povesti pentru copii

Bucuria de a scrie povesti pentru copii – interviu cu profa de biologie

Interviu cu bucurie sau cum sa scrii povesti pentru copii. Interviu cu Claudia Groza Lazar, care e profesoara de bilogie la Liceul teoretic Dimitrie Bolintineanu, Bucuresti si are doi gemeni de 2 ani si 10 luni. Si Claudia scrie. Scrie cu bucurie pentru copii. Are niste carti tare frumoase. O gasiti pe Claudia si gasiti si cartile ei pe siteul Claudia Groza Lazar. Tot pe site veti afla povesti si chiar puteti descarca carticele in format PDF cu scrieri personalizate pentru copii.

In cateva zile va publica un volum cu povesti de Crăciun si va incepe proiectul “Povesti in plic de la Moș Craciun”.

 

povesti pentru copii

 

Profa de bio scrie povesti

  1. Cum te-ai descrie in cateva cuvinte, Claudia?

E atat de greu sa vorbesc despre mine! Dar pot spune ca iubesc copiii, copilaria, joaca si jocul, povestile. Viata m-a maturizat prin tot ce am trait, dar pastrez zambetul si bucuria unui copil de fiecare data cand sunt in preajma copiilor.

  1. Ce ti-a placut cel mai mult la meseria de profesor? Daca ar fi sa o iei de la inceput, ce meserie ai alege?

Mi-a placut foarte mult sa fiu de folos copiilor. Mi-am dorit sa ii invat sa invete, sa se bucure de viata (bios-viata), de frumos, de natura, dar sa si descopere talentele ascunse in inimile lor. Daca ar fi sa o iau de la inceput tot meseria aceasta as alege-o!

  1. Ce rol crezi ca are creativitatea in educatie, in viata unei familii?

Creativitatea este extrem de importanta si utila. Ofera originalitate, bucurie, timp de calitate alaturi de cei dragi! Imi place ideea de a face din „nimic” ceva fascinant!

  1. Care este cartea ta de suflet din copilarie? Dar din adolescenta? Dar ca adult?

Cartea preferata a copilariei este „Singur pe lume”. In adolescenta am fost „indragostita” de cartile lui Radu Tudoran. Chiar si acum pot declara ca imi place stilul de scriere al acestuia si doresc sa recitesc „Fiul risipitor”. Acum, am multi scriitori preferati. Printre ei, Amos Oz, Ioana Baldea Constantinescu, Daniela Buzura, Erich Emanuel Schmitt, Ioana Nicolae.

Povesti pentru copii si ritual de lectura

  1. Acorzi timp zilnic lecturii? Ai un ritual special atunci cand citesti?

Am zile in care imi impun sa citesc macar 2 pagini. Imi este dor de lectura! Ma gandeam sa imi iau concediu fara plata si sa citesc muuult! Am zile in care citesc doar impreuna cu gemenii, dar si zile in care, asaltata fiind de toata „aglomeratia” vietii, altele trec drept prioritare.

Imi place sa citesc avand o cafea, un ceai sau ceva de baut alaturi. Imi place sa citesc ghemuita (daca se poate).

  1. Cum ai inoculat dragostea pentru lectura copiilor tai?

Noi am inceput de cand erau foarte mici. Le-am aratat carti viu colorate. Apoi le-am oferit carti cu diferite texturi, de la editura Crisan, cat si de la Usborne, dar si carti micute, pe care au putut sa le tina ei in mana, sa le atinga, sa le rasfoiasca. Au urmat cartile cu butoane si sunete, dar si cartile cu jucarie. Deasemenea, sunt fascinati de cartile cu clapete. Apoi, le citesc zilnic. In momentul in care ma vad pe mine citind, merg si isi iau cartile lor.  Sper sa iubim tot mai mult aceasta preocupare.

  1. Ai urmat un doctorat. Cum ti s-a parut? A fost din pasiune sau din nevoie pe plan profesional?

Am urmat un doctorat cu tema „Biodegradarea obiectelor de patrimoniu sub actiunea mucegaiurilor”. Am descoperit lumea muzeelor, am calatorit mult, am citit despre arta, am descoperit o lume frumoasa. Doctoratul mi-a fost „impus” cand am lucrat o perioada in cercetare, apoi mi-a folosit la echivalarea gradului didactic 1.

  1. Imi place si ma inspira blogul tau. Nu te-ai gandit sa scrii o carte cu materialele adunate acolo?

Imi doresc sa ma ocup mai mult de blog. Prin intermediul lui am cunoscut oameni frumosi, am evoluat citind articole si activitati. Vreau sa trec la un alt nivel, sa ma ocup mai mult de adolescenti. Simt ca plaja celor mici e destul de bine acoperita.

povesti pentru copii

Literatura pentru copii

  1. Ce parere ai despre literatura pentru copii din Romania?

Scriu pentru copii – dintr-o intamplare norocoasa – din 2009. Atunci, nu erau asa multi autori romani. Intre timp, foarte multi parinti au devenit scriitori, si-au lansat carti, s-au promovat frumos. Imi plac cartile pentru copii. Cumpar foarte mult, citesc si daruiesc carte! Sunt carti bune, foarte bune si extraordinare! Din pacate, pretul acestora este foarte piperat. Dar, din cand in cand, tot cumpar o carte extraordinara. Am fost si la un curs despre literatura pentru copii. Mi-a placut foarte mult! La cartile traduse este foarte importanta o buna traducere. Au fost descoperite cazuri de greseli grave, pasaje sarite. Consider ca se incurajeaza mult scrierea creativa in Romania.

  1. Se apropie cu pasi grabiti Craciunul. Mai mult noi il grabim. Consideri cartile un cadou potrivit pentru aceste sarbatori? Ai traditii sau obiceiuri pe care le respecti an de an?

Da! Nu exista Craciun fara carte! Daca nu le primesc, ca sa fiu sigur ca isi gasesc locul sub brad mi le procur singura. Imi place sa ofer o mica atentie colegilor, oamenilor dragi, dar si celor mai putin norocosi. Ca traditie, respect impodobirea bradului.

  1. Cum arata o zi din viata ta? Dar o zi ideala?

O zi din viata mea… e cu multa alergatura. O zi ideala ar fi cu trezit la o ora matinala, cu timp pentru mine la o cafea tihnita, cu o organizare foarte buna, in scris de preferat, cu lectura, joaca alaturi de gemeni si un film.

  1. Ce sfat ne poti oferi in calitate de mama, profesor si iubitor de literatura?

Nu sunt buna la sfaturi… dar cred ca rabdarea si joaca le pot rezolva pe toate. Iar un zambet si o voce calda sunt magice si apreciate intotdeauna!

Va las cu povestile Claudiei. Cartile ei sunt tare potrivite de pus intr-un cadou. Gasiti cartile Claudiei pe siteul sau Claudia Groza Lazar sau in librarii.

Alte articole pe blog: Carti despre varste si transformari, Domnul Sconcs.

Ema

 

1 thought on “Bucuria de a scrie povesti pentru copii – interviu cu profa de biologie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *