Iata o poveste duioasa si colorata: Craciunozaurul de Tom Fletcher, The Christmasaurus e titlul original. In serie gasiti si alte doua titluri, pe aceeasi tema. Cartea de fata e o varianta prescurtata, in traducerea lui Florin Bican. Are ilustratii foarte frumoase si text putin, in versuri. E potrivita pentru copiii de pana la 8 – 9 ani. Craciunozaurul este un dinozaur al lui Mos Craciun. Avand in vedere pasiunea copiilor pentru dinozauri, cu siguranta titlul de fata va fi o invitatie frumoasa la lectura.
O lume fantastica
Mos Craciun si casuta lui, elfii, tinutul in care locuiesc cu totii – totul e magic. Se mai adauga putina magie cu cartea de fata.
Craciunozaurul si-ar dori sa poata trage sania mosului, dar nu stie sa zboare. Mos Craciun incearca in fiecare an sa il invete. Intr-un an ii face niste aripi, insa nici cu ele nu reuseste. Mosul are o idee: poate daca il va lua cu el in sanie, dinozaurul va simti ce placut e sa zbori si poate va invata in acest fel. In sanie, Craciunozaurul nu sta cuminte. Coboara pe cos in casa unui copil, care… Va las sa descoperiti.
Idei de activitati
- COPERTA – Daca voi cititi copiilor cartea, porniti de la coperta. La ce se gandesc privind coperta? Oare titlul le da vreun indiciu despre poveste?
- ILUSTRATIILE – Cartea are ilustratii deosebit de frumoase, realizate de Shane Devries. Incurajati copiii sa formuleze propozitii despre imagini, sa caute detalii, sa vada ce culori au fost folosite pentru a prezenta un anume moment sau o anume stare.
- CUVINTELE NECUNOSCUTE – In carte apar cateva cuvinte interesante. Cred ca nu i-a fost usor traducatorului sa potriveasca sensurile. Iata ce am selectat: chiot, aero-mâncare, altitudine, clefaind, se avanta, fior, bolta, prunci, preistorice, cufundate. Explicati cuvintele, integrati-le in context.
- SUBIECTUL – La orele de dezvoltare personala puteti povesti despre prietenie, despre a avea un vis, despre pasiune, ambitie, idealuri, incercare si eroare.
- DEZBATERE – Oare de ce nu putea dinozaurul sa zboare? Ce manca el? Ce alimente ar fi pe lista de aero-mancare, asa cum scrie in carte? Cum ar putea el sa invete sa zboare? Cine il ajuta si de ce? De ce nu a reusit mosul sa il invete?
- CONEXIUNI – Mie imi place sa ii intreb pe copii daca ceva din carte are legatura cu ei, daca se regasesc in vreun moment, daca ar putea fi ei unul dintre personaje.
- PERSONAJE – Vorbiti despre personaje, dar si despre personaje reale si fantastice. Ce e real in carte si ce e fantastic și inchipuit? De ce tocmai un dinozaur e personaj principal?
- MATEMATICA – Inventati probleme de calcul mintal: Cate kilograme de hrana are nevoie un dinozaur? Cat cantareste sania mosului? Ce distanta parcurge mosul?
- ISTORIE – Ar putea sa apara o legatura cu Dedal care isi construise aripi ca sa zboare.
- POVESTIRE – Spune povestea din perspectiva unui personaj: Craciunozaurul, Mos Craciun sau baiatul.
Daca aveti si alte idei si teme de discutie, va invit sa lasati un comentariu. A placut cartea copiilor sau elevilor vostri? Ce alte carti de Craciun recomandati?
AICI gasiti pe Tom Fletcher la o emisiune, desenand si cantand.
Alte carti pentru copii: Ce poti face cu o idee?, Povestea unui polonic.
Ema