Tomi Ungerer s-a nascut la Strasbourg in 1931. E scriitor si ilustrator. E foarte indragit in aceasta parte a Frantei. Exista si o gluma, sa ii spun asa, despre el: Cum e sa fii in viata si sa ai un muzeu al tau?
Cladirea in care se afla muzeul nu e casa scriitorului. E o cladire oferita de municipalitate pentru a gazdui expozitii de ilustratii. Are la intrare o alee serpuita si o statuie din fier care mi-a placut mult.
Omul de fier
O jucarie, din fier, cu un fierastrau care trece prin cap. Sta in fata muzeului. E simbolica pentru scriitorul Tomi Ungerer. A scris multe carti pentru copii, multe pentru adulti, a ilustrat si carti si publicatii. Dar e un scriitor usor atipic, satiric, erotic, declarandu-se impotriva razboaielor si a cruzimii de orice fel. Prima carte pe care am citit-o a fost Flix si mi-a trebuit putin ca sa o inteleg – e o poveste frumoasa, despre intemeierea unei familii, despre generatii, despre diferente: Flix e un caine ce provine dintr-o familie de pisici. Se casatoreste cu o pisica si sotia sa naste un caine. Don’t ask, just read it. Gaiti multe din cartile sale, in engleza sau germana, pe BooksExpress. Sunt carti care invita la reflectie, la intrebari, la descifrarea mesajelor.
La muzeu poti sa vizionezi un film despre Tomi Ungerer, sa citesti, sa studiezi ilustratiile.
Caietele scriitorului din primii ani de scoala
Muzeul pastreaza desenele scriitorului de cand era el copil, de prin 1936 sau adolescent, ilustratii de la maturitate, toate asezate si clasificate tematic: portrete, razboi, meserii, viata cotidiana…
Sunt prezentate publicului si caietele sale, de cand era scolar, precum si jucarii care i-au apartinut. E impresionant.
Expozitia de ilustratii mix media
La etaj se afla expozitia unui alt ilustrator: Peter Knapp. Minunata! Poate fi o lectie de desen si pictura, de arte combinate. Peter Knapp s-a nascut in 1931 in Elvetia. A fost directorul galeriilor Lafayette din Paris, fotograf de moda pentru revista Elle…
Lucrarile expuse sunt esenta esentelor in arta grafica. Unele sunt doar cerneala pe hartie sau pergament. Altele sunt realizate din cerneala si decupaje, bucati de lemn, pene si capace de plastic. Se afla aici schite de carte, ilustratii de carte si de reviste, schite simple in caietul de lucru… E tot ce poti sa spui copiilor despre ce poate reprezenta o linie, ce valoare poate avea o pata, cat de importante sunt instrumentele d elucru, cat de multe poti spune cu doar o foiae si o pata de cerneala.
Va recomand urmatoarele carti (dati click pe titlu pentru a ajunge in libraria online):
Monstrul domnului Racine, o carte despre prietenie
Omul de pe luna – potrivita atunci cand vorbiti despre sistemul solar
Rufus – o poveste frumoasa despre un liliac
Otto – povestea unui urs de plus cusut din bucati, o poveste potrivita pentru copii mai mari
Melcule, unde esti? – O carte pentru copii mici, cu ilustratii. Copiii trebuie sa gaseasca un melc.
Ema
2 thoughts on “Muzeul international al ilustratiilor Tomi Ungerer”