metoda fishbone

Metoda Fishbone – metoda de analiza

Va prezint o metoda de analiza: metoda fishbone. Cu siguranta o stiti, poate ati si aplicat-o. I-am dat aici o forma, am legat-o de un context. Fishbone, in traducere os de peste, e o metoda care ii ajuta pe copii sa vada legatura dintre cauza si efect. O puteti aplica pentru orice problema, la orice disciplina. Poate fi vorba de un text literar, D-l Goe, spre exemplu. O puteti folosi la dezvoltare personala cand vorbiti despre emotii, sentimente, stari. La istorie – sunt atatea probleme de analizat: cauzele razboaielor, cauzele revolutiei industriale… La geografie – aparitia desertului. Sunt doar cateva exemple. Nu voi scrie aici si cum a aparut metoda aceasta. Gasiti explicatia pe Wikipedia si chiar o puteti prezenta copiilor, deoarece e o abordare frumoasa.

metoda fishbone

Metoda Fishbone pe intelesul copiilor

Ca sa fie pe intelesul copiilor, eu as lega-o de o poveste. O poveste cu un pestisor. In documentul pe care vi-l pun aici la dispozitie si pe care il puteti descarca, veti gasi si povestea. E o poveste inventata de mine, cu detalii care sa se potriveasca scopului. Am imaginat un pestisor curcubeu. Asta inseamna ca folosirea culorilor va atrage atentia si va ajuta la impactul vizual. Puteti descarca documentul PDF – AICI

 

Problema – cauze si efect

Probabil ca puteti aplica metoda de la clasa pregatitoare. La inceput pentru probleme simple, de management al clasei: In clasa nu e ordine, Imi este frica, Am prea putini prieteni. La clase mai mari puteti dezbate orice problema. La un moment dat nici nu veti mai folosi scheletul pestelui, ci pur si simplu niste linii si niste casute care se leaga intre ele. Pe scurt:

 

  • E o metodă care se aplică frontal.
  • Porniți de la un text cu un peștișor. O poveste, o faptă reală, o stare de fapt. Va fi mai ușor pentru copii să asocieze forma diagramei cu un pește.
  • Identificați o problemă.
  • Faceți brainstorming.
  • Puteti folosi metoda la orice disciplină.
  • Aveți o problemă? Găsiți cauzele, apoi vorbiți despre posibile soluții.
  • Scrieți cauzele principale, apoi pentru fiecare cauză principală încercați să găsiți mai multe idei, să despicați firul în patru.
  • Desigur, nu la toate problemele puteți despica firul în patru.
  • E o metodă de organizare vizuală. Adaugați culori.
  • Puteți descoperi anumite legături între diferitele cauze.

 

metoda fishbone

 

Daca aveti si alte idei pentru metoda fishbone, daca ati folosit-o si aveti sugestii, lasati un comentariu.

Alte articole pe blog: 10 metode de citire, Metoda inteligentelor multiple

Ema

2 thoughts on “Metoda Fishbone – metoda de analiza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *