Planificare anuală pentru anul școlar 2024 – 2025

Acesta e un articol puțin tehnic, e despre cum să lucrați planificarea anuală într-un tabel în Excel. Astfel, vă propun un format pe care eu îl folosesc de ani de zile. L-am contruit în felul în care veți vedea deoarece am dorit să am o privire de ansamblu asupra întregului an școlar, dar și o imagine pe fiecare disciplină. Vă povestesc mai departe cum am gândit și vă invit ori să folosiți formatul meu și să îl adaptați nevoilor voastre ori să lucrați voi o planificare în Excel.

planificare anuală

Planificarea cea mai bună e cea pe care o realizezi chiar tu

Știu că foarte puțini învățători și profesori își lucrează singuri planificarea și și mai puțini o lucrează în Excel. Nici la edituri nu am văzut tabele realizate în Excel, ci în Word și asta mă îngrijorează. Știu că se preferă planificările primite de la edituri, ele salvează timp. Sunt foarte bune pentru detalierea conținutului. Colegi profesori pricepuți au lucrat la ele. Sunt foarte bune pentru debutanți, ei pot să vadă de acolo cum se planifică totul. Și eu le salvez și le studiez.

Planificările realizate de alții nu îmi oferă însă decât foarte puțin suport. Pe lângă faptul că sunt stufoase, nu corespund mereu cu planurile mele. Eu cred că atunci când îmi planific eu conținuturile, în funcție de stilul meu de lucru și de  obiectivele pe care mi le propun, îmi e de folos cu adevărat.

De ce să fie o planificare în Excel?

  • În primul rând, Word este un editor de texte. E ca și cum ați face supă într-o tigaie. În tigaie e loc pentru puțină apă și se pot adăuga și legume, însă știm cu toții că o supă se face într-o oală, adică într-un recipient potrivit. În al doilea rând, deși și în Word se poate insera un tabel, nu vă e de ajutor atunci când aveți un tabel pe 20 de pagini. Pe de altă parte, tabelele din Word nu ne lasă să ne jucăm atât de ușor și de creativ cu casetele și cu coloanele, așa cum se întâmplă în Excel.
  • Încercați într-o vacanță să vă jucați în Excel. E atât de simplu! Aveți nevoie să știți doar câteva lucruri: cum aranjați liniile și coloanele, cum aliniați scrisul, cum multiplicați paginile.
  • Excel este pentru tabele. E unealta potrivită. În Excel nu doar că jonglezi pur și simplu cu tabelul, dar ai și funcții care te lasă să calculezi și să folosești grafice. Asta dacă doriți să faceți o statistică a notelor elevilor voștri. Dacă e doar pentru planificare, atunci un tabel simplu vă e suficient.
  • În Excel poți să inserezi și să muți linii și coloane foarte ușor. Dacă vrei să faci asta în Word, sare totul de pe pagină.
  • În Excel se reduce semnificativ numărul de pagini, veți avea la final o planificare funcțională, printabilă. Dacă în Word veți obține 80-100 de pagini, în Excel veți avea poate 25-30 (dacă aveți multe discipline, ca la clasa a patra).

Cum am gândit eu planificarea anuală

Tabelul pe care vi-l propun este editabil. O parte dintre informații se preiau din tabelul principal, restul trebuie să completați voi. Documentul are mai multe file, în partea de jos găsiți etichetele cu denumirile lor: planificare anuală, comunicare, matematică etc. La final am lăsat două pagini pentru orar, unul e de lipit în caietele copiilor, celălalt e de printat pe A4. Am lăsat la orar și un exemplu, am lăsat și culorile, doar ca model să știți că vă puteți folosi de ele. Am lăsat acolo și două tabele pe care le folosesc eu la începutul anului școlar și pe care ni le cere secretariatul.

Cum să lucrați în acest format

  1. Mai întâi îl descărcați de pe drive-ul meu în calculatorul vostru.
  2. Analizați dacă vi se potrivește, dacă e bună rubricatura, dacă mai aveți denoie de pagini sau e ceva în plus. Pentru că e editabil, puteți modifica ce vreți voi: denumiri, fonturi, paginație, culori etc.
  3. Prima pagină, cea pe care scrie jos de tot, la etichete, Planificare anuală, cuprinde toate disciplinele. Pe margine e calendarul. Când veți ști când sunt planificate săptămânile Altfel și cea Verde, modificați acolo.
  4. Paginile următoare sunt denumite, jos la etichete, cu numele disciplinelor. La fiecare disciplină, coloana de conținuturi preia conținuturile din pagina principală. Adică, atunci când scrieți în tabelul principal, automat conținuturile se vor scrie în casetele de la fiecare disciplină.
  5. Ca să faceți acest lucru în caz că se modifică tabelul, poziționați cursorul pe o căsuță, puneți în ea semnul = (egal), apoi mergeți în prima pagină (de exemplu) și apăsați pe caseta din care vreți să preluați informația. Enter și gata.
  6. Dacă în filele pe discipline trebuie să adăugați linii pentru a scrie mai mult la un conținut, pentru a adăuga detalii, selectați o casetă, faceți click dreapta și alegeți Insert. La fel pentru coloane.
  7. În sfârșit, când ajungeți la momentul de printat, fiți atenți la următoarele aspecte: Înainte de a printa dați PrintPreview, adică previzualizați. Verificați astfel dacă paginile sunt bine, așezarea e bună. În Excel, căutați în bara de sus, la View, apăsați pe opțiunea Page Break Preview. În acest fel veți vedea exact ce se printează pe pagină, dacă nu vă rămân unele lucruri în afara zonei de printat. Liniile albastre vă ghidează să încadrați totul pe pagină. Trageți de ele și ajustați pagina.

Găsiți să salvați în calculatorul vostru formatul meu de planificare AICI. Cu siguranță veți găsi formatul meu folositor, fie și doar ca să vă jucați pe el.

Dacă aveți alte sugestii sau întrebări, vă rog să lăsați un comentariu. Ce altceva ați mai include în tabel? Ce v-ar fi de folos?

Alte articole pe blog: Clasele simultane, Planificare pentru clasa pregatitoare

Ema

 

 

2 thoughts on “Planificare anuală pentru anul școlar 2024 – 2025”

  1. Bună ziua,

    înțeg avantejele planificării materiilor în excel și formatul dumneavoastră mă ajută foarte mult,
    acum încerc să mă familiarizez cu programul.
    Am o întrebare: La ce v-ați gândit pentru coloana Ritmicitatea Notelor? Scrieți datele la care vă propuneți
    să notați elevii?

    Mulțumesc
    Salutări din Saschiz,
    Marianne

    1. Buna ziua! Da, voi scrie intervalul de timp in care trec note. Dumneavoastra puteti schimba si puteti trece alta informatie in aceasta coloana sau o puteti desfiinta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *