Ce mai cititi in vacanta? Pe plaja sau la umbra vreunui nuc? Va prezint mai jos 5 carti, lecturi mici, scurte, de vacanta. Ele se adreseaza grupei de varsta 5-7 ani. Au scris mare, unele au scris putin. Le-am ales pentru ca le cunosc din limba engleza si m-am bucurat tare mult sa le aflu traduse si la noi. Le-am gasit pe toate in libraria online Libris. Al doilea motiv pentru care vi le prezint este acela ca titlurile fac parte din cate o serie construita in jurul unui personaj.
De ce sa cititi o serie de carti?
- Seria de carti urmareste personajul aflat in diverse situatii pe care le si rezolva. In acest fel personajele pot fi un bun exemplu pentru copii.
- Unii copii simt nevoia sa se ataseze de ceva. Si credeti-ma, personajele din cartile de mai jos dau dependenta. Copiii se vor identifica usor cu ele. Sau pur si simplu le vor indragi.
- O serie de carti cu acelasi personaj urmareste un traseu, creeaza o poveste mare impartita, daca vreti, in mai multe capitole mici.
- Patru dintre aceste carti au si cate un site dedicat unde veti gasi, in limba engleza – dar nu e de speriat! – tot felul de activitati, filme, cantece, jocuri, fise de printat, istoricul cartilor, date despre autor. Invatati-i pe copii sa mearga mai departe de carte, sa cerceteze.
Lecturi pentru acasa si pentru la scoala
- Cartile pe care vi le recomand mai jos nu sunt doar pentru a fi lecturate acasa. Le puteti folosi si la scoala, integrate in activitatile si temele voastre. La dezvoltare personala, spre exemplu. Sau ca text de la care sa porniti o conversatie pe o anumita tema, pentru o litera, pentru o notiune.
- Exploatati cartile la maxim. Inainte de a citi una, priviti coperta, intrebati copiii la ce se gandesc atunci cand se uita la acea coperta. Discutati pozele, cautati detaliile. Comentati intamplarile, deciziile din carte.
- Invitati copiii sa fie parteneri de lectura. Voi cititi o pagina, ei alta. Voi cititi o propozitie, un enunt, ei altul. Cautati rime, cuvinte deosebite.
Apasati pe titlul fiecarei carti pentru a ajunge in libraria online Libris.
1.Lama, Lama in pijama, de Anna Dewney – E o carte in versuri, tradusa acum si in romaneste. Face parte dintr-o serie ce cuprinde mai multe carticele tematice, toate prezentand universul copilariei, peripetiile puiului alaturi de mama sa, rezolvarile pe care puiul le gaseste cu ajutorul mamei. Usor de citit, cartea se adreseaza de pana la 5 ani, are text simplu, rime. Insa poate fi citita usor si de catre copiii clasei pregatitoare. Ilustratiile sunt foarte frumoase si sugestive. Pe siteul dedicat acestei serii de carti, LlaaLlamaBook, gasiti o sectiune pentru activitatile ce se pot realiza pe marginea cartilor si o multime de fise tare frumoase.
2. Sofia si melcul ei, de Dick King-Smith – Tot dintr-o serie de carti face parte si aceasta, o serie care povesteste aventurile prin care trece o fetita pe nume Sofia. Se adreseaza copiilor de pana la 7 ani. Cartea are mai mult text, povestea e inchegata, insa naratiunea e simpla. Buna de citit seara la culcare. Are si ilustratii sugestive. Sigur va fi pe placul copiilor vostri. Pe autor sigur il stiti, el este cel care a scris cartea ce sta la baza filmului cu purcelul Babe. Pe siteul autorului, DickKingSmith, gasiti tot felul de informatii despre alte carti ale sale, despre filmul Babe, quizuri cu Sofia. Merita sa cercetati pe acolo. Va recomand sa ii invatati pe copii sa caute astfel de informatii, sa le aratati ca scriitorii pot avea un site, ca acolo se gasesc si alte lucruri, ca isi pot extinde cunoasterea.
Pisoi, melci, lame – o lume de poveste
3. Pete motanul si nasturii sai sic, de Eric Litwin si ilustrata de James Dean, cel care a si desenat, inaintea cartii, pe motanul Pete. Ca si cartile de mai sus, si aceasta face parte dintr-o serie intreaga ce il are ca protagonist pe motanul celebru. Veti gasi pe YouTube si o multime de filme si cantece despre subiectele tratate in carti. Pe siteul dedicat, PeteTheCatBooks, veti afla cantece, filme, fise, idei de activitati. Toate sunt minunate! Chiar de sunt in limba engleza, nu va lasati descurajati. Unele videoclipuri sunt prezentari de carte, altele ii invata pe copii sa danseze cu miscari simple, altele sa numere. Sunt tare amuzante.
4. Gaina care nu voia sa renunte, de Jill Tomlinson – Autoarea se visa cantareata, insa a ajuns sa publice cateva carti pentru copii. Gaina care nu voia sa renunte, alaturi de Pinguinul care voia sa afle, Bufnita care se temea de intuneric, Gorila care voia sa creasca, si alte cateva, formeaza o serie ce trateaza problemele copiilor. Cartea are un scris mare, aerisit, se poate citi usor. Pozele sunt tare sugestive.
5. Cotoi cu palarioi, de Dr Seuss – Intr-o traducere de exceptie a lui Florin Bican, cartea aceasta in rime ce se potrivesc aici si limbii romane, o sa va placa sigur. Dr Seuss are o poveste extraordinara, gasiti informatii despre ele pe internet. Seria sa de carti e inca de mare actualitate. Prin ele a creat o lume fascinanta si va fi minunat sa o prezentati copiilor. Gasiti o multime de provocari pe siteul Seusville. Cotoi cu palarioi poate fi citita de copii de clasa pregatitoare si intai. Unele cuvinte se repeta, ceea ce ajuta la lectura. In plus, intamplarile prezentate sunt pline de haz, iar ilustratiile tare amuzante.
Daca ati citit titlurile de mai sus, lasati un comentariu cu parerea voastra. Ati citit mai multe carti dintr-o serie? Aveti o colectie? Ce alte carti recomandati pentru acesta grupa de vasrta, 5-7 ani? Aveti o lista de lecturi?
Alte recomandari de lectura pe blog: Picnic cu tort, Povesti iscusite.
Ema
2 thoughts on “Lecturi mici pentru vacanta mare”