pinguinii domnului popper

Pinguinii domnului Popper – Ce ai face daca ai avea un pinguin?

Lectura pentru copiii de peste 8 ani: Pinguinii domnului Popper de Richard si Florence Atwater. O carte foarte amuzanta, usor de citit, cu multe situatii care pot fi discutate si interpretate. Pinguinii sunt niste animale tare dragalase, copiii ii indragesc imediat si cartea aceasta reuseste sa surprinda bine acest atasament. Scriu mai jos ideile care mi-au venit mie citind-o.

pinguinii domnului popper

Abordare integrata cu Pinguinii domnului Popper

Iata mai jos ideile care mi-au venit mie in minte. As putea folosi cartea la mai toate disciplinele: geografie si stiinte, matematica si gramatica, dezvoltare personala si muzica, arte plastice. Daca aveti o unitate de invatare despre tinuturile polare, despre animale polare sau despre pinguini, titlul de fata e foarte potrivit pentru a face conexiuni intre cunostinte. In opinia mea se potriveste de la clasa a doua in sus.

  • Daca vorbiti de Polul Nord si Polul Sud, iata o carte pe care sa o abordati la lectura suplimentara. Se stie ca pinguinii traiesc doar la Polul Sud, insa aici ni se spune, spre final, ca ei vor fi dusi sa populeze si tinuturile de la Polul Nord. E o idee buna?
  • Pinguinii sunt pasari. Ii puteti compara cu alte pasari pentru a descoperi diferente si asemanari.
  • Daca aveti editia pe care am citit-o eu, de la editura Arthur, la pagina 17 se afla o descriere a pinguinului. Pasajul poate fi folosit atunci cand se vorbeste despre descrierea unei fiinte, contine detalii despre marime, aspect, culori. Pinguinul era inalt de 70 de centimetri. Masurati pe perete si comparati-va cu el. Desenati un pinguin dupa aceasta descriere. Descrieti un pinguin folosind alte detalii, reformulati.
  • La paginile 44 – 45 se afla enumerari. Minunate exemple atunci cand vorbiti despre folosirea virgulei intr-o enumerare. Pe de alta parte, enumerarile de aici contureaza un spatiu plin de tot felul de obiecte. Ar fi interesant de desenat. Tot aici, veti gasi aglomerari de verbe, numerale si adjective. Bun la gramatica.
  • La pagina 81 se afla descrierea spectacolului pe care domnii Popper il pune in scena. Veti gasi aici 3 piese muzicale folosite pentru spectacol. Mars militar de Schubert, la pian, Valsul vaduvei vesele de Lehar si o piesa numita Langa pârâu, o piesa vesela. Discutati despre tempo, audiati piesele, incercati sa ii imitati pe pinguini.
  • La pagina 108 se afla descrierea cheltuielilor pe care le avea familia. E un prilej foarte bun de a vorbi despre bani, economii si cheltuieli. Familia Popper cheltuia foarte mult cu pinguinii, dar oare se puteau reduce aceste cheltuieli? Ar fi existat alte solutii? Calculati si veniti cu idei.
  • La paginile 122 – 123 aflam ce decizie ia domnul Popper in privinta pinguinilor. Voi ce credeti ca va face? Inainte sa cititi rezolvarea, faceti predictii. Voi ce ati fi facut in locul lui? E buna decizia sa? Mai avea si alte solutii?
  • Incheiati acest subiect cu intrebarea: Ce ati face daca ati avea un pinguin?

Urmariti AICI o recenzie, iar AICI un trailer al filmului cu Jim Carrey.

Desigur, in afara de cele punctate mai sus, mai sunt o multime de alte aspecte ce ar putea fi aduse in discutie. Daca ati citit si ati folosit cartea Pinguinii domnului Popper la scoala sau la cluburile de lectura, va invit sa scrieti in comentarii ideile voastre. Treceti titlul pe lista de lectura pentru vacanta sau in cursul anului. Iata de unde o puteti achizitiona: de pe siteul Editurii Arthur sau mai ieftin de pe Elefant.

Va invit sa cititi si articolul meu din anii trecuti, unde am scris despre abordarea mea la clasa pregatitoare: Pinguinul – unitate de invatare

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *