controlul

Mindfulness – Tu ai controlul

Avem controlul? Niste intamplari m-au facut sa ma gandesc mult la ce putem controla si ce nu putem controla. Mi se pare o tema buna de dezbatut cu copiii. Ar putea atinge subiecte precum teama, frica, retinerea, evitarea, eschivarea. Dar si altele precum dorinta de a detine controlul, de a se impune, de a fi autoritar. Am cunoscut copii carora le era teama sa vorbeasca in fata clasei, sau evitau sa se implice in activitati. Si copii care doreau ca ceilalti sa ii asculte si sa fie prieteni doar cu ei. Poate ca astfel de discutii pe tema a ce putem sau nu controla le vor da, putin acum, putin mai tarziu, o alta viziune.

 

controlul

 

Cine are controlul?

Discutati cu copiii despre acest aspect. Lipiti pe tabla doua foi mari, albe sau colorate diferit. Intr-o parte incadrati actiunile pe care nu le putem controla: vremea, pe celelalte persoane, venirea autobuzului in statie. In cealalta parte grupati activitatile pe care le putem controla: ce muzica ascultam, cum ne imbracam, daca sa ne cerem scuze cand gresim. Poate ca acest subiect cere mai multe ore, de-a lungul a 2-3 saptamani. Cred ca unele idei au nevoie sa se aseze. Daca in prima saptamana stabiliti ce depinde de ai si ce nu, in ora urmatoare vorbiti despre intentionalitate.

 

Incurajati exprimarea libera

Incercati sa nu sugerati copiilor posibile actiuni. Pentru ca acest aspect are o latura subiectiva si ce poate fi valabil pentru mine sau pentru adulti, nu e valabil pentru copii si pentru altii.  Incurajati copiii sa se exprime liber. Ei isi pot scrie parerile pe bucati de hartie sau post-it si le pot lipi, pe rand, in care parte cred ca se potrivesc. Incurajati-i sa vorbeasca, daca doresc, despre experientele lor.  Puteti descarca in calculatorul vostru formatul meu PDF cu diferite modalitati de organizare si cu etichete: Format PDF.

 

controlul

La varste diferite, copiii au abordari diferite

La varste mici, prioritatile sunt altele. Daca atunci cand e mic un copil nu poate controla o masina, cand va fi adult va putea face asta. E doar un exemplu. Importanta e vizualizarea aceasta a lucrurilor pe care nu le putem controla, dar despre care ne facem griji inutile. Sunt trist cand ploua. Ma enerveaza ca nu vine tramvaiul mai repede. Profesorul vorbeste prea mult. Am un coleg care niciodata nu are cu ce sa scrie. – Toate acestea si multe altele pot fi ganduri generatoare de energie negativa, ganduri care ne consuma inutil. Sa vedeti cate am eu! 🙂

Suntem usor influentabili, altii au controlul

Stiu ca transmit o parte copilului meu. Uneori, cand spun: Iar ploua., ma gandesc imediat daca i-am transmis o stare negativa sau una pozitiva. Si imi dau seama ca ar trebui sa spun: Ce frumos ploua! sau mai degraba Imi place sa privesc ploaia de la fereastra. Da, cred ca aceasta e formularea potrivita: nu neg faptul ca ploaia a facut vremea insuportabila, dar pun accent pe faptul ca traiesc un moment placut deoarece eu sunt la adapost si pot sa ma bucur de spectacolul ploii.

 

controlul

Ma pot autocontrola

Accentul tsa cada pe ce te bucura si pe ce poti sa faci, pe deciziile pe care le poti lua. Imi amintesc cum am dezbatut cu copiii in clasa inainte de un spectacol de dans. I-am provocat sa se gandeasca la cum se simt, ce inseamna sa ai emotii, de ce le e teama ca s-ar putea intampla. Au iesit multe la iveala. Ne-am distrat cand cineva a zis: Mi-e teama ca o sa imi cada fusta. Apoi: O sa uit pasii de dans! O sa ma impiedic. Scena e prea mare. Lumina e prea puternica. Si tot ei au gasit destule solutii care au functionat. Ma pot autocontrola sa nu imi fie teama? Ce fac cu emotiile mele? As putea sa inlocuiesc gandul ca  voi uita pasii de dans cu alt gand pozitiv?

 

controlul

 

Va prezint mai jos si un joc pe care l-am gasit in cartea The Art of Mindfulness for Children de Alisa Reddy. 

Aveti nevoie de un bol transparent cu apa si de niste pietricele. Lasati pietrele sa cada, pe rand, in apa. Observati si discutati. Pietrele se duc la fund, nu le putem controla. In mod similar, exista actiuni pe care noi nu le putem controla.

Daca aveti idei ce pot fi abordate la o astfel de lectie, lasati un comentariu.

Alte articole de dezvoltare personala: Frica, Furia.

Ema

3 thoughts on “Mindfulness – Tu ai controlul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *