jurnal de lectura

Jurnal de lectura ALTFEL

La mine e altfel. Incerc sa fie in alt mod decat suntem obisnuiti. Drept urmare acesta e un jurnal de lectura altfel, intors, condensat, critic. L-am conceput in acest mod in ideea ca multi copii, dupa ce citesc, nu mai au niciun chef sa scrie impresii, sa faca analiza pe text, sa raspunda in scris la intrebari inchise. Uneori nu au chef nici de divalgatii si comentarii, compuneri pornind de la text, analiza personajelor. Insa … nu toti copiii sunt asa. Unii se multumesc sa parcurga rapid o carte, altii simt nevoia sa aseze ideile. Am incercat sa impac aici ambele tabere.

Poti sa descarci AICI Jurnalul de lectura.

 

jurnal de lectura

Printeaza jurnalul color, pe foi de buna calitate. Pe unele le poti prinde pe perete, pe altele le poti pastra intr-un dosar. Unele pagini pot fi printate de mai multe ori, daca ai nevoie de ele pentru carti diferite.

Jurnalul poate fi folosit de copii, cu sau fara ajutorul parintilor. Chiar daca aveti copii mai mici, de 5-7 ani, cu ajutorul vostru pot privi critic ceea ce citesc. Intrebati-i simplu: Ce ti-a placut? Cum era personajul? Cu ce sau despre ce e cartea aceasta?

 

Jurnal de lectura jucaus

  1. Cum alegi cartile pe care sa le citesti? Urmeaza ghidul din jurnal.
  2. Porneste de la o lista de carti. Pune lista pe perete, completeaza cu titluri pe masura ce citesti. Incearca o clasificare: carti de aventura, triste, amuzante, cu personaje umane, cu animale…
  3. Clasifica personajele – Scrie numele lor sau deseneaza-le portretul. Lista ramane deschisa, o completezi pe masura ce citesti.
  4. Unele carti au si un film care a fost realizat pe baza lor. Ce-ar fi sa fii regizor? Deseneaza, schiteaza scenele.
  5. O coperta e ca o haina. Spune ceva despre cartea pe care o reprezinta? Deseneaza o coperta pentru o carte care iti place.
  6. Citeste cu ochi critic. Gandeste-te de ce personajele actioneaza asa, ce a vrut sa spuna autorul si ce simti tu de fapt, care e morala cartii, ce vrea sa te invete.
  7. Incearca sa citesti si altfel. Cititul cu voce tare, de exemplu, te va face sa vezi povestea cu alti ochi. Incearca! Vei da viata si voce personajelor. Citeste ca un actor, dramatizand pe masura ce citesti. Inventeaza o melodie simpla si citeste in timp ce lalai. Nu, nu citi asa toata cartea. Dar poate vei simti intr-un moment, la un pasaj, la un fragment, ca vrei sa te exteriorizezi. Citeste cu voce tare si schimba-ti vocea. Poti citi ca o vrajitoare? Dar ca un pitic?
  8. Nu trebuie sa completezi toate paginile din acest jurnal. Foloseste-le pe cele care ti se potrivesc.

 

Extra activitati pentru jurnalul tau de lectura

  • Multi autori din generatia noua au si siteuri sau bloguri. Pot fi in limba romana sau in limba engleza. Cerceteaza siteurile autorilor, participa la activitatile propuse de ei. Deseneaza scene din carti si trimite-le autorilor. Iata, spre exemplu, am scris in articolul despre Tom Gates acest lucru.
  • Organizeaza un maraton de lectura cu vecinii din bloc, cu colegii de scoala, cu parintii. Poate fi un maraton de citit mult, de citit cu voce tare, de citit impreuna.
  • Imbunataseste acest jurnal cu pagini adaugate de tine, desene, poze, citate frumoase din cartile pe care le citesti.
  • Fa un anunt publicitar pentru o carte si lipeste-l pe usa blocului, pe un stalp de pe strada.
  • Daca ai cont pe retelele de socializare, organizeaza un grup de citit, posteaza citate motivationale, invita prietenii sa comenteze. E cool sa citesti!

 

Daca ai si alte idei, un citat motivational, recomandari de carti pentru copii sau adulti, lasa un comentariu. Daca gasesti jurnalul de lectura un instrument util, spune-mi parerea ta. Suporta si imbunatatiri, adaugiri, asa ca vino cu idei.

Alte articole pe blog: Carte Confesiunile unui prieten imaginar, Carte- Minunea, Domnul Sconcs

Ema

9 thoughts on “Jurnal de lectura ALTFEL”

  1. Admir mult munca,profesionalismul și inventivitatea,organizarea și ideile deosebite pe care le putem împrumuta.Mulțumim și succes!Mă bucur că v-am descoperit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *