Verificarea cunoștințelor și realizarea conexiunilor între cunoștințe se pot realiza și cu ajutorul jocurilor. Vă propun în acest articol 7 jocuri pentru orele de istorie. Pe unele le-am probat, pe altele le am pe listă. Jocurile necesită timp, e nevoie să vă organizați. Ele sunt eficiente dacă le jucați des, astfel încât copiii să se obișnuiască cu ele, să înțeleagă regulile.
Pentru primele 4 jocuri ideile sunt împrumutate din teatrul de improvizație. Le-am învățat de la actorul Ștefan Huluba în cadrul proiectului MERITO. În teatrul de improvizație temele sunt spontane, răspunsurile sunt creative și spontane. Când devin jocuri didactice, așa cum le prezint eu aici, nu mai au spontaneitatea și imprevizibilul situației, copiii nu creează conținut nou.
Jocurile acestea se potrivesc și altor discipline. Ele pot fi folosite în orice moment al lecțiilor: pentur captarea atenției, pentru consolidarea învățării, pentru evaluare.
1. Dicționarul
- La fiecare rundă e nevoie de 3 copii.
- Primul spune un cuvânt.
- Al doilea formulează definiția.
- Al treilea integrează cuvântul într-un enunț.
- După primul joc se schimbă ordinea între ei: cel care a spus cuvântul va fi cel care dă definiția, al doilea devine cel care spune propoziția și al treilea va propune el un cuvânt.
- La runda următoare se aleg alți trei copii.
2. Lanțul cuvintelor
- Se stă în cerc.
- Conducătorul de joc spune un cuvânt, de exemplu: domnitor.
- Fiecare participant, atunci când îi vine rândul, va spune primul cuvânt care îi vine în minte când aude cuvântul colegului, exemplu: domitor – Ștefan cel Mare – Moldova – Prut – râu – graniță- aglomerație etc.
- Se pornește de la un termen de la istorie, dar în urma conexiunilor realizate de copii se poate ajunge în afara lecției de istorie.
3. Da… și …
- Se alege o temă, de exemplu domnia lui Iancu de Hunedoara.
- Un elev începe să povestească, de exemplu: Iancu de Hunedoara a fost voievod al Transilvaniei.
- Cine are o idee, oprește povestitorul.
- Folosește formula Da… și... – Da… reia ultima parte a enunțului spus anterior și … continuă povestirea, adăugând o idee nouă: Da, a a fost voievod al Transilvaniei și a fost numit voievod de către regele Ungariei. Da, a fost numit voievod de către regele Ungariei și i-a învins pe turci în 1442.
- E un joc bun pentru verificarea lecției, dar și pentru a-i încuraja pe copii să se exprime, să formuleze enunțuri logice.
4. Eu spun… Tu spui…
- Se stă în cerc.
- Învățătorul trece pe la fiecare elev și spune un cuvânt/ un an, de exemplu: Eu spun… Mihai, tu spui… Viteazul. Eu spun… Rovine, tu spui… Mircea cel Bătrân.
- Fiecare elev face o conexiune și dă răspunsul. E amuzant când jocul merge rapid. Copiii pot da răspunsuri care nu au legătură cu lecțiile de istorie. puteți stabili de la început ca jocul să se desfășoare în acest fel, întrebările și rsăpunsurile să fie legate de ceea ce s-a învățat la istorie.
5. Capsula timpului
- Pe baza unei imagini sau pe baza unui text lecturat, se face o listă cu 5-6 obiecte aparținând unui domnitor. Sau obiecte necesare pentru traiul zilnic într-o anumită perioadă. Ori obiecte care se văd în poza unei cetăți.
- Elevii sunt încurajați să spună ce ar face ei cu respectivele obiecte și ce alte obiecte ar adăuga.
- Elevii pot „adauga” obiecte care existau pe vremea respectivă sau obiecte pe care le avem astăzi.
- Se poate juca frontal, în echipe sau în perechi.
6. Cine sunt eu?
- Acesta e un joc bun pentru o recapitulare. Un elev prezintă un domnitor după 2-3 fapte ale sale, fără a-i spune numele.
- Ceilalți elevi recunosc domnitorul.
- În locul prezentării unui domnitor ar putea fi alte figuri istorice, epoci, momente, bătălii, cetăți.
7. Joc de memorie
- Se prezintă elevilor imagini corelate cu o anume temă: domnia lui Cuza.
- Elevii privesc imaginile timp de 2 minute.
- Imaginile se ascund și elevii scriu pe o foaie ce își amintesc.
- După ce se verifică dacă au răspuns corect, se pot porni discuții tematice.
Dacă aveți și voi jocuri pentru orele de istorie, vă invit să ni le prezentați, sciind un comentariu cu ideile voastre.
Alte articole pe blog: Cum ii ajut sa invete la istorie, Mici rutine la clasa 4.
Ema
abia aștept să joc!