Managementul clasei – adica ce faci si cum faci, ce metode ai si care e rutina pentru a rezolva tot felul de situatii, de ce asezi bancile intr-un anume fel. Profesorul e leaderul si cred ca multi profesori nu vad acest rol ca pe unul care inseamna exact acest lucru: to lead inseamna a conduce. A conduce, nu a fi autoritatea suprema. Hei, da, nu e usor si cred ca ne trebuie mult lucru si cu noi insine mai intai. Parerea mea este ca in Romania conceptul de management al clasei e prea putin predat si abordat. Tinerii profesori invata din mers ce inseamna acest lucru. Da, e buna si invatarea aceasta, insa cred ca ar trebui mai mult decat atat. De aceea vin aici cu o lista de carti din strainatate, carti pentru managementul clasei.
Managementul clasei nu e despre sa te descurci cum poti
Asa cum prezinta toate cartile insirate aici, dar si altele pe care nu le-am trecut inca pe lista, managementul clasei presupune o rutina anume si un plan bine stabilit. Unele lucruri probabil ca le-ati experimentat, le-ati descoperit singuri. Veti gasi insa multe alte idei. Si asta se intampla deoarece in alte tari managementul clasei e o disciplina in sine pentru profesori, iar abordarea lor e de multe ori cu totul alta. Morning meeting la ei e cu totul altceva decat ce e la noi intalnirea de dimineata. Prima saptamana de scoala are la ei alte activitati decat avem noi si din punctu meu de vedere multe sunt forte bine intemeiate si potrivite. In liceul pedagogic nu ne-a invatat nimeni acest lucru.
Cartile de mai jos sunt in engleza. Nu stiu daca le gasiti in romaneste, nici nu le-am cautat asa, mie mi-a placut sa le citesc in engleza. Pe unele le-am terminat, pe altele le voi aborda pana incepe scoala. Toate contin idei minunate. Achizitionez cartile de acest fel din librariile si magazinele online: BooksExpress, Elefant, BookDepository, Amazon.
- Michael Linsin – Smart classroom management
- Michael Linsin – Dream class: How to transform any group of students…
- Micahel Linsin – Classroom management for art, music and PE teachers
- Mike Anderson – The first six weeks of school
- Jim Fay – Teaching with love and logic
- Dominique Smith – Better than carrots and sticks
- Harry Wong – First days of school
- Hal Urban – Lesson from the classroom
- Robert J. Mackenzie – Setting limits in the classroom
- Ron Clark – The essential 55 workbook
- Kristti Mratz – Kids first from day one
- Roxann Kriete – The morning meeting book
- Phillip Done – 32 third graders and one class bunny
- Mike Anderson – The well-balanced teacher
Mai sunt si alte titluri. Cautati mai departe dupa termenii classroom management. Fiecare carte are, la randul ei, o bibliografie sau recomandari de carti, asa ca va puteti inspira de acolo pentru lecturi viitoare.
In limba romana am citit Managementul clasei de Romita Iucu – AICI, o carte foarte utila, dar departe de titurile de mai sus. Vad ca mai este una, Managementul clasei de Emil Stan – AICI, dar nu am citit-o. Daca voi ati abordat-o, dati-ne un feedback, lasati un comentariu cu ideile voastre.
Si daca aveti si alte recomandari, va invit sa le treceti in comentarii. Sau sa ne spuneti cum vi s-au parut titlurile de mai sus.
Inainte sa inceapa scoala va recomand sa cititi si carti mentionate in urmatoarele articole: Carti de parenting recomandate si pentru profesori, Teach Like a Pirate – o carte pentru profesori.
Ema
Multumesc pentru recomandari.
Cărți pe care le recomand:
Predarea bazată pe atașament – Louis Cozolino
The leader in me – Stephen R. Covey, Sean Covey, Muriel Summers, David K. Hatch
Părinți străluciți, profesori fascinanți – Augusto Cury
Copii străluciți, elevi fascinanți – Augusto Cury
Mulțumesc pentru inspirație!
Da, folositoare!
Augusto Cury mi se pare prea poetic, dar entuziasmul lui e molipsitor.
O carte despre care cred eu că e de mare folos oricărui profesor:
Thomas Gordon, “Profesorul eficient”.