organizarea clasei

Organizarea clasei – Plan de organizare pentru 30 de zile

Organizarea clasei, a materialelor didactice: Care e cel mai bun moment din an sa faci ordine in clasa? De cate ori intr-un an scolar aranjezi, schimbi, renunti la unele obiecte, decizi ce pastrezi si ce arunci? Poate la inceputul anului, in septembrie, cand te pregatesti sa deshizi usa unei noi clase? Ori la sfarsitul anului, in primele zile de dupa serbare? Cu siguranta ca raspunsul variaza de la persoana la persoana, in functie de obiectivele noastre. Unii aduna obiecte pentru ca, nu-i asa, niciodata nu stii cand iti trebuie (asa sunt eu). Altii tin in clasa doar strictul necesar.

 

organizarea clasei

 

Vin aici cu un plan de organizare pentru 30 de zile. De ce pentru 30 de zile? Pentru ca de cele mai multe ori nu avem timp sa facem o curatenie generala. Daca impartim sarcinile in taskuri mai mici si le rezolvam pe rand, e mai usor. Pe de alta parte, daca iti faci un plan cu sarcini mici si il aplici periodic, vei sti tot timpul ce ai, ce iti lipseste.

Organizarea clasei – rutina in joaca

Sunt destule sarcini de organizare in care poti sa ii implici si pe copii. Unii dintre ei chiar isi doresc sa stie ce e prin dulapurile profesorului. Implica-i. Organizeaza periodic activitati de curatenie in pupitre, in dulapurile copiilor, printre materiale. Etichetati impreuna cutiile la care au acces copiii. Daca sunt mici si nu stiu sa citeasca, pune simboluri. Daca aveti un dulap sau un loc in care tineti mai multe materiale, faceti o lista pe care sa o tineti pe usa dulapului.

 

organizarea clasei

 

Organizare si decluttering

Decluttering e un termen imprumutat din engleza si se refera la acel spatiu in care ai adunat o multime de obiecte, dintre care unele chiar pot fi inutile. Pentru unii e greu sa se debaraseze de obiecte. Altora le e teama sa se apuce de curatenie, de organizare. Daca faci aceasta activitate la inceputul anului scolar sau al celui calendaristic ori daca faci asta trimestrial, ai in vedere urmatoarele aspecte:

  • Regula celor 6 luni sau regula celor 3 luni (sau cum vreti voi): daca nu ati folosit un lucru timp de 6 luni, mai e de folos, va mai trebuie?
  • Poate fi reciclat, refolosit, donat, imprumutat, aruncat?
  • Daca ai foarte multe lucruri ticsite prin dulapuri, e greu sa pastrezi ordinea.
  • Unele materiale se deterioreaza fizic si moral in timp.
  • O clasa cu peretii aglomerati e obositoare.
  • Materialele expuse pe pereti si care nu sunt schimbate periodic acumuleaza praf.
  • Roteste, periodic, materialele. Poate ai unele ascunse prin dulap si copiii s-ar bucura sa se joace cu ele.

organizarea clasei

30 de zile de organizare

Poti descarca in calculatorul tau planul pentru 30 de zile de AICI. L-am impartiti pe zile, il poti printa alb-negru sau color.

  • Incepe cu planificarea, uita-te in calendar, verifica ce lectii si evenimente urmeaza, ce zile de nastere sunt. Poate aceste amanunte te vor ajuta la organizare, poate ai deja niste materiale.
  • Organizeaza si folderele sau pozele din calculator. Creeaza dosare pe care sa le denumesti sugestiv. Daca ai foarte multe, muta-le in clouding. Poti folosi Dropbox sau Google Drive. Organizeaza-ti si casuta de email. Poti face in contul tau foldere pentru emailurile importante.
  • Ai in vedere organizarea lucrurilor urgente, a celor marunte, a celor importante. Materiale didactice, jucarii, materiale de prim ajutor sau de curatenie.
  • Poate ca unele obiecte necesita dezinfectare: cuburile de plastic sau de lemn.

 

Cum te organizezi? Cum pastrezi obiectele din dulapuri? De cate ori rearanjezi, la ce renunti? Lasa un comentariu cu ideile tale. Poate mai e ceva de adaugat pe lista de mai sus despre organizarea clasei.

Alte articole pe blog: Planificare anuala blanco, Agenda invatatorului.

Ema

4 thoughts on “Organizarea clasei – Plan de organizare pentru 30 de zile”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *