cifra 1

Numarul si cifra 1 la clasa pregatitoare

Cand predai cifra 1 la clasa pregatitoare e nicicum: copiii stiu deja cifrele si te gandesti ca nu ai cu ce sa vii in plus, predai pe 1 ca si cum nu ei ar sti si nu ar exista alte cifre, 1 nu te lasa sa faci prea multe, o multime cu un obiect e simplu de facut – nu e mai nimic de repetat. Iata mai jos lista mea de activitati dintr-o saptamana.

cifra 1

Cifra 1 si povestea ei

Povestea mea a fost cu o iepurica inventatoare care a vrut sa faca o supa de legume (in saptamana aceasta am vorbit despre legume). Ca sa nu se friga atunci cand pune legumele in oala, a inventat o unealta. Am facut o undita dintr-o crenguta si un fir de ata. Atat. I-am intrebat cu ce seamana unealta aceasta si ei au spus ca e ca o macara, ca o undita, ca litera A, ca un carlig, ca cifra 1.

Am desenat cifra pe caietul A4 fara linii, cu creioane colorate si de ceara. La ora de arte vizuale am realizat un colaj din bucati de hartie. Dupa 3 zile de vorbit si desenat cifra 1, unii copii inca scriu amestecat cifra, in mod corect si in oglinda.

Am stabilit mereu repere ca sa le fie mai usor: ciocul lui 1 si piciorul lui 1. De unde incepe ciocul, cat e de lung, cat de lung e piciorul. Nu a fost de ajutor faptul ca cifra sta indreptata spre stanga, multi copii nu reusesc sa deosebeasca stanga de dreapta, altii scriu cu stanga. Dar ne-am luat alt reper, in functie de bancile din clasa si ferestre: ciocul e catre fereastra.

cifra 1

Cum sa scrii cifra 1

Au scris cifra pe caiete (fara linii), le-am sugerat copiilor sa scrie cifre mai mari si cifre tot mai mici, mame si pui de 1. Au scris cifra in malai, au construit-o pe podea cu dopuri, scoici, nasturi, castane, pietricele. Au modelat-o din sarmulita plusata. Au scris-o in aer, pe podea, cu piciorul pe podea, pe palma, pe spatele colegului.

Am combinat cifra 1 cu despartirea in silabe, cuvinte alcatuite dintr-o silaba. Am stabilit ce lucruri sunt unice (soarele, luna), ce parti ale corpului sunt unice. Am facut si o bratara. As fi vrut si o coronita cu cifra 1, dar era prea mult. Poate la cifra 2.

Cu siguranta mai sunt activitati ce pot fi realizate. Mi-am propus mai multe, insa nu le-am putut aborda pe toate, mi-am dat seama ca ma aglomerez. Le voi varia la celelalte cifre. Recomandarea mea e sa nu incarcati excesiv predarea, chiar daca activitatile par interesante.

cifra 1

Gasiti AICI fisele si bratarile pe care le-am folosit si AICI fisele cu celelalte cifre.

Te invit sa scrii in comentarii ideile tale despre predarea cifrei 1. Ne vor fi de folos.

Alte articole pe blog: Puzzle cu numere, Numere si omida cu numere .

Ema

3 thoughts on “Numarul si cifra 1 la clasa pregatitoare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *