Invatam istoria Frantei. Nu e usor. Incerc sa fac sa nu fie dificil ci sa fie frumos, sa le combinam pe toate pentru a crea legaturi intre cunostinte. Primul nostru subiect: Galia, preistorie. Celtii si galii
Tehnici de invatare
Vreo doua zile am citit amandoua. Eu mai mult decat ea ca sa ii pot explica si sa ii pot povesti. Ea a frunzarit cateva pagini pe internet. Nu, nu are metoda de a invata. Nu stie sa extraga ideile principale, sa puna accent pe nume, pe date, pe cronologie, doar pe unele fapte sau detalii. Cred ca de fapt asta e cel mai greu: nu stie sa invete. La inceput maraie. Iar facem? Apoi se prinde in jocul meu. Citim si facem o schema. Una scurta. Pentru ca mereu ma intreaba la ce ne foloseste asta si daca peste 10 ani isi va mai aduce ea aminte.
Am desenat, am organizat, am simplificat. Sa ramana esenta. Daca si voi incercati acasa, ca parinti, sa invatati cu copiii vostri, sa ii ajutati, atunci trebuie sa aveti in vedere aceste aspecte:
-sa fie altfel decat la scoala
-sa fie simplu
-sa fie pe scurt
-sa fie colorat
-pe cat posibil sa adunati mai multe puncte de vedere.
Doar pasionatii vor avea rabdare sa buchiseasca, sa studieze, sa puna intrebari. Pentru cei carora nu le place istoria, trebuie gasite cai speciale pentru a ajunge la sufletul lor.
Motivele celtice sunt deosebit de frumoase
Am citit, am desenat, am ascultat muzica celtica, ne-am uitat la desene si motive celtice. Cand faci homeschooling nu e usor: sunt copii care nu se multumesc sa le dai, sa le spui de unde pana unde sa citeasca… Trebuie sa stai langa ei, sa te implici, sa faci si tu… Acum o ajut. Pentru ca nu stie sa invete. Stiu ca in curand se va descurca singura.
Ne-a placut sa aflam ca galii au inventat sapunul din grasime animala si soda. Ca numele lor vine de la luptele de cocosi.
Probabil i-a placut mult partea de desen cu motive celtice. Bine, eu am trisat si am si ales un model … de fetita, cu inimi. N-am scapat pana nu i l-am pus pe tricou sa mearga cu el la scoala. Metoda folosita – hartie speciala pe care se imprima desenul, apoi transfer pe tricou cu fierul de calcat.
Cand mergem prin oras incercam sa recunoastem in arhitectura cladirilor motive celtice.
Urmatorul nostru subiect: Franta in evul mediu timpuriu. Poti citi pe blog si cum am vorbit despre Ridicarea la putere .
Ema
Foarte frumos exemplul de buna practica! Si eu am invatat cot la cot cu baiatul meu in clasa a V-a, din acelasi motiv, nu avea o tehnica de invatare! Mi-era teama ca e prea dependent de mine! Dar s-a desprins treptat, acum invata singur si doar ma intreaba daca are vreo neclaritate. Incerc cu elevii mei (de clasa a III-a) diverse tehnici de invatare, cu accent pe vizual. Facem scheme, scriem cuvinte cheie, desenam…cantam, desigur…totul ca invatarea sa fie mai usoara!
Mult succes in lupta cu istoria Frantei!
Frumos!