Fiecare grup, fiecare comunitate trebuie sa urmeze niste reguli. Altfel ar fi haos. E important la inceput de an ca fiecare clasa sa isi stabileasca niste reguli de urmat. E ca la jocul de fotbal sau ca la v-ati ascunselea ori ca la jocul de sah sau chiar ca la prepararea unei supe – peste tot urmam niste reguli si ne raportam mereu la ele pentru a vedea daca e bine, daca putem imbunatati ceva. Dar si pentru a stabilini niste reguli, exista niste reguli:
Regulile clasei se stabilesc impreuna cu copiii
- Discutati cu copiii regulile clasei. Sa le propuna ei. Astfel vor fi mai usor de respectat.
- Le puteti scrie pe tabla sua pe foi mari de flipchart. In acest fel le dati consistenta, le aratati ca sunt importante.
- La inceput as zice sa le scrieti exact asa cum le spun ei, in enunturi poate mai lungi. Apoi incurajati-i sa le condenseze, din tot enuntul sa faca unul mai mic de cateva cuvinte, sa sune ca un sfat, ca un indemn.
- Supuneti atentiei lor formulari de genul “Nu alergam pe hol!” si “Ne deplasam mergand pe hol.” Care suna mai bine, care e un sfat, pe care ar dori chiar ei sa o auda zi de zi.
- Realizati cu copiii postere colorate. Elevii mai mari pot lucra in grupe la cate o regula. Cei mai mici pot desena. Incurajati-i sa foloseasca simboluri, imagini cu copii.
- Cititi impreuna regulile zi de zi. La sfarsitul zilei trageti linie si rugati-i sa isi spuna in minte daca au respectat regulile sau nu.
- Ori de cate ori trebuie sa discutati o problema, revedeti regulile clasei si cautati impreuna solutii.
Eu am realizat doua seturi de reguli pe care le puteti descarca. Au un design simplu deoarece mie nu imi place sa fie incarcate. Am avut si postere doar cu imagini, si cu imagini si cu text… Acum le-am conceput asa, simple si sper sa va fie de folos. Le puteti printa pe carton si apoi le puteti lamina.
Fiecare set contine mai multe reguli, insa ar fi de preferat ca la clasa sa folositi maxim 5 dintre ele. La un moment dat le puteti inlocui pe unele dintre ele pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, in functie de ce va propuneti si in functie de timpul in care se formeaza un obicei.
Daca mai aveti si alte idei, lasati un comentariu. Le-as putea adauga ceva, le-as putea actualiza.
Alte articole despre decorul clasei: Anotimpurile si lunile anului, Postere cu ortograme.
Ema
Fiind clasa inimioarelor,aș dori ca în chenar să se regăsească câteva inimioare.Mulțumesc!
Bine, voi face unul cu inimioare.
Fluturași?
Felicitari! Sunt minunate!
Fiind clasa ,, Micilor campioni,, aș dori ca in chenar să se regăsească această tematică.
Mulțumesc!
Email: maria.iancu73@yahoo.com