Povestea tricoului tau

„Povestea tricoului tau” a pornit de la o nevoie: Cum sa le vorbesc copiilor, pe intelesul lor, despre a fi cumpatati, despre economie si reciclare? Initial am gasit pe internet informatii referitoare la jeans: cum sa reciclezi pantalonii de jeans si cum se fabrica. Apoi am ajuns la tricouri si mi s-a parut ca elevii vor indragi ideea. Asa a si fost! Va spun mai jos, poveste in poveste, drumul tricourilor noastre.

tricou

Cate tricouri ai in dulap?

Am pornit povestea tricourilor noastre de la cate tricouri cred ei ca au in dulap. Toate discutiile acestea au durat 2 ore. Gasiti fisa realizata de mine AICI. I-am rugat sa aproximeze numarul hainelor: tricouri, pantaloni sau rochii, alte obiecte vestimentare. Unii au scris numere nerealiste: 50 sau 190 de tricouri. E clar, copiii nu prea stiu ce e prin dulapul lor. (tema pentru acasa a fost sa verifice daca au in dulap numarul de haine notat in clasa.) Am discutat despre haine, despre cate haine ne sunt necesare, despre ce se intampla cu toate hainele nevandute din magazine.

Oare tricourile noastre polueaza in vreun fel? Desigur, raspunsurile au fost impartite: da, polueaza si nu, nu polueaza. I-am rugat sa explice. La intrebarea: Crezi ca s-a folosit apa pentru confectionarea tricoului tau?, unii elevi au spus ca nu s-a folosit deloc apa, iar altii nu erau siguri. De aici am pornit discutia.

Ce legatura este intre un tricou si numarul 2700?

Le-am aratat intr-un PowerPoint cateva date: 3781, a fost primul numar. I-am intrebat ce cred ei ca reprezinta. M-am amuzat sa vad cum incearca sa isi dea seama ce legatura este intre acest numar si tricouri. 3781 reprezinta cantitatea, in litri, de apa ce se foloseste pentru a confectiona o pereche de jeans. 2700 – S-au prins ca e vorba de apa si de tricouri – 2700 de litri de apa se folosesc pentru a confectiona un tricou (vorbim de intregul proces, de la recoltarea bumbacului si pana la produsul final). Am mai avut si datele urmatoare: 500000 – tone de microfibre ce ajung anual in ocean si 2 minute – In Statele Unite, la fiecare 2 minute este aruncat un camion cu haine.

Urmatoarea idee a fost despre ce se intampla cu un tricou dupa ce le ramane mic. A fost interesant, copiii au gasit solutii frumoase: doneaza tricoul, il vand, il dau fratilor mai mici, fac din el carpa de praf. Am discutat mult despre reciclare, economie, despre cumpararea impulsiva, despre faptul ca pentru a spala un tricou folosim energie, apa si detergent si acestea toate costa sau polueaza.

tricou

Ca sa ne edificam despre ce inseamna confectionarea unui tricou, le-am prezentat un film ce dureaza cam 4 minute si pe care il gasiti AICI.

Suport de pahare din tricou

Alte doua ore le-am rezervat activitatii de transformare a tricoului ramas mic in altceva. Le-am propus un suport de pahare. Cu cateva zile inainte am confectionat eu un astfel de suport pentru a proba cat de grea e activitatea, cat poate sa dureze, ce probleme ar putea sa intampine copiii. Pentru suportul in sine am cumparat 1 metru de plasa pentru cartite, de la un magazin de bricolaj (8 lei/metru). E o plasa cu gaurele mari. Pentru fiecare copil am taiat un patrat cu latura de 15-20 cm. Am taiat fasii din tricou. Am introdus cate o fasie intr-un spatiu din plasa si am facut nod. Am procedat asa pana am umplut plasa.

tricou

Activitatea in sine nu e grea. E putin migaloasa si cere implicare. Iata care au fost punctele noastre slabe la aceasta activitate:

  • copiii nu aveau foarfece care sa taie bine
  • le era greu sa taie fasii din tricou
  • multi nu stiu sa faca un nod simplu
  • multi nu se pot concentra, nu pot fi consecventi
  • unii au pierdut timpul stand la povesti (un fel de sezatoare la noi in clasa, dar lor nu le merg mainile in acelasi timp cu gura)
  • unii s-au plictisit dupa primul rand de noduri
  • unii au luat-o pe scurtatura si au prins fasii ici si colo.

Dar avem si puncte tari:

  • produsul final e tare dragut
  • „Il putem folosi si ca mop, doamna!”
  • copiii si-au exersat rabdarea, concentrarea, consecventa
  • unii au invatat in sfarsit sa faca un nod simplu
  • cei care au terminat mai repede au ajutat si pe altii
  • au facut schimb de fasii colorate.

Activitatea noastra s-a concretizat si intr-un afis.

tricou

Daca si voi ati reciclat tricouri, va invit sa lasati un comentariu in care sa ne spuneti, pe scurt, cum ati procedat. Ce alte activitati recomandati pe marginea subiectului legat de reciclare?

Alte articole pe blog: Sa tesem frumos! – reciclare, Dragoni fiorosi – reciclare

Ema

2 thoughts on “Povestea tricoului tau”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *