La inceput de an scolar caut tot felul de idei de organizare si asezare. Cu siguranta si voi sunteti ca mine. Solutiile pe care vi le spun in acest articol nu sunt noi la clasa mea. Le-am avut si in anii trecuti, le-am probat, am vazut ca functioneaza. Acum doar le-am dat glas. Titlul de fata e generic: am inceput pe canalul meu de YouTube Ema LaScoala – un playlist in care imi propun sa adun astfel de mici idei.
Organizator pentru creioanele ratacite
Si nu doar pentru creioane ratacite am niste organizatoare, ci si pentru alte rechizite mici acre raman, de-a lungul zilelor, prin clasa. Organizatoarele sunt din plastic si sunt usor de curatat. Au patru compartimente si ajuta la sortarea lucrurilor. In ele se aduna creioane grafice si de ceara, pensule, carioci, radiere, tuburi de lipici, rigle. Un intreg univers. Suporturile acestea le-am achizitionat acum 2 ani si scopul era ca ele sa stea la fiecare grup de banci si sa fie pline cu rechizite de necesitate. Cum grupurile de banci au fost desfiintate, destinatia organizatoarelor a devenit alta.
Acum le-am aranjat altfel, pe categorii. Am un astfel de organizator si pentru betisoarele de numarat si socotit. Cine are nevoie, il ia pe banca, foloseste ce este acolo si il duce inapoi. Stiu cel putin un copil care se va ocupa mereu ca betisoarele si creioanele sa fie asezate pe culori. Vedeti filmul meu AICI.
Materiale pentru numarat si pentru socotit
Le-am folosit, pe toate, si in clasa intai si la pregatitoare. Copiii prefera, fiecare, alte obiecte. Unora le sunt dragi scoicile. Altii se descurca mai bine cu betisoare sau cu paste fainoase. Pe toate le-am sortat si le-am gasit recipiente si cosuri potrivite. De-a lungul anului le mai pot schimba, pot inlocui castanele cu unele noi sau cu ghinde, de exemplu. Astept sa vad ce aduc copiii, unii au adevarate colectii. Sunt strangatori. Poti vedea filmul meu cu explicatii AICI.
Ladita cu fise
Nu are doar fise de lucru, ci tot felul de pagini printate, ramase nefolosite. Am unele de acum doi ani, pastrate cu grija. Nu am aruncat nimic. Si anul trecut le-am pus la dispozitia copiilor. Fetitele se joaca in pauze de-a scoala. Si eu ma bucur de jocul lor, pentru ca atunci cand explica altora, copiii isi lamuresc multe lucruri. In ladita au ajuns fise de lucru, teste, fise de colorat, unele pentru a mesteri ceva, biletele de lipit pe caiet, biletele cu sarcini. AICI e filmul.
Ladita cu scoici
Ladita aceasta are scoici, melci si pietricele. Ideea mi-a venit anul trecut cand unii copii au luat o decizie gresita: au aruncat cu pietre peste gardul scolii. Ca sa ii ajut sa gestioneze situatia, am venit cu o activitate: ce poti face cu o piatra? Am compus atunci o poveste scurta si pe marginea ei am discutat. Copiii au gasit multe solutii pentru a folosi pietrele: sa construiasca ceva, sa le alinieze, sa le cerceteze, sa joace X si 0.
Asa ca acum am strans intr-o ladita pietre de diferite forme, culori si texturi. Sunt de la malul unei mari. Am adaugat scoici uriase si cochilii de melci. Toate materialele pot fi jucarii pentru pauze. Ca sa vedeti ce contine ladita, iata filmul meu AICI.
Cutia cu carti
Nu mai avem loc in clasa pentru un raft cu carti care sa fie la nivelul copiilor. Anul trecut am inventat cutia cu carti. Ea sta in fata clasei si copiii o cerceteaza. Mi-e drag de ei cand se aduna sa citeasca. Periodic schimb titlurile din ladita. Unele dintre carti sunt aduse de copii, de acasa, carti care le-au ramas mici. La scoala insa isi gasesc rostul. AICI e filmul cu explicatiile.
Display colorat pentru lucrarile de arta
Anul trecut locul pentru operele de arta era mai mic. Acum l-am extins. Am niste panouri de polistiren. Roz. Ca sa nu mai fie asa roz, l-am acoperit cu panza alba. I-am adaugat o bordura din hartie decorativa. Pe panouri am prins cartoane colorate. Ele sunt mai mari decat o hartie A4 si imi place ca atunci cand asez lucrarile copiilor, in jurul lor ramane un chenar colorat. Cartoanele sunt asezate pe verticala, dar lucrarile vor arata bine chiar daca sunt realizate pe foaia in picioare sau culcata. Iata AICI si filmul pentru aceasta organizare.
Iar AICI filmul, mai pe scurt, cu toate cele 6 idei.
Daca aveti si voi idei de organizare, unele care au functionat si in anii trecuti sau unele pe care le incercati acum, va invit sa lasati un comentariu sa ne inspiram.
Alte articole pe blog: Joc pentru prima zi de scoala, Planificare anuala tabel de completat.
Ema
Am terminat și eu de organizat biblioteca…. trei rafturi cu autoservire. Nu știu ce restricții mai avem, dar dacă nici biblioteca nu o activez anul acesta… nu știu ce să mai zic!
Cu creioanele am găsit o soluție: la dentist la receptie aveau două borcane, puneai separat pixul folosit și urma să fie dezinfectat. Îi vvoi lăsa să ia ce au nevoie, să le pună într-o altă cutie la finalul zilei… date cu spray dezinfectant și gata.
Așa m-am săturat de toate regulile… dar nu e chiar după noi.