lista de rechizite

Lista de rechizite – ce sa cumperi, cand si cum sa economisesti

Lista de rechizite e prilej de batai de cap in fiecare august si fiecare inceput de septembrie. Daca ai copii in clasele a doua, a patra, a sasea, nu mai e asa complicat. Dar daca esti parintele unui mititel in clasa pregatitoare ori daca elevul tau merge acum in clasa a cincea, atunci probabil ca incepi deja sa iti faci griji. Ce spun cadrele didactice? Unii au dat deja lista de rechizite inca de la sfarsitul anului scolar, sa fie parintii pregatiti. Si e bine asa, stii din timp ce ai de cumparat.

 

lista de rechizite

 

Lista de rechizite – ce poti cumpara in avans

 

Ce faci daca nu ai o lista de rechizite dar totusi vrei sa te pregatesti, sa nu lasi pe ultima suta de metri? Sunt destule lucruri pe care le poti achizitiona fara ca scoala sa ti le indice expres. Am pus pe lista ce am crezut eu ca se poate cumpara inainte. Desigur, poate sa nu fie valabil si pentru voi.  Cercetati lista si vedeti daca nu cumva aveti deja de anul trecut sau de la fratii mai mari unele materiale. Pentru cele pentru care nu sunteti siguri, mai asteptati sa inceapa scoala si intrebati profesorii. Nu e tarziu sa cumparati pahar de pictura sau coperti nici in prima saptamana de scoala. Puteti descarca lista de rechizite in format PDF AICI.

  • ghiozdan
  • penar
  • creioane grafice, ascutitoare, radiera
  • stilou sau pilot friction
  • creioane colorate, carioci, evidentiatoare, pixuri colorate
  • pensule de diferite marimi (doar pensule, nu si acuarele), pahar special de pictura
  • bloc mic de desen pentru clasele primare sau bloc mare de desen pentru copiii din gimnaziu
  • o rigla de lemn sau de plastic, de 30 cm
  • caiete de geografie, bilogie, muzica (daca ai un copil in clasele care studiaza aceste discipline)
  • caiete de matematica si dictando (daca ai un copil in clasele a treia, a patra, a sasea)
  • coperti pentru caiete daca stii deja ce marime sunt caietele
  • lipici in tub (pentru copiii mici) si aracet
  • foarfece mic, cu varfurile rotunjite pentru copiii claselor primare
  • folii de protectie
  • etichete simple
  • o mapa cu elastic, o mapa de carton
  • hartie colorata – cei mai multi invatatori prefera hartia colorata de Xerox, nu hartia glasata si nici cea care are pe spate forme desenate – unele magazine vand seturi cu culorile cele mai folosite
  • batiste, pungi pentru pachetelul cu mancare (daca folositi unele speciale, cu fermoar ori de hartie)
  • trusa de geometrie daca ai elev de gimnaziu
  • agrafe, perforator, capsator (doar daca le considerati necesare si acasa)

 

Nu te grabi, nu e tarziu nici dupa ce incepe scoala

 

Cand spun profesor, ma gandesc la educatori, invatatori, profesori de gimnaziu sau liceu. Unii organizeaza intalniri cu parintii inainte sa inceapa scoala. Vei afla atunci care e lista de rechizite. Altii organizeaza aceasta intalnire in prima saptamana de scoala. Asa ca nu te grabi sa cumperi toate rechizitele. Vei gasi oricand caiete de toate felurile, creioane si acuarele.

Daca ai un elev in clasa pregatitoare, probabil ti se vor indica anume caiete pentru orele de scriere si matematica si un anume fel de lipici, anume fel de acuarele. Acestea tin de specificul clasei. Copiilor mici le e mai usor la inceput sa foloseasca lipici solid, in tub si nu aracet. La fel, pentru clasa intai, cand se invata scrisul de mana, vei avea nevoie de caiete de scriere cu liniatura speciala, iar invatatorul va va explica de care.

Aceleasi lucruri sunt valabile si pentru alte clase. Fiecare cadru didactic poate decide ca in anul scolar urmator sa foloseasca alt tip de caiet, alte materiale, in functie de obiectivele pe care le are. Cumparati coperti pentru caiete si manuale proband efectiv, la fata locului, copertile efective (da, trebuie sa aveti la voi ori caietele si cartile ori masurati in prealabil cati cm are fiecare).

 

  • Copiii mici isi doresc uneori rechizite cu personaje din desene animate. Faceti-le pe plac, e universul lor, dar cu masura. Aveti in vedere si calitatea materialelor si ergonomia obiectelor. Negociati ca doar un obiect sa fie cu desene animate, iar restul sa fie simple. Oricum veti inveli cu o coperta caietul pe care e poza cu Minnie Mouse.

lista de rechizite

Puneti la treaba materiale pe care le aveti deja acasa

 

  • Reciclati caietele, copertile. Unele caiete au doar cateva pagini scrise. Acestea pot fi eliminate, iar caietele pot fi folosite mai departe.
  • Reciclati creioanele si cariocile. Daca aveti un stoc considerabil de creioane, sortati-le. Verificati cariocile sa nu fie uscate. Poate copilul nu le va folosi la scoala, dar pot fi folosite acasa.
  • Adunati materiale ce pot fi utilizate la arte plastice: cartoane, tuburi de hartie igienica, fire de ate, hartii de ambalaje, nasturi, reviste vechi, margele.
  • Materiale naturale: samburi, boabe de fasole, dopuri de pluta, scoici, pietricele, castane
  • Aruncati o privire si in biblioteca. Poate aveti carti la care vreti sa renuntati, dar ele pot fi utile in biblioteca clasei sau a scolii.

Recicland si reutilizand o parte din obiecte ii invatati pe copii ca lucrurile vechi sau care au fost folosite pot fi folosite mai departe. Daca e de anul trecut nu inseamna ca nu e util. Desigur, aveti in vedere si aspectele functionale. O rigla de anul trecut poate fi folosita doar daca nu e ciobita si marcajele ii sunt vizibile.

 

Planificati cheltuielile, faceti economii, etapizati

 

  1.  Nu toate rechizitele trebuie sa fie noi si nu din prima zi. Puteti cumpara si peste o luna sau in semestrul urmator o rigla sau niste coperti noi daca acum aveti deja unele ce pot fi refolosite.
  2. Unele lucruri pot fi mai scumpe, dar altele nu. O rigla cu un Spiderman nu isi justifica pretul.
  3. Nu toate rechizitele trebuie cumparate la bax, la infoliere. Magazinele vor sa stimuleze vanzarile in acest fel, insa nu e necesar pentru toate obiectele.
  4. Nu cumparati rechizite ca sa fie acolo, poate peste doua luni nu veti mai gasi. Nu se justifica doua cutii de creioane de carioci, prea multe coperti.
  5. Negociati cu copiii daca rechizitele sa fie simple sau cu logo si personaje din desene animate. De obicei acestea din urma sunt mai scumpe.
  6. Achizionati rechizite de la marci si furnizori cunoscuti. Verificati etichetele. Daca are floricele roz si ii place copilului, nu inseamna ca e foarte bun neaparat. Cereti feedback de la parinti care au folosit deja unele rechizite.

 

lista de rechizite

 

Ce spun parintii si colegii pe grup

In grupul de Facebook EmaLaScoala parintii si colegii din tara ne-au spus din experientele lor:

Diana – Am avut cutii etichetate de 1L pentru ca acolo copiii sa isi tina lucrurile (foarfeca, perforator, acuarele, pahar, plastelina).

Daniela – Saculet pentru adidasi.

Alina – Orice ati solicita, am o mare rugaminte, in calitate de parinte: ASIGURATI-VA ca le veti si folosi. E frustrant sa iei materialele, rechizitele, caiete speciale si la sfarsit de an sa fie intacte. Sau sa nu ti se ceara sa mai aduci niciodata frunzele presate toata vara, de exemplu, desi s-au solicitat initial. Copiii chiar asteapta sa foloseasca ceea ce cere doamna. Tot ce se poate cumpara la comun, sa se cumpere la comun. Mai ales materialele ieftine si care se vand la set/pungi (betisoare de urechi, dischete demachiante, seminte etc).

Delia – La pregatitoare am avut saculet. In clasa 1 ni s-a solicitat stilou cu varf subtire. Planseta pentru plastilina. Alte rechizite speciale la inceput de an nu.  Eventual cu 2-3 saptamani mai inainte sau chiar o saptamana de a fi folosite : hartie de nu stiu care, ochisori, pene, frunze. Dar din experienta am ajuns la concluzia ca trebuie luate rechizite de calitate, pentru ca, desi sunt mai scumpe, iti aduc mai putine frustari si tin mai mult.

 

Cum e la voi lista de rechizite? Ce ati pus pe ea? Lasati un comentariu cu ideile voastre.

Alte articole pe blog: Emotiile din prima zi de scoala, Sedinta cu parintii.

Ema

 

6 thoughts on “Lista de rechizite – ce sa cumperi, cand si cum sa economisesti”

  1. Când am văzut ce știri apocaliptice rulează la tv cu rechizitele le-am dat părinților o listă minimală. Mai sunt destule în clasă de anul trecut, tempera am luat la litru, am păstrat/reciclat orice… Aș vrea că înțeleagă lumea că nu mai e ca acum 30 de ani, să se aducă rechizite doar în septembrie și să iei musai tot ce ai nevoie, aruncând banii aiurea.
    Degeaba repet și să aștepte prima ședință cu părinții… dar e probabil va dura mult până să scăpăm de obsesia asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *