Plan de dezvoltare personala

Plan de dezvoltare personala – Rezolutii si solutii 2018

Bine v-am regasit in 2018 Sa aveti un an nou minunat, creativ, bogat. Sa fiti sanatosi si voiosi!

Unii dintre noi isi fac planuri pentru noul an. Planuri pe termen lung sau planuri de moment. Fiecare are un plan de dezvoltare personala sau profesionala. O casa de cosntruit,  o vacanta planuita din timp, o atitudine pozitiva si cate si mai cate. Copiii insa nu functioneaza cu planurile pe termen lung. Ei traiesc momentul si deciziile lor sunt imediate. Desigur ca sunt si copii care stiu intotdeauna ce isi doresc, au obiective, sunt ambitiosi si isi propun ceva de care chiar se tin. La varste mici e greu insa sa anticipezi ce se va intampla intr-un an. Dar ii putem ajuta nu neaparat sa ia decizii, cat sa isi aseze gandurile, sa reflecteze, sa anticipeze. Poate din 10 lucruri discutate, unul va avea impact asupra lor. Iar daca reluam periodic discutiile despre viitor, despre ce isi doresc, se vor obisnui sa aiba un cuvant de spus, sa isi planifice activitatile.

Plan de dezvoltare personala

Plan de dezvoltare personala

Un plan universal valabil care sa functionze pentru toata lumea, o reteta incercata si aplicabila tuturor nu exista. Suntem diferiti. Actionam diferit. Avem dorinte complexe. Activitatile pe care vi le propun mai departe nu sunt un plan de dezvoltare personala in adevaratul sens al cuvantului. Nu pentru copii. Dar putem incepe de aici. Ii putem obisnui sa reflecteze la lucrurile din viata lor si sa isi analizeze sentimentele. Daca facem asta in diferite etape ale dezvoltarii, se vor obisnui sa isi rezolve singuri problemele, sa ia decizii, sa fie perseverenti. Am pregatit pentru voi un document care contine cateva fise suport pentru activitati. Il puteti descarca AICI – Fise rezolutii 2018

 

Ca sa poti merge inainte, priveste putin inapoi

Ca sa stii ce sa faci in 2018, arunca o privire anului care a trecut. Ce a mers si ce nu a functionat? Ai facut destul? Ce-ai fi putut face? ce piedici ai avut? Ce ti-a placut cel mai mult? Ce amintiri frumoase ai? ce ai invatat nou? Discutati cu copiii despre anul 2017. Lasati-i sa se exprime liber, ajutati-i sa identifice momente importante, incurajati-i sa gaseasca alte solutii. Puteti folosi prima fisa din formatul PDF.

Plan de dezvoltare personala

Hai mai departe!

Planificati ca intr-o zi sa vorbiti despre ce planuri au copiii pentru 2018. Vorbiti despre ambitiile lor, despre pasiuni, dorinte, vise. Ce isi doresc cel mai mult? Ce lucru nou ar vrea sa incerce? Poate un sport nou, un fruct nou, un gen literar diferit. Hotarati impreuna daca fisele completate pentru 2018 sa fie afisate in clasa sau sunt prea personale si pot sta in mapa fiecaruia.

Paginile 5-8 contin niste mesaje. Am gandit o activitate pentru ele si o voi pune in aplicare cu prima ocazie. Stabiliti cu copiii ce mesaje de incurajare au pentru situatiile dificile din viata lor. Le pot scrie pe bucati mici de hartie pe care sa le prindeti intr-un loc vizibil. Apelati la ele ori de cate ori aveti o problema. Alegeti un mesaj potrivit pentru problema respectiva, cautati impreuna solutii. Sau puteti printa mesajele mele, copiii isi pot alege unul despre care sa vorbeasca, sa ii deseneze un simbol, sa spuna o intamplare din viata sa. Lipiti mesajele printate pe foi diferit colorate, organizati-le pe un panou. Un coleg e suparat? Ce mesaj i s-ar potrivi? Poate … Zambeste! sau Vorbeste cu mine. sau Cere ajutor. O colega are maine un spectacol? Hai sa o incurajam, ce sa faca sa nu aiba emotii? Respira, Numara pana la 10, Vorbeste cu mine despre emotiile tale, Hai ca poti.

O problema, mai multe solutii

Cred ca oamenii creativi reusesc mai usor in viata. Si asta se intampla pentru ca au incredere in capacitatea lor de a gasi solutii, de a inventa, de a rasuci problemele si de a gasi mai multe solutii favorabile. Ultiele pagini din documentul de aici contin fise care pot fi un punct de plecare pentru un subiect despre cum sa rezolvam problemele. Puteti desfasura activitatea cu toata clasa, in grupe sau individual. Pentru fiecare problema, rugati copiii sa scrie o solutie si sa se gandeasca la alte doua posibilitati de rezolvare. Puteti afisa biletelele pe care ei scriu diferitele rezolvari intr-un loc vizibil. Apelati la ele nu doar cand copiii au o problema, dar chiar si cand un personaj dintr-un text literar are o problema. Sau cand voi, adultii, aveti ceva care pare dificil de rezolvat.

 

Pentru cine sunt fisele?

Fisele din formatul PDF sunt pentru copiii din clasele primare. Cred insa ca se pot folosi si pentru copiii mai mari, mai ales cele pentru partea de rezolvare de probleme. Fisele sunt si pentru parinti: puteti vorbi acasa, cu copiii vostri, despre planurile voastre, ca familie.

 

Gasiti pe blog si alte idei pentru orele de dezvoltare personala: Frica , Ti-ai umplut galeata azi?, Ghiozdanul cu povesti terapeutice.

Daca aveti si alte exemple de activitati, lasati un comentariu. Daca desfasurati aceste activitati cu elevii vostri, trimiteti-mi poze si eu le voi publica aici.

Ema

1 thought on “Plan de dezvoltare personala – Rezolutii si solutii 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *