Cu luna mai simtim ca se apropie vara. E ultima luna de primavara si vremea chiar face trecerea de la zile caldute la zile mai calde. Datorita schimbarilor climaterice, vom ajunge probabil si la canicula. Calendarul lunii mai e plin de evenimente si sarbatori nationale si internationale. Alegeti-le din lista de mai jos sau din cele pe care le stiti voi pe acelea care va ajuta in activitatile voastre. Si pe acelea care au importanta istorica ori pe cele ce transmit un mesaj si invita la discutii. Pe de alta parte, nu uitati evenimentele copilaresti, zilele de nastere, ciresele de mai. Urmariti si calendarul activitatilor locale din orasul vostru.
Activitati legate de calendarul lunii mai
- Printati etichetele cu zilele saptamanii si cu datele din documentul PDF. Taiati-le. Le puteti prinde pe un panou de pluta sau de polistiren, astfel incat sa formeze un calendar. Le puteti prinde pe toate odata sau pe rand, in fiecare zi eticheta cu data respectiva.
- Pe unele etichete copiii pot colora si pot desena simboluri. in acest fel calendarul va fi unul personalizat.
- La intalnirea de dimineata sau in alt moment al zilei idientificati ziua si data. Stabiliti repere temporale utilizant termenii ieri, azi, maine, poimaine. Ce data a fost ieri?
- Folositi data zilei ca numar cu care va puteti juca. Daca astazi este 12 mai, sariti de 12 ori, bateti din palme, gasiti 12 cuvinte care incep cu o litera anume. Ce poti face in 12 secunde? Porniti cronometrul si masurati? Cine e 12 la dunare, la scadere, la inmultire? Folositi termeni matematici si faceti calcule orale: Gaseste un numar cu 3 mai mare sau cu 5 mai mic.
- Cititi carti care au legatura cu sarbatorile lunii. Legati-le, daca e posibil, de continuturile voastre, porniti de la ele discutii.
- Desemnati un responsabil, pe saptamana, care sa caute date importante ale zilei, sarbatori, fapte amuzante, evenimente locale.
- Urmariti schimbarile vremii, faceti predictii.
- Faceti un terrariu. Puneti intr-un borcan transparent cateva furnici si urmariti-le doua zile.
Ce sarbatorim in luna mai?
-
- 1 mai – Ziua internationala a muncii
- 4 mai – Star Wars Day
- 5 mai – Ziua Râsului
- 5 mai – Ziua limonadei – o idee de antreprenoriat. Exista chiar si un site dedicat acestui tip de afacere pentru copii AICI
- 6 mai – Ziua fara teme
- 8 mai – Ziua fara sosete – Un bun prilej sa mergeti desculti prin iarba
- 9 mai – Ziua independentei in Romania
- 9 mai – Ziua Europei – Activitatile mele din anii trecuti AICI.
- 10 mai – Ziua regalitatii In Romania
- 10 mai – Mother Ocean Day
- 13 mai – Frog Jumping Day
- 14 mai – Primul zbor al unui roman in spatiu: Dumitru Prunariu. Gasiti informatii despre dansul AICI. Pe vremuri, cand scriam la un cotidian local, am avut marea onoare sa ii iau un interviu. Gasiti pe YouTube filme despre acest eveniment. Daca nu, urmariti un video despre lansarea unei rachete in spatiu.
- 15 mai – Ziua internationala a familiei
- 18 mai – Ziua muzeelor
- 20 mai – Ziua culesului de capsuni
- 20 mai – Ziua albinelor – Activitatile mele cu albine AICI , Joc cu ortograme, AICI
- 23 mai – Ziua testoaselor
- 26 mai – Ziua avioanelor de hartie – Construiti un avion Origami. Sau un planor ca AICI.
- 30 mai – Ziua Uda o floare
Pictori, scriitori, muzicieni nascuti in luna mai
- 7 mai – Pyotr Ilyich Tchaikovsky
- 9 mai – Lucian Blaga – Cititi poeziile sale de primavara.
- 11 mai – Salvador Dali – AICI cum am pictat noi ceasul lui Dali.
- 15 mai – s-a nascut Nicolae Grigorescu
- 21 mai – s-a nascut Tudor Arghezi – Cititi poezii din volumul Prisaca.
Daca ai idei de activitati pentru aceasta luna sau doresti sa ne recomanzi niste carti, lasa un comentariu.
Alte articole pe blog: Cum sa faci un terrariu, Ciclul de viata al plantei.
Un alt format PDF cu 55 de pagini gasiti AICI. Acest format are diferite tipuri de etichete cu numere pentru a forma un calendar, etichete cu sarcini si etichete cu simboluri, fise pentru citirea calenadrului si pentru a opera cu numere, doua pagini pentru Numarul zilei (una este pentru clasa pregatitoare si una pentru clasele mai mari), fise pentru a inregistra starea vremii si pentru a forma un grafic, pagini pentru a forma o carticica – paginile au loc de desenat si propozitii scurte scrise cu litere majuscule.
2 thoughts on “Luna Mai – un calendar pentru copii”