istorie

Istorie – Cum sa faci lectiile de istorie atractive si pe intelesul copiilor

Atat de frumoasa materie Istorie cade uneori in dizgratie. Dupa parerea mea e o materie care cere mai mult studiu si mai mult timp decat ceea ce ii acorda programa. Timp si studiu nu pentru a memora, ci pentru a intelege actiunile, procesele, deciziile ce s-au luat de-a lungul timpului. Asa vad eu predarea istoriei, nu o insiruire de ani, ci o intelegere personala si o dezbatere continua asupra motivelor, cauzelor, consecintelor. Asa se invata cu adevarat din experientele altora. Istoria, ca si geografia, are nevoie de evenimentelor in corelatie unele cu altele. O metoda expozitiva, desi isi poate gasi locul aici, e limitativa, transformandu-i pe elevi in ascultatori pasivi. Cred ca metodele interactive, cele de investigare, de cercetare, chiar la varste mici, pot facilita intelegerea.

 

lectiile de istorie

 

In grupul de Facebook EmaLaScoala am rugat colegii si parintii sa ne dezvaluie metode si procedee pentru abordarea istoriei la clasa, manuale dupa care au lucrat, carti care i-au inspirat si pe care copiii le-au indragit.

 

Metoda proiectului la istorie – o metoda potrivita, de studiu invidiual sau in grup

  • Te poti desprinde de manualele care sunt uneori prea stufoase, prea labirintice. Poti selecta de acolo continuturi si mai ales poti merge mai departe explorand alte metode si alte carti.
  • Manualele clasice de istorie, cele de pe vremuri, par sa aiba si azi cautare.
  • Cele mai utile abordari la istorie au fost declarate portofoliile, excursiile, proiectele.
  • Foloseste legendele si a povestirile istorice clasice.
  • Poti incepe “predarea” istoriei de la clasele foarte mici, atunci cand copiii vor sa stie tot felul de lucruri si pun intrebari despre cine a fost o personalitate.

 

  • Poiecte lucrate individual sau in grup. Proiecte despre domnitori, prezentate apoi colegilor.
  • Afise si postere cu informatii, desene si poze care sa fie expuse pe holul scolii sau in clasa.
  • Folosirea cartilor, documentelor care exista in arhivele bibliotecilor, bisericilor, scolilor, muzeelor. E tare frumos sa poti vedea niste documente vechi cu o caligrafie veche, podoabe, arme, unelte.
  • Foloseste cantece, poezii, filme istorice. Literatura romana e bogata la acest capitol.
  • Cauta pe YouTube filmele istorice clasice. Le puteti viziona in clasa sau puteti incuraja copiii sa le urmareasca acasa cu parintii, iar la scoala sa discutati. Pregatiti un set de intrebari sau puncte de reper inainte de a viziona filmele, copiii sa stie ce sa urmareasca.
  • Predarea lectiilor de catre elevi. Expunerea informatiilor pe intelesul copiilor de catre un copil are un impact mai mare.
  • Invitati la lectiile voastre veterani de razboi, pasionati de istorie, profesori de istorie, parinti care au aceasta pasiune. Sigur gasiti printre cunostinte persoane care au colectii numismatice, colectii de vederi vechi sau de carti.

 

Predarea integrata la istorie

  • Oricare ar fi tema, o puteti lega de celelalte materii.
  • Organizati in clasa un colt unde sa expuneti carti si poze pentru tema respectiva.
  • Comunicare – Cititi texte literare istorice despre subiectul abordat, in clasa sau sugerati sa fie lecturi de weekend.
  • Matematica – In functie de continuturile de la matematica, puteti compune probleme care sa solicite calcule practice: Cate caramizi au fost necesare pentru construire? Ce adancime avea groapa in care au stat ascunsi soldatii? cat de inalta e columna lui Traian?
  • Abilitati practice – Confectionati coifuri, sabii, harti, podoabe. Cercetati care erau mancarurile dintr-o anumita perioada si incercati in clasa o astfel de reteta. Studiati vestimentatia si lasati copiii sa vina imbracati cu ceva care li se pare potrivit (cearceafuri albe pentru togile romane spre exemplu).
  • Geografie – Studiati harti, locatii, denumiri geografice.
  • Muzica – Sigur veti gasi destule cantece.
  • Educatie civica – Dezbateti anumite cauze si probleme, decizii ale conducatorilor.

 

Aplicatii de istorie

In PlayStore veti gasi foarte multe aplicatii in limba engleza: jocuri, quizuri, teste, curiozitati, harti. Gasiti si cateva aplicatii in limba romana. Eu m-am jucat una dintre ele: Istoria Romaniei – are categorii interesante: Istorie, Stiati ca, Corelari, Teste, Cronologie, Domnitori.

lectiile de istorie

Pe internet gasiti si jocuri ce ruleaza pe calculator. Spre exemplu, pe siteul de la BBC History  gasiti jocuri (in engleza).

 

Cateva carti de istorie pentru copii

O scurtă istorie ilustrată a românilor, de Neagu Djuvara;

Legende istorice, de Dimitrie Bolintineanu;

Atlas istorie universala, cu CD, de Sorina Plopeanu;

Mandale dacice – Daca aveti copii carora le place sa deseneze si sa coloreze, aceasta carte e tare potrivita. Ea imbina simboluri si forme. La mandale e important sa urmezi acelasi model si sa folosesti aceleasi culori pentru a crea simetrie;

Istoria romanilor pentru toti copiii, de Petru Demetru Popescu – E o carte pentru ciclul primar, are ilustratii si povestiri;

Decebal si un solomonar  misterios, de Simona Antonescu si Alexia Udriste.

Daca aveti idei, jocuri, abordari care au dat rezultate, lasati un comentariu.

Ema

 

8 thoughts on “Istorie – Cum sa faci lectiile de istorie atractive si pe intelesul copiilor”

  1. Buna ziua! O sa am clasa a patra si vreu sa afisez in clasa portrete de domnitori. Nu prea gasesc pe internet. Mi-a placut foarte mult Mircea cel Bătrân. Aveti si alți domnitori în acest format?

    1. Mihaela, Nu am pozele altor domnitori. Poza din articol este poza unei carti si este luata de pe internet.

  2. Buna ziua! O sa am clasa a patra si vreu sa afisez in clasa portrete de domnitori. Nu prea gasesc pe internet. Mi-a placut foarte mult Mircea cel Bătrân. Aveti si alți domnitori în acest format?

    1. Mihaela, Nu am pozele altor domnitori. Poza din articol este poza unei carti si este luata de pe internet.

  3. Bună ziua!
    Mă puteți ajuta cu cartea „Poveștile magice ale dacilor” în format pdf? Am căutat cartea la toate librăriile și nu mai este disponibilă.
    Vă mulțumesc!

    1. Buna ziua!
      Din pacate nu am cartea in format pdf si nici in format fizic. La vremea respectiva am imprumutat-o de undeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *