muzica

Laboratorul de muzica

Muzica are legatura cu toate celelalte discipline. De la matematica si literatura, la fizica, desen, stiinte. Si muzica poate fi toate acestea la un loc si poate deschide usi nebanuite in suflete si minti. Daca stii sa canti la un instrument, invata-i si pe copii. Poate nu vor invata toti, poate vor reusi doar cativa, dar va fi un mare castig pentru ei si o oportunitate. Muzica nu e numai Melc, melc codobelc si o piesa pusa in surdina in timp ce copiii deseneaza. Nu e doar portativ si masura. E mult mai mult. Dincolo de exactitatea pe care o are orice melodie, inlantuirea sunetelor creeaza o anume stare de bine pe dinauntru. Si mai ales, muzica este arta si experiment. Si joc si joaca. Si descoperire. Analiza, concentrare, sinteza. Chrome Music Lab poate fi laboratorul vostru de muzica, acasa sau la scoala.

 

muzica

Muzica pe tableta

Dispozitivele electronice pot fi instrumene ideale. Poate nu ajungem usor la o vioara, la un pian. O aplicatie si un dispozitiv sunt utile. Si promit sa fie la fel de serioase ca solfegiul. Chrome Music Lab e o aplicatie pe care o gasiti online. O puteti accesa de pe telefon, tableta, calculator sau tabla smart. E gratis si nu trebuie instalata. Aveti nevoie doar de conexiune la internet. Gasiti aici si explicatii intr-un video.

 

Ce melodie are un patrat?

Ce e grozav la aplicatia aceasta e faptul ca va ofera posibilitatea sa combinati muzica si alte discipline: matematica, stiinte, arte vizuale. Sa incepem cu matematica. Prima sectiune, Song Maker va lasa sa desenati pe patrate. Fiecare patrat are un sunet. Puteti desena orice forma, dar folositi aplicatia la ora de geometrie. Daca desenati figurile geometrice mai sus sau mai jos, vor avea melodii diferite. Puteti adauga sunete de toba, de trianglu, puteti salva cantecele sau puteti sterge pentru a o lua de la capat. Puteti, deasemenea, descoperi melodii pentru fractii. Ori pentru lungimi. Pot fi noi abordari la orele de matematica.

 

Muzica desenului meu

In sectiunea Kadinsky veti gasi o tabla alba pe care puteti desena. Kadinsky a fost pictor. Lucrarile sale sunt abstracte, geometrice, cu multe linii si puncte. Folosind linii si puncte de diferite marimi si grosimi, puteti scrie cuvinte si puteti desena orice: un peisaj, autoportretul, persoane, animale. Ideea frumoasa este ca fiecare semn grafic va avea un sunet. Dupa ce ati terminat de desenat, ascultati muzica desenului vostru.

 

Experimente, ritmuri, instrumente

Jucati-va, pe rand, cu fiecare sectiune. Alcatuiti ritmuri, selectand diverse instrumente. Poate puteti crea acelasi ritm cu toata clasa. Sau ritmuri pe grupe si sa le puenti sa cante impreuna. Combinati ritmurile de pe tableta cu batai din palme. Urmariti cum arata un sunet, care sunt inaltimile, cum variaza liniile melodice, acordurile. Experimentati alegand instrumente diferite, tonalitati si viteze diferite. Fiecare sectiune propune cateva variante. Totul e interactiv si amuzant.

 

Muzica si alte discipline

Puteti folosi aplicatia la mai multe discipline. Am povestit mai sus de matematica, stiinte si arte. Dar ce ziceti de literatura? Sugerati copiilor sa compuna o melodie pentru o poezie. Sau o melodie care sa redea starea unui text. Daca vorbiti de pasari, ar putea compune un cantec. Incurajati-i sa lucreze in perechi sau in grupuri. Sa isi inregistreze vocile si sa le transforme.

Daca ati folosit aplicatia la orele voastre, spuneti-ne cum a fost. Daca aveti alte exeple de aplicatii educative, lasati un comentariu.

Pe blog mai puteti citi si alte articole despre cum sa folositi, educativ, tableta: Quiver – aplicatie de insufletit desene, Plan de vacanta cu coduri

Ema

4 thoughts on “Laboratorul de muzica”

  1. Multumesc mult!
    Am descoperit totul cu bucuria unui copil! La toamna va fi mare veselie cand vom experimenta Chrome Music Lab!
    Este o incantare sa navighez pe blog!
    Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *