Nevoia unei teme de vacanta

In fiecare vacanta avem aceeasi discutie: Iar tema de vacanta?! Da, iar! Anul trecut poate nu am formulat-o asa hazliu, dar acum m-am straduit sa fie mai pe intelesul lor. Nu se poate fara tema de vacanta? Nu, nu se poate.

1. Copiii au nevoie de o linie directoare, de un traseu. Asa cum si adultii au nevoie de asta. Si noi ne planuim ce sa facem, cum sa facem, cat costa un concediu, ce facturi platim mai intai, ce haine sa cumparam pentru vacanta asta la mare / la munte … Toate sunt niste teme de vacanta. Desigur, copiii au nevoie si de momente in care sa faca exact ce vor ei, dar si de teme de vacanta. Depinde insa cum le spunem de temele acestea.

2. Noi si vara mancam. Si in vacanta ne imbracam, ne spalam pe corp, ne pieptanam, citim, desenam, mergem la piata, ducem gunoiul. Daca e vara nu inseamna ca gata! se opreste tot, nu mai facem nimic. Si vara mintea copiilor nostri are nevoie de hrana. Depinde insa ce fel de hrana le dam.

3. Nu consider ca temele de vacanta trebuie sa fie expres de mate si de citire, pagini lungi de scris, compus, socotit. Temele de vacanta pot fi si de alta natura: treburi prin gospodarie, invatarea unei limbi straine, exersarea mersului pe bicicleta, povestirile orale, karaoke….

4. Daca sunt totusi teme de mate si de citire, atunci sa fie … de intretinere. Unele caiete de vacanta sunt bine structurate si rezolvarea a 3-4 exercitii pe zi e suficienta. E ca atunci cand te speli pe dinti, cumperi apa, suni pe matusa, faci patul … E ceva ce se face si poti bifa ca ai realizat.

5. O vacanta poate fi si perioada in care descoperi ca esti bun sau foarte bun la ceva, ca ai o noua pasiune, un nou talent.

6. Din proprie experienta va spun ca la un moment dat copiii se plictisesc. Orice ar face si oriunde ar fi. Oricat de extraordinare ni se par noua, adultilor, locurile in care ii ducem sau momentele, pentru ei nu e la fel si e firesc – sunt oameni diferiti, au alte nevoi, alte aspiratii. Atunci da, lasati-i sa se plictiseasca. Si plictiseala poate fi productiva. Bombardati continuu de cursuri de engleza, inot, dans, informatica, fotbal sau tenis, aglomerati cu momente dirijate de noi, adultii, la scoala si acasa, copiii nu mai stiu sa isi gaseasca singuri ceva de facut. Noi, adultii, ne gasim ceva de facut? Da, mereu. Cate nu sunt de facut! Dar ce-ar fi ca in momentele cand stati pur si simplu la TV sau uitandu-va pe geam, partenerul sa va spuna: De ce stai? Nu vezi ca trece vara pe langa tine? Mai pune si tu mana pe o carte! Mergi repede si sorteaza rufele, nu vezi ca s-a umplut cosul? Si patul? Ai facut patul? Ai schimbat plapuma? Ti-am spus sa scoti pilota de vara. Hai, nu mai pierde timpul. Fa ceva util.

7. Unii copii au nevoie de teme de vacanta clasice. Pentru unii perioada de vara poate fi sansa de a rezolva o problema de invatare. Dar, la fel, niste teme lungi si plictisitoare nu vor convinge copilul ca e spre binele lui.

8. Fiti parteneri si la joaca si la teme. Inventati jocuri caraghioase: bataia cu sosete murdare, labirint din ate prin casa, carti citite de la coada la cap, aruncarea la tinta pe adunari. Cooptati-l pe cel mic (ori pe cel nu chiar asa de mic) la treburile casnice simple. Niciun copil nu va dori sa se implice in curatenia generala care poate dura 3 ore. Dar mici sarcini pot fi indeplinite: tine-mi peria, adu-mi galeata, pune bidonul acolo. rasplatiti totul cu laude sincere: ce bine te-ai descurcat, multumesc pentru ajutor, imi place ca m-ai ajutat. (Laudele exagerate gen Ce priceput esti la curatenie! nu au trecere).

9. Exista timp pentru toate. Cred ca aceasta e marea problema: copiii nu isi dau seama ca pot face tot si se si pot distra. Intr-o zi, la scoala, pe cand se miorlaiau ei ca au de citit o carte prea lunga, am facut un experiment: 3-4 copii au citit pe rand cate o pagina si am cronometrat timpul de citire – acesta varia in functie de ritmul fiecaruia, 2-3 minute. Apoi am inmultit cu numarul de pagini din capitolul respectiv – l-ar fi terminat in 15 minute poate. Daca citesti 15-20 minute pe zi, un capitol, atunci in cate zile vei termina cartea? Si le-a iesit ca vor termina intr-o saptamana. Au fost atat de uimiti si incantati! Dar daca citesti 15 minute dimineata si 15 seara? O termini mai repede. Faceti acest exercitiu cu copiii: ei citesc o pagina, voi alta si veti vedea ca e amuzant. Deoarece CITITUL e obligatoriu toata vara!

10. Personalizati – acesta e cuvantul cheie. Scrieti mesaje, emailuri, scrisori si vederi. Rudelor, colegilor, prietenilor, vecinilor. Poate fi o provocare. Azi va scrie un mesaj matusii / bunicii, maine inca unul si de fapt asa micutul tau de clasa 1 exerseaza scrisul.

Puteti descarca un format PDF AICI

Vacanta placuta!
Ema 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *