioteca / Toaleta / Secretariat. Ce o fi aici?
Cine sunt eu? – Poti folosi aici fotografii ale copiilor, aduse de ei de acasa sau realizate la activitatile din anii trecuti. Pune fotografiile intr-un saculet sau intr-o cutie. Un copil va alege o fotografie si va spune cine e acolo, unde are loc actiunea, ce coleg apare in poza. Activitatea aceasta de ghicire se potriveste pentru mai multe continuturi. Daca aveti clasa intai, copiii stiu literele, faceti acrtonase cu litere mari, iar sarcina va fi: Al cui nume incepe cu acesta litera?
Mingea vorbareata – Ai nevoie de o minge. Copiii stau in cerc. Ai o minge care da putere si permisiune sa vorbeasca celui care o are. Vei pune o intrebare: Care e fructul tau preferat? Invata-i pe copii sa ridice mana dreapta daca vor sa raspunda. Rostogoleste mingea catre un copil.
Jocul obiectelor – Pune intr-un saculet obiecte din clasa, rechizite. Copiii vor scoate, pe rand, cate un obiect, vor spune la ce foloseste, unde l-au vazut in clasa.
Intalnirea de la sfarsitul zilei
Mi s-a parut oportun ca la sfarsitul orelor sa tragem linie si sa privim la ziua ce a trecut. Cinci minute. Uneori nu faceam asta in fiecare zi. Ne luam cu activitatile. Dar la un moment dat a devenit obisnuinta si copiii doreau ei sa spuna. Daca abordezi acest moment, incearca sa terminati intr-un ton pozitiv.
- Ce nu mi-a placut azi, ce m-a deranjat, ce nu am reusit sa fac.
- Ce activitate mi-a placut, ce am invatat nou, ce vreau sa se repete.
Si as adauga o activitate pe care am invatat-o in tabara Happy Faces. Va dau doar un exemplu, o puteti varia. Gaseste in clasa 5 colegi cu care sa te saluti, sa le urezi ceva, cu care sa dai mana. Cel mai fain moment! Incercati.
E importanta parerea ta, contributia ta. Sigur ai niste jocuri, niste activitati pe care le faceti la intalnirea de dimineata. Lasa un comentariu cu idiele tale. Sau spune-ne cum se desfasoara la voi in clasa acest moment.
Alte articole ce te-ar putea interesa: Cantec de dimineata, Jocuri pentru dezvoltare personala.
Hai pe grupul de Facebook EmaLaScoala sa povestim despre tot felul de lucruri scolaresti.
Ema
Super materialul…multumesc
Mulțumesc, din nou!
Materialul a picat la fix pentru clasa pregătitoare!
P.S. Te admir pentru cât de clar organizezi informațiile și pentru ideile simple, dar de efect.🤗