Planificare an scolar 2022 – 2023 – format Excel blanco

Stiu ca planificarea anuala da batai de cap. Pentru acest an scolar 2022 – 2023 am terminat formatul in care voi lucra. Daca lucrati planificarea in Word, atunci va fi greu.  Word e un editor de texte si tabelele ar trebui sa fie ocazionale. Cu un tabel in Excel jumatate din munca e realizata. Dincolo de acest aspect organizatoric, planificarea continuturilor depinde de abordarea fiecaruia. Stiu, fiecare editura are pe site o planificare ce merge dupa anumite manuale si caiete auxiliare. Si eu ma mai uit cateodata la unele. Dar mie nu imi sunt de folos. In primul rand pentru ca absolut toate sunt realizate in Word si se intind pe foarte multe pagini, apoi pentru ca nu corespund stilului meu de lucru. Hai cu un tabel in Excel!

De cate ori incerc sa conving pe cineva ca un tabel atat de complex nu se lucreaza in Word, primesc invariabil aceleasi raspunsuri: asa ne cere ISJ, asa m-am obisnuit, nu lucrez la ea pentru ca o primesc de la editura, nu e asa greu in Word. Mie mi se pare nefiresc in Word deoarece foarte greu se aliniaza randurile. In plus, nu economisesc spatiu si in loc sa am un intrument usor de folosit, rezulta o carte. Ati vazut planificari anuale de 80 de pagini sau chiar mai mult? Dar… in Excel este perfect.

Partea dificila sa zicem ca am facut-o eu deja. Va pun la dispozitie formatul meu de planificare in Excel, voi trebuie doar sa completati in el. Si nu doar ca e in Excel, dar m-am folosit de cea mai simpla functie din Excel si paginile pe discipline preiau continut din pagina principala. Puteti descarca in calculatorul vostru de AICI. Am realizat si un film cu toate explicatiile pentru a va fi mai usor: AICI.

Pentru ca la mine pagina principala este o privire de ansamblu cu tot calendarul si toate disciplinele. Se intinde pe 3 pagini, format landscape, dar tot e usor de folosit. Am privirea aceasta cuprinzatoare pentru toate disciplinele. Ma gandesc sa o printez format A3 anul acesta sau poate un format mai mare, colorat. Pot printa doar primul modul sau primele doua module, astfel incat totul sa incapa pe o pagina. Apoi, cand voi avea nevoie, pe celelalte.

Paginile pe discipline preiau in coloana Continuturi vizate informatiile din tabelul de ansamblu. Acest lucru se face cu o formula de calcul: puneti in caseta semnul egal =, mergeti in pagina principala si dati click pe casuta ce doriti sa se copieze dincolo.

Daca in anii trecuti nu trebuia sa modificati nimic, acum singura parte ce necesita ajustare e cea in care voi, in functie de judetul in care va aflati, sa marcati vacantele. Tabelul meu de acum este cu vacantele stabilite pentru judetul Mures. In principiu nu aveti mare lucru de facut. Colorati alta zona. La vacanta de iarna randurile sunt lipite cu functia Merge Cells. Daca aveti nevoie de ele dezlipite, le marcati si alegeti din Home-Aligment-Unmerge Cells.

Planificare cu o privire de ansamblu

Gasiti planificarea mea pentru acest an scolar AICI.

Tabelul meu este pregatit pentru clasa a treia. Ultimul Sheet e pentru orar. Pe mine ma ajuta sa fie toate laolalta. De-a lungul anului adaug pe aici si alte Sheets (foi in limba romana) cu alte detalii: planificarea copiilor cu CES, tabelul clasei, aranjarea in banci. Fac acest lucru deoarece voi avea un singur document ce le va cuprinde pe toate organizatoricele si imi va fi usor de gasit si de lucrat.

Pe marginea stanga am calendarul pentru acest an scolar 2022 – 2023. Si tot acolo, prima coloana e cu numaratoarea saptamanilor, a doua e cu luna, a treia cu numaratoarea saptamanilor de scoala. Am pus ambele numaratori cu saptamani deoarece am vazut ca am nevoie de ele asa. Apoi am colorat diferit calendarul pe luni. Unele saptamani contin zile din doua luni si sunt colorate cu 2 culori. Vacantele sunt toate colorate cu albastru.

Din View am setat Page Break Preview, astfel incat sa vad doar tabelul in care lucrez si doar spatiul care va iesi efectiv la imprimanta. Acum documentul are 2 pagini, dar se va lungi cand voi incepe sa scriu in el. Pot ajusta marimea paginilor tragand de linia albastra de la sfarsitul unei pagini mai sus sau mai jos.

Inainte de a printa verificati setarile paginii si pe cele ale imprimantei voastre. Bifati casutele in meniul de printare astfel incat toate coloanele sa incapa pe o pagina.

Daca aveti si alte idei si sugestii de lucru, de planificare, va rog sa le scrieti in comentariile acestui articol. Pe EduPedu gasiti calendarul pentru acest an scolar 2022 – 2023 cu vacantele pentru fiecare judet: AICI.

Alte articole pe blog: Ora de citire, Carti pentru profesori

Ema

23 thoughts on “Planificare an scolar 2022 – 2023 – format Excel blanco”

  1. Pentru mine sunt foarte utile informațiile cuprinse aici și formatul pe care ni l-ați pus la dispoziție. Mulțumesc pentru că mi-ați ușurat munca!

  2. Bună ziua!
    Mulțumesc pentru acest format de planificare, mă tentează să îl folosesc anul acesta însă am câteva nelămuriri… Credeți că ați putea să ne arătați un model de completare pentru fiecare coloană a tabelului… în planificările acelea standard nu regăsesc secțiunea „Tema” și nu știu ce aș putea completa acolo..
    Mulțumesc !

    1. Buna ziua! Ma bucur sa stiu ca iti va fi de folos. In coloana cu tema eu trec titlul unitatii de invatare: Din nou la scoala, In lumea povestilor… Gasesti pe blog planificari completate din alti ani. Scrie in caseta de cautare cuvantul „planificare” si vor aparea celelalte articole. Iti multumesc.

    2. Ma bucur ca iti este de folos. Coloana cu Tema se foloseste la planificarile integrate. Acolo avem o tema generala pentru toate disciplinele, o tema care dureaza 2-4 saptamani sau mai mult, dupa cum isi planifica fiecare: Iarna, anotimp de bucurii, In lumea povestilor – acestea ar putea fi teme.

  3. Mulțumesc foarte mult! O idee extrem de utilă! Am mai adăugat o coloană după calendar cu M1, M2, etc, numărul modulului.

  4. Multumim pentru idei si pentru ajutor! Anul acesta am clasa a IV-a si as dori sa stiu cum pot adauga in pagina principala coloane pentru istorie si pentru geografie si cum pot face ca in fisele individuale sa apara continuturile direct ca in cele facute de dumneavoastra pana acum.

  5. Bună ziua,
    mulțumesc pentru planificare. Voi încerca și eu să lucrez în Excel. Aș avea o întrebare. Aveți cumva un calendar făcut în Excel care se poate imprima pe o pagină A4?

    1. Buna ziua! Ma bucur ca va e de folos planificarea. Nu, nu am un calendar pe un A4.

  6. Mulțumesc pentru idee! Accept provocarea și anul acesta voi lucra în acest format planificarea. Am urmărit foarte atent explicațiile pe care ni le-ai furnizat și sunt de maxim folos. Un an școlar plin de zâmbete și reușite!

  7. Multumesc! mi-am facut o idee despre cum trebuie sa arate! Cred ca am sa-mi prind urechile, dar incerc! mult succes in noul an scolar! Mi-a fost foarte util .

    1. Buna ziua! Nu stiu altfel sa va spun decat ca trebuie sa stiti sa lucrati in Excel. Am scris zilele in casete si am colorat casetele diferit astfel incat sa vad usor care e fiecare luna.

      1. Asta voiam să ştiu, aţi stat şi aţi introdus manual zilele?
        Eu am crezut că aţi putut copia de undeva calendarul, l-aţi inserat direct.

        1. Da, manual. De aceea vi l-am pus la dispozitie, ca sa nu mai scrieti ca mine. 🙂

          1. Mulţumim mult mult mult. Pentru disciplina pe care o predau eu, am readaptat tabelul, dar partea de calendar m-a ajutat mult.
            Vă mulţumesc.

            Un an şcolar fain!

    1. Depinde ce doriti sa faceti. Daca stiti sa lucrati in Excel, adaugati sau scoateti coloane, modificati text.

  8. Bună, Ema!
    Modelul e grozav! Vreau să-l folosesc și eu. Doar că nu pot edita în el. e doar pentru vizualizare. Mă poți ajuta?
    Mulțumesc și un AN ȘCOLAR PLIN DE REALIZĂRI!

    1. Buna, Bianca! Nu poti edita direct in Driveul meu. Mai intai descarci formatul in calculator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *