Articolul de azi face parte din categoria Colaborari. Pe una din retelele de socializare am vazut pozele frumoase postate de doamna profesoara Violeta Daniela Nedelcu si am invitat-o sa scrie despre ele aici. Subiectul e metoda Harta mintii, mind mapping. Doamna e profesor la o scoala din Brasov si preda limba romana la gimnaziu.
Ce este metoda Harta mintii?
Harta mintii sau mind mapping in engleza e o metoda de organizare schematica a informatiilor. Pornind de la o idee centrala sau doar de la un cuvant, poti dezvolta in jur alte idei. Se numeste harta deoarece schema e in fapt o harta, cu ramificatii, legaturi, conexiuni. Daca folosesti si culori sau diferite forme (cercuri, patrate) si stabilesti un cod, harta mintii e de mare ajutor la sintetizarea informatiilor. Hartile mentale pot fi folosite la orice clasa, la orice varsta.
Harta mintii si un film
Iata ce spune doamna profesoara Violeta Daniela Nedelcu:
Dintr-o discuție prietenească despre educația prin film, mi-am amintit de un articol scris anul trecut, însă necompletat cu poze dupa lucrarile copiilor: Metoda Harta minții. Le spusesem elevilor mei că am citit despre o metodă prin care pot să-și fixeze cunoștințele, informațiile, o metodă bună de aplicat la orice disciplină. Am făcut cunoștință cu aceasta metoda datorită d-nei Carmen Dragomir.
Provocată de dansa, am aplicat metoda Harta minții la analiza filmului Pay it forward. Le-am dat copiilor din clasa a sasea următoarea temă de vacanță: Vizionează filmul împreună cu familia și scrie un eseu despre mesajul lui.
Copiii au venit cu eseul făcut. I-am împărțit în 7 echipe și și-au ales câte un nume pe baza filmului, astfel am avut: Transformă lumea, Atitudine pozitivă, Schimbarea începe cu tine, Schimbă lumea, The Changers, Ajutoarele lumii, Să fim mai buni.
Sarcini individuale si pe echipe
Le-am dat ca sarcini individuale: Evidențiază un gând pe baza filmului si in echipe. Iata sarcinile pe echipe:
1.Formulați o întrebare ( maxim două) pe baza filmului – întrebări care să surprindă esența filmului. Au rezultat astfel 9 întrebări.
2. Răspundeți la întrebarea proprie și la o întrebare a altei echipe.
Un raportor a venit în fața clasei și a citit răspunsurile.
Alegem un cuvant, il analizam – Initiativa
Apoi, am solicitat fiecărei echipe să discute și să aleagă un cuvânt care să reprezinte filmul. Am avut 7 cuvinte, dintre care schimbare a apărut de 4 ori și inițiativă o dată. Am hotărât împreună că cele mai puternice cuvinte sunt schimbare și inițiativă și le-am solicitat să decidă care e cel mai important. A rezultat că inițiativă. Le-am spus că încercăm să ne dezvoltăm și le propun să facem o hartă a minții pentru acest film, despre care mi-au spus că a fost frumos, educativ, emoționant. Tot ei mi-au amintit că la începutul acestui an am făcut o hartă a minții, pentru ei – așa este, uitasem, am folosit-o ca un instrument de autocunoaștere. Nu m-am gândit că poate fi folosită și în actul didactic și mi-am zis să încep cu un film. Am pornit de la cuvântul ințiativă, l-am căutat în dicționar, i-am scris definiția, am vorbit despre el. Apoi am vorbit despre personaje, copilul, profesorul și restul au primit ca temă.
Harta mintii si la alte discipline
Am folosit metoda Harta mintii la o lectie despre adjectiv si la una despre doina și balada. E o metoda care imi place deoarece ii provoacă pe elevi sa fie atenti la detalii importante, sa sintetizeze si sa dea subiectului o forma, dupa placul lor. Cu siguranta ca si copiilor le place. Le ofera libertate in abordare si prezentare. După ce le spun care sunt cerintele, ei sunt liberi sa folosească desene, sageți, culori. Pe mine, ca profesor, ma ajuta pentru ca poate fi folosită atat la ore de lucru pe text, cat și la orele de recapitulare a cunostintelor. Pe de alta parte e o metoda care necesita timp. Dar nu ma restrange, nu mă constrange. In loc să folosesc schema clasica, folosesc harta minții. N-am inventat-o eu, doar m-am gandit să o folosesc la clasa. Filmul, de exemplu, m-a ajutat la completarea, consolidarea cunoștințelor de la un anumit capitol. Cred ca e o metoda ce se poate folosi si la alte discipline.
Gasiti si alte informatii despre metoda harta mintii pe siteul Minte brici.
Iar pe blog gasiti si alte idei despre mind mapping la clasele primare: Harta textului, Harta inimii.
Nota: Doamna Violeta Daniela Nedelcu va roaga ca in cazul in care folositi ideea de harta a mintii aplicata la un film sau vorbiti despre metoda pe retelele de socializare, sa specificati sursa de inspiratie, pe dansa si pe doamna Carmen Dragomir.
Violeta Daniela Nedelcu si Ema