Parenting si Cursurile de perfectionare

Cred ca sunteti de acord cu mine ca asistam la un BOOM in ceea ce priveste cursurile si cartile de parenting. Dar e de bine. E de foarte bine chiar! E minunat! Dupa fiecare carte citita si dupa fiecare curs, workshop sau prezentare la care am fost m-am intrebat, retoric, de ce nu mi s-a dat sansa aceasta in liceu, in primii ani la catedra, mai apoi ca parinte sau ca invatator… De ce? Bine, eu am crescut in epoca …, iar dupa epoca … au fost ani de explozie mediatica insa nu ne-a afectat pe noi, invatatorii. Acum exista sansa  – pentru mine, pentru altii. O sansa minunata sa citesti atatea lucruri despre tine ca parinte, sa intalnesti oameni minunati care au menirea aceasta sa te faca sa te gandesti la meseria ta, la cine esti, la cat esti invatator si cat esti parinte…
parenting

Cursuri de parenting si pentru profesori

Ma intreb de ce nu se introduc asa … cumva toate cursurile de parenting la cursurile de perfectionare organizate de inspectoratele scolare si de casele corpului didactic. Daca aruncati o privire pe siteturile caselor corpului didactic, veti gasi desigur o paleta bogata de cursuri … iertati-ma, dar eu le zic sterile. Stiu eu bine de ce le spun asa, doar am participat la unele. Cursuri cu titluri mai mult sau mai putin pompoase isi asteapta cuminti participantii: Predarea- invatarea limbii printr-un demers comunicativ-educational, Managementul activitatilor metodico-stiintifice si psihopedagogice organizate de catedre / comisii metodice si in cercurile pedagogice, Educatie interculturala pentru o scoala noua etc.
Ii asteapta in zadar, va spun eu. Iata logica pe care eu am descoperit-o prin experienta proprie:
-participi la un curs, primesti puncte pentru dosarul personal
-un curs are loc cu minim 20-25 de participanti
-e obligatoriu sa faci cursuri din acestea o data la 5 ani
-e musai sa ai un anumit numar de puncte intr-o perioada de 5 ani
DAR…
-cursurile nu au loc deoarece nu se inscriu 20-25 de cadre didactice
-unele cursuri nu se mai tin, profesorul a plecat si el la un curs urgent
-la cursuri e ca la … niste cursuri – vii primele 2 ore, apoi ai treaba, nu ajunge autobuzul, copilul s-a imbolnavit, a fost consiliu la scoala …
-faci cursurile, dar ceva fain nu inveti, nu afli ceva nou, revolutionar.

Parentingul modern sa fie si la scoala

Acum or fi bune cursurile acestea, sterile sau nu (poate sunt unele cu adevarat extraordinare, nu zic nu), dar de ce nu include nimeni in lista asta cursurile si workshopurile oamenilor astora pe care ii tot vad eu pe Facebook ca se plimba prin tara si vorbesc in fata unor sali arhipline:
Oana Moraru – Adolescenta – anii identitatii, seminar pentru parinti si dascali, Scoala de ieri, copilul de azi, lumea de maine
Irina Petrea – Cum ne ajutam copiii sa aiba succes in viata, Cum ne pregatim copiii pentru gradinita si scoala
Monica Reu – Parteneri in parenting, Cand copiii spun NU
Gaspar Gyorgy – Copilul invizibil
Urania Cremene – Cum sa fii un parinte bun
si altii ca ei.
De ce nu au cadrele didactice acces la aceste cursuri via casa corpului didactic? Aceste cursuri costa, desigur, unele costa mult (cel mai mult am dat 450 ron), dar ma gandesc la faptul ca s-ar putea gasi solutii astfel incat sa fie accesibile. La o conferinta a Irinei Petrea ni se ofereau noua, cadrelor didactice, niste adeverinte de participare, daca tot e sa adunam hartii si puncte. Acum eu le-am trecut pe toate sub denumirea de parenting, desi unele se adreseaza nu doar parintilor, ci si cadrelor didactice.
Observ cu bucurie ca s-a dezvoltat, in paralel, aceasta latura alternativa de parenting si perfectionare, independent de toate perfectionarile oficiale. Dar cu tristete remarc faptul ca mentorii nostri, institutii conducatoare, nu le includ in lista cursurilor de perfectionare.
Voi ce parere aveti?
Ema

6 thoughts on “Parenting si Cursurile de perfectionare”

  1. Ema, parcă mi-ai fi citit gândurile…Azi am participat la un curs intitulat atractiv: Kit de instrumente pentru disciplinarea clasei de elevi. M-am înscris astă toamnă pe site-ul CCD-ului, dintr-o listă, așa cum spuneai tu, lungă și sterilă. Dar eu mi-am ales 5 titluri de cursuri pe bune, pe care chiar aș fi vrut să le fac pentru a le folosi la clasă. Surpriza a fost mare când am văzut că se face cursul. Azi a fost prima zi de curs și, pe cât de mare a fost surpriza (și dorința de a învăța ceva nou), pe atât de mare dezamăgirea. Doar bunul simț m-a oprit să nu mă ridic și să plec (sau, și mai rău, să ripostez). Totul s-a învârtit în jurul teoriei expuse de cele două formatoare, când tot ce așteptam eu era să mi se dea instrumente concrete, pe care să le aplic la clasă. M-am întrebat ce caut acolo, mai ales că nu mă confrunt (la clasă) cu abateri disciplinare prea dese și prea grave (a spune „deloc” ar însemna să mint; lucrez, totuși, cu 31 de copii, toți diferiți), dar aș fi vrut să aflu și altceva care să mă ajute în caz de…
    Poate mâine va fi mai interesant…dacă, vorba ta, nu găsesc ceva mai bun de făcut (sigur se va găsi!).
    Cât despre cursurile de parenting…mi-amintesc că, în afară de modelul pe care l-am avut mereu în mama mea, pe mine m-a ajutat foarte mult (atunci când copiii mei erau mici) emisiunea Supernanny. O urmăream cu interes și „furam” toate ideile care simțeam că mă pot ajuta în dificila, dar minunata meserie de mămică. Și până acum cred că m-am descurcat onorabil. Nu mi-e rușine cu copiii mei.
    De foarte multe ori, nicio carte nu te ajută să-ți educi copiii, pentru că nu există „rețete” universal valabile. Dar te ajută instinctul și dragostea necondiționată față de copil.
    Te îmbrățișez cu drag și te urmăresc cu același interes!

  2. Diana,
    Iti multumesc pentru comentariu. Crezi ca aceste conferinte de parenting sunt potrivite pentru profesori? Ar fi bine ca ele sa fie cursuri de perfectionare?

  3. Diana,
    Iti multumesc pentru comentariu. Crezi ca aceste conferinte de parenting sunt potrivite pentru profesori? Ar fi bine ca ele sa fie cursuri de perfectionare?

  4. Ieri am participat din nou la curs (finalul) si am fost tare incantata! De data aceasta, formatoarele au interactionat cu noi, cursantii, ne-au raspuns la intrebari si au venit cu solutii la problemele reale pe care le expuneam. Am aflat lucruri noi pe care deja am inceput sa le aplic la clasa. Da, astfel de "lectii" ne sunt utile si noua daca, la randul nostru, le transmitem parintilor si daca reusim sa facem front comun in beneficiul copiilor.

  5. Diana,
    Minunat! Probabil prima parte a fost o introducere. Dar tot cred ca se poate mai mult, ca unii au nevoie de mai mult sau de altceva.

  6. Pingback: Cursuri online pentru profesori - Inveti in ritmul tau, oricand

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *