La clasa de elevi e nevoie de rutină, de activități repetate, permanente, care să se desfășoare pe același tipar, în aceeași formulă. Acest lucru le oferă copiilor siguranță și predictibilitate. Îi ajută să anticipeze, să planifice și să se organizeze. Unele dintre rutine iau naștere spontan în clasă și eu sunt atentă să văd dacă pot deveni activități de sine stătătoare. Pe altele le inițiez eu dintr-o nevoie de a seta începutul de zi sau organizarea clasei. Vă povestesc mai jos ce mai facem noi în clasa a IV-a.
Știrile zilei
Întâlnirea de dimineață de la clasele pregătitoare, întâi și a doua a dispărut. Am încercat anul trecut în clasa a treia să marcam momentul cu mici activități, cu noutăți. Pentru acest lucru am planificat în orar ca ziua să înceapă cu ore de muzică, educație civică, joc și mișcare. De acolo rupeam câte 10 minute ca să stăm puțin de povești. A funcționat. După ce trei ani de zile i-am învățat pe copii cu o activitate care le dădea răgaz să intre în atmosfera de lucru, a fost necesar să păstrăm acest moment.
În clasa a patra am venit cu o altă abordare. Orarul e acum mai plin, orele sunt mai dificile. Nu îmi mai ajunge timpul. Copiii intră cu greu în atmosfera de lucru. De aceea am setat momentul cu știrile zilei înainte de ora 8. La 8 fără cinci minute începem. Aș vrea ca ei să păstreze acest obicei și la gimnaziu și atunci când profesorul intră în clasă, ei să fie pregătiți.
La știrile zilei câte doi dintre elevi s-au oferit să ne spună… știrile: cum e vremea și dacă sărbătorim ceva. De la începutul anului și până acum am avut 3-4 perechi de copii care au prezentat știrile. Fiecare pereche s-a organizat în alt mod. Ultimii au inclus în moment și ghicitori și curiozități. După știri, copiii din clasă spun și ei noutăți. E genial cum s-au organizat cu toții. Profesorul nostru de sport ne-a surprins într-o zi la momentul de știri. I-a plăcut foarte mult și de atunci vine mai devreme doar ca să îi asculte pe copii.
Cartea călătoare
Tot la prima oră a zilei am adus o activitate nouă: un copil a citit acasă o poveste pe care ne-o povestește în clasă. De data aceasta am avut o antologie de basme, Spune-mi o poveste cu pisici, de Szabo Eniko. În fiecare zi alt elev s-a oferit să citească și să ne povestească. În acest fel povestea a ajuns la toți elevii din clasă. Iar povestitorul a exersat discursul liber în fața clasei. Am relatat despre acestă activitate AICI. Va urma o altă carte cu povestiri scurte. Voi încerca să îi mobilizez pe toți elevii.
Elevii verifică efectuarea temelor
Gata, am ajutoare! La începutul anului școlar am pornit această activitate: timp de o lună câțiva elevi desemnați verifică rezolvarea temelor. Unii verifică temele la matematică, alții la limba română, alții la istorie și tot așa. Am acoperit toate disciplinele. De ce o lună? Atât am considerat eu că e nevoie ca cei care verifică temele să își formeze un stil de lucru, să observe la ce să fie atenți, cum să se organizeze. La fiecare disciplină sunt câte doi. Se pot ajuta între ei, își împart sarcinile, se consultă.
Trei aspecte am în vedere aici: să învețe să fie responsabili, să lucreze în pereche cu cineva pentru a colabora și să dea feedback fără a fi răutăcioși. Aflați în poziție de control, copiii au tendința de a apostrofa, de a da ordine, de a se mândri cu ceea ce fac. Însă cu toții au devenit mai atenți. Sunt organizați. Lucrurile funcționează! Copiii verifică doar efectuarea temelor, nu și corectitudinea lor. Acesta e sarcina mea.
Responsabilii de curățenie
Pe același sistem de la verificarea temelor, am inițiat la clasa mea verificarea ordinii și a curățeniei. Se vede foarte clar în clasă care elev păstrează și acasă ordinea, care dă importanță spațiului personal. De multe ori am discutat cu ei despre curățenie și chiar ei au concluzionat că într-o clasă cu atât de multe persoane e nevoie de ordine. Avem 2-3 elevi de serviciu în pauze. Avem 2 elevi care verifică la finalul zilei ordinea din bănci și din jurul băncilor și consemnează totul într-un tabel. Avem și 2 elevi care verifică ordinea din dulapurile colegilor. Funcționează! În anii trecuți a fost luptă pentru ca școlarii mei să păstreze ordinea și curățenia. La finalul zilei era haos. Foarte greu am reușit să îi fac responsabili. Când analizam împreună cu ei aceste aspecte, recunoșteau că nu știu să păstreze ordinea și nu li se pare important.
Acum lucrurile s-au schimbat. Pentru că atenționările vin tot de la ei, nu de la mine, adultul, copiii sunt mai receptivi. Când într-o zi i-am auzit pe câțiva băieți cum îi chemau pe colegi să vadă cum și-au făcut ordien în bănci, am știut că mi-am atins obiectivul. Mai deprte se merge prin imitație și prin apreciere. Copiii vor să fie văzuți și apreciați de către colegii lor. De aceea se vor plia pe regulile grupului.
Acestea sunt rutinele noastre. Deocamdată, după primul modul, funcționează. Mă ajută mult, îmi salvează timp. Mă ajută și pentru că o parte din responsabilitate e la ei. Sunt puțin mai atenți și mai organizați. Aș vrea să păstreze obiceiuri bune și la gimnaziu.
Vă invit să scrieți în comentarii ce rutine aveți la clasă. Ce obiceiuri bune au preluat copiii? Unde e nevoie de ajutor? Ce nu funcționează încă?
Alte articole pe blog: Intalnirea de dimineata, Așezarea bancilor.
Ema
O idee minunata!
🥰🥰