Am terminat de scris si aranjat o planificare anuala pentru clasa pregatitoare. Pentru clasa mea. Pentru acest an. Conform stilului meu de predare si viziunii mele. In opinia mea planificarea trebuie sa fie personalizata. Nu sunt de acord cu cele pe care le publica editurile ori se gasesc pe internet. Nici nu va recomand sa o folositi pe a mea. O pun aici doar de inspiratie ori sa vedeti ce abordare am. Desigur, planificarea aceasta e una orientativa, poate suferi modificari si cu siguranta ca la un moment dat le voi face. Va invit sa cititi articolul pana la capat, deoarece am si cateva precizari importante mai incolo.
Poti planifica tot anul scolar? Da. Si daca faci asta ai o viziune de ansamblu, vei sti mereu unde esti, cat timp mai ai, unde trebuie sa ajungi. Daca ai ambitia, poti planifica in amanunt totul. Eu cred insa ca nu are rost sa detalizi acum, deoarece pe parcurs iti vei da seama ca trebuie sa ajustezi pe ici, pe colo. De ce trebuie sa faci ajustari?
- In timp ii cunosti pe copii. Dupa 2 – 3 luni de scoala s-ar putea sa realizezi ca ritmul planificarii tale e prea alert sau prea incet. Poate ti-ai propus prea mult si copiii nu pot asa. Atunci modifici, muti continuturi, aerisesti.
- Intervin evenimente de moment: o zi internationala de sarbatorit ceva, o activitate in viata scolii, lipsesc prea multi copii (poate sunt bolnavi) si atunci nu are rost sa predai multe continuturi.
- Iti schimbi viziunea. Poate descoperi materiale noi, carti frumoase, poate inveti ceva nou si vei dori ca toate acestea sa intre in planificarea ta.
- Lasa intotdeauna loc de ajustari. Un program rigid nu te ajuta, fii maleabil si creativ. Eu am, de exemplu, prin unele locuri, mai ales la arte vizuale si muzica, zile in care am trecut 3 activitati. Stiu ca la momentul respectiv voi alege, in functie de ceva anume, doar doua dintre ele.
Stiu ca intocmirea planificarii trece la capitolul munca dificila si se glumeste mult pe aceasta tema. In fapt, fiecare face cum simte si fiecare decide daca e doar o planificare pe hartie sau una la care se raporteaza mereu. Spun asta pentru ca sunt si profesori, invatatori si educatori care nu au nevoie de ceva scris, lor le e bine din mers. E bine si asa, e un alt mod de abordare, in fond nu suntem toti la fel.
Am avut la un moment dat sensazia ca pierd sirul, ca trebuie sa fac cumva sa incapa tot ce e in programa. M-am simtit depasita de tot si nu am mai avut rabdare sa caut idei noi. S-ar putea sa vi se para asa mai ales pentru semestrul doi. Dar asta e si ideea pana la urma: daca am acolo scris, voi sti la momentul respectiv cum sa imbunatatesc.
Precizari importante
Planificarea in Excel e AICI. Daca doriti acest document editabil, descarcati mai intai in calculatorul vostru. NU PUTETI scrie si modifica online pe driveul meu.
- Planificarea mea e in Excel, salvata apoi ca PDF. Consider ca Word nu e pentru tabele, Word e editor de texte. Adevarat ca si acolo poti insera tabel, dar nu cu scopul de a avea un tabel serios. In plus, paginatia la Word e alta cand inserezi un tabel si mereu ai senzatia ca tabelul tau o ia razna. Nu inteleg logica pentru care se cer planificari in Word.
- Primele pagini sunt o viziune de ansamblu cu toate disciplinele. Celelalte sunt organizate pe discipline.
- Va rog nu distribuiti planificarea mea pe internet si mai ales nu spuneti ca ati realizat-o voi. Puteti da insa un share linkului catre articolul meu pentru ca si altii sa il citeasca si sa isi descarce singuri formatele necesare. Multumesc frumos pentru sustinere si intelegere.
Daca aveti idei si sugestii pentru a aduce modificari la acesta planificare anuala pentru clasa pregatitoare, va invit sa lasati un comentariu. Imi va fi de folos.
Daca doriti sa realizati o planificare ca a mea, in Excel, cu foi de calcul care sa preia informatii, cu pagina de ansamblu si alte pagini pe discipline, va invit sa vizitati articolul meu Planificare anuala blanco. Gasiti pe blog si alte planificari: Planificare anuala clasa 2.
Ema
Planificare bine gândită, personalizată, utilă din care avem de învăţat toţi (mai ales incepătorii) şi pentru care vă mulţumesc. De altfel, vă mulţumesc şi vă felicit pentru toate ideile din materialele postate de dv. ( le-am citit pe toate plină de încântare şi le apreciez). Aş putea îndrăzni să vă rog să postaţi şi o planificare detaliate, măcar pentru o unitate de învăţare, la clasa pregătitoare?!
Corina,
Multumesc. Momentan nu am o planificare detaliata scrisa pentru o unitate. Eu folosesc planificarea generala si ma orientez pe moment.
Am pe blog insa din anii trecuti planificari la cateva unitati.
Este grozava ideea de a lucra in Excel. E mult mai transparent totul! Multumesc pentru idee!
Bună ziua! Mizez pe experiența dumneavoastră de a lucra planificarea în excel, îmi place mult ideea, pare practică, dar eu întâmpin un obstacol, care poate fi ușor de realizat pentru unii, dar eu cer aici ajutorul. Cum anexez în excel conținuturi din pdf sau word?Nu mă pricep deloc, am încercat să rescriu cuvânt cu cuvânt în câmpurile respective, dar mi se pare foarte mult de lucru. Sigur este ceva mai ușor de făcut!
Buna ziua! Cu Copy, Paste adaugati text copiat din word.