litera ă

Poveste pentru fiecare litera ă, î, â

Inventeaza o poveste pentru fiecare litera. Sunt unele litere pentru care nu gasesti imagini cu care sa le asociezi: litera ă sau literele î și â. Dar am găsit totuși ceva. Incearca si tu. Copiii invata mai repede, retin mai usor daca au suportul unei povesti. Mie imi place sa desenez pe tabla cu creta, asa ca am insotit povestea cu un desen. Si am compus si un cantec. E foarte amuzant. Cand spuneti povestea, incercati sa adaugati putina emfaza si lungiti sunetele ă și î. Desigur, sunetul î are două litere corespondente în scris, î și â. Aveti grija sa precizati acest lucru, la un moment dat.
litera ă

Litera ă și litera î

In imparatia piticilor fiecare pitic era priceput la ceva: unul era olar, altul era gradinar, altul era bun bucatar. Se afla insa si un pitic mic si barbos care nu se pricepea la nimic. Nu se pricepea pentru ca el era balbait si ori de cate ori incerca sa faca ceva, incepea sa se balbaie: ăăăă, îîîîî….. Imparatul piticilor l-a chemat si i-a zis:
-Trebuie sa facem ceva cu tine.
A chemat-o pe zana piticilor si i-a spus sa faca o vraja sa-l scape pe pitic de balbaiala. Zana a rotit bagheta ei fermecata, azis cuvinte magice si …. poc, poc, poc … a scuturat-o peste pitic. Dar nimic nu s-a intamplat.
-Ei, ia zi ceva, a spus imparatul.
-Ce, ce, ce ăăăăăăă, îîîîîîî, să zic zic zic… ăăăăăă, a spus piticul. Vraja nu reusise.
-Zana, te rog mai incearca ceva, a spus imparatul.
Zana s-a gandit, a cautat prin cartile ei si a spus ca a gasit o vraja care s-ar putea sa functioneze. A rotit bagheta, a spus cateva cuvinte, apoi a scuturat-o peste pitic.
-De cate ori vei auzi cuvantul pitic, a spus zana, vei incepe sa spui singur o poezie. Asa vei scapa de balbaiala.
Piticul balbait a mers acasa. Era trist. Voia sa scape de balbaiala. Prin geamul deschis se auzeau piticii care treceau pe strada. Vorbeau, radeau, isi vedeau de treburile lor. Iar el statea inchis in casa. Deodata se auzira doi pitici care povesteau despre ceva si unul dintre ei spuse cuvantul pitic. Si atunci piticul nostru se trezi spunand singur o poezie pe care nu o mai auzise, dansand ciudat:Sa mearga inainte, sa mearga inapoi
Sa sara de 3 ori
Si sa stranute-apoi: Haaapciu!
Sa mearga inapoi, sa mearga inainte
Sa sara-ntr-un picior
Si sa ne-arate-un dinte.Un an intreg a spus piticul poezia si a dansat dansul ciudat de cate ori cineva spunea cuvantul pitic. Dar a scapat de balbaiala.

Amuzant, cu miscare, teatral

Aceasta e povestea. Copiilor le-a placut foarte mult. de atunci, de-a lungul zilei spun cateodata cuvantul pitic, iar cei care sunt pe faza incep sa spuna poezia si sa danseze dansul pe care chiar ei l-au numit dansul piticului. E un exercitiu de miscare extraordinar, amuzant. O poveste are succes daca e spusa teatral, daca are cateva elemente ce pot fi desenate, daca implica putina miscare.Iata si spectacolul nostru:

Ce povesti spuneti sau ati inventat? Lasati un comentariu cu ideile voastre.
Gasiti pe blog si alte idei de activitati pentru litere: Benzi desenate litera G, Litera B.
Ema

5 thoughts on “Poveste pentru fiecare litera ă, î, â”

  1. Am decupat din planșe de fiecare dată colțul lui  mare de mână, ca o formă de a-i convinge că niciun cuvânt nu începe cu această literă. Interesante ideile! Mulțumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *