Zilele trecute sfatuiam o mamica in legatura cu pregatirea copilului pentru scoala. Concret: copilul va incepe clasa pregatitoare. Ce sa faca un parinte, ce sa il invete; ce sa exerseze cu copilul pentru ca acesta sa fie pregatit pentru un nou an scolar. Exista voci ce sustin ca vacanta e vacanta, copilul sa se bucure de joaca. Exista alte voci, precum a mea, care considera ca vacanta e vacanta, copilul are timp si pentru joaca, iar mintea trebuie hranita intr-un fel.
SITUATIE – Copilul va incepe clasa pregatitoare
Poate exersa ceva in vacanta? Cum sa ii prezint scoala? Ce il asteapta acolo? (Voi pune accentul mai mult pe exersare, deoarece copiii ce vor merge in clasa pregatitoare au invatat multe la gradinita. De multe ori invatarea e inevitabila si e neintentionata si de aici apare confuzia ca nici nu a ajuns copilul la scoala si trebuie sa invete.)
SOLUTII – Da, poate exersa. De ce nu? Cu precizarea ca totul trebuie sa fie un joc, un joc serios. Si da, discutati despre inceperea scolii, doar nu e un secret. In plus evitati sa il puneti in fata faptului implinit si ii dati oportunitatea de a se gandi pana in septembrie la diferite aspecte. Abordarea dumneavoastra trebuie sa fie una jucausa si serioasa in acelasi timp, fara formulari de genul: Hai sa exersam literele deoarece trebuie sa le stii la scoala.
1. Sunete si litere mari de tipar
Propuneti-i jocuri de vorbire in care sa gasiti animale sau obiecte ce incep cu o anumita litera, activitati de desenare a literelor si de transformare a lor in animale ce incep cu acea litera (L pentru leu, B pentru buburuza, Ș pentru șarpe), jocuri de tip memory in care sa asocieze litere de pe cartonase cu obiecte de pe alte cartonase, vanatoarea obiectelor in care sa adunati in 5 minute obiecte din casa ce incep cu o anumita litera. Rupeti din timpul vostru de parinti 10 minute pentru activitati de scriere … jucausa – pictati litere, desenati litere pe asfalt, in nisip, in ciocolata sau mustar, formati litere de tipar cu scoici, pietricele, nasturi (le puteti lipi chiar sa fie ca tablouri).
2. Cifrele pana la 10 si operatiile matematice
Pictati cifre, decorati-le, lipiti pe ele margele colorate. Modelati cifre din hartie rasucita sau din sarmulite. Faceti jocuri de asociere cu lucrurile din casa: Eu am 3 furculite, tu gaseste 3 linguri. Eu am 3 furculite, tu gaseste inca una. Jucati jocuri simple de adunare cand mergeti cu masina. Jucati I spy: Eu vad 3 masini, iar copilul trebuie sa le identifice. Eu vad 7 copaci si copilul trebuie sa identifice si sa va arate unde e fiecare.
3. Abilitati practice
Sunt foarte importante abilitatile motorii. E posibil ca unii copii care intra in clasa pregatitoare sa nu stie sa decupeze, sa dozeze cantitatea de lipici sau sa coloreze. Propuneti-i sa realizati un tablou cu cifre decupate din hartie colorate. Nu trebuie sa stati langa el pana la sfarsit, e suficient sa incepeti, sa il lasati sa se descurce singur si sa aruncati din cand in cand cate o privire pentru a-l incuraja. E foarte important sa expuneti lucrarile undeva: in camera lui, pe hol, pe peretii din bucatarie, pe scara blocului. (Eu am pe scara blocului, in dreptul usii, lucrarile copilului meu. Nu, nu mi-e rusine sa le expun acolo. Oamenii sunt usor amuzati, impresionati nu doar de desenele in sine, ci de gestul meu de a transforma scara blocului in spatiu expozitional si li se pare o idee originala.)
4. Normele de politete
Cititi carti pentru copii, carti care abordeaza aceste aspecte. Ghici ce trebuie sa zici, politetea pentru pici de Cornelia Chiran ar putea fi una. Discutati despre cuvintele magice in orice imprejurare, dar nu cu titlul Las’ ca vezi tu la scoala. Puteti desena postere pentru fiecare cuvant magic. Jucati jocuri de rol cu animalele din plus: Fiecare alege un animal de plus, va prefaceti ca animalele merg la magazin sau sunt la scoala si imaginati ce isi spun.
5. Scoala e interesanta, scoala nu e bau-bau
Copiii nu trebuie sa auda formulari de genul Las’ ca vezi tu ce va fi la scoala sau Gata cu joaca, vei fi scolar, Vei avea de invatat, Nu te mai prosti, vei fi scolar etc. Nici nu anticipati cum va fi la scoala. Vei invata lucruri interesante si te vei juca cu alti copiii – sunt formulari vagi pentru prichindei si creeaza confuzie. Ce sunt lucrurile interesante? Abordarea trebuie sa fie alta: povestiti-i despre copilaria voastra, cautati poze din anii vostri de scoala, vorbiti despre ele si despre cum era la scoala, subliniind partea pozitiva si aspectele concrete: am invatat sa citesc, in fiecare zi invatam o litera noua, scriam cu stiloul, aveam o socotitoare si imi placea sa calculez cu ea. Nici nu pomeniti copilului ca asa va face si el. Lasati-l pe el sa faca aceasta conexiune si veti vedea ca singur va intreba: Mami, si eu voi invata la scoala sa scriu asa cum ai invatat tu? Va recomand sa cititi carti despre prima zi de scoala – eu stiu numai titluri in engleza, dar puteti intreba la librarii si de volume in limba romana – The Night Before Kindergarten, de Natasha Wing sau My First Day of School de Michelle Medlock Adams. Sau alte carti care trateaza acest subiect.
6. Rechizitele pentru clasa pregatitoare
Mergeti impreuna cu copilul la cumparaturi. Stabiliti de acasa ce veti cumpara, facand o lista si intrebandu-l pe copil care sunt lucrurile de care ar avea nevoie la scoala. Cu cat veti implica mai mult copiii in luarea deciziilor, cu atat ei se vor simti mai siguri pe sine. Nu treceti totul sub deviza: Lasa ca stiu eu mai bine ce ii trebuie, doar si eu am fost la scoala. Achizitionati lucruri de calitate, chiar daca veti plati putin mai mult. Cumparati lucrurile de baza: creioane grafice si colorate, ascutitoare, acuarele simple tip pastila (nu in tub!), bloc mic de desen si pensule late (nu cu varf subtire!), plastilina (aceea simpla, sub forma de bastonase), hartie colorata (care nu are imprimeu si figuri pe verso), lipici, foarfece, etichete. Lasati achizitionarea caietelor si a copertilor dar si a altor materiale pentru dupa prima intalnire cu parintii si invatatoarea. Va recomand sa achizitionati un ghizdan simplu, de material textil, gen rucsac de excursie, deoarece cele cu cadru de plastic vor cantari si mai mult dupa ce se vor umple cu 2 carti, 2 caiete, penar, stacla de apa si pachet de mancare.
Daca aveti experiente de inceperea clasei pregatitoare, lasati un comentariu.
Alte articole: Rusinea – gestionarea emotiilora, Care e scoala cea buna?.
Mult succes la scoala!
Ema
Multumesc tare mult pentru sfaturi.!Va urmaresc in mod constant si ma bucur ca ne impartasiti din ideile dvs. Va felicit!
Am inceput in 2013 prima mea serie cu clasa pregatitoare. Personal, incurajez ca ghiozdanul de la gradinita si fie folosit si in clasa pregatitoare, mai ales ca la scoala vin : pachetelul cu mancare, sticla cu apa si, in zilele in care au educatie fizica, tricoul si o pereche de sosete de schimb. Caietele stau numai la scoala, iar pentru creioane, pensule, radiera, carioci, avem fiecare cate o cutie, care sta in dulapiorul personal de pe holul scolii. Parintii au acces in sala de clasa saptamanal, pe durata consultatiilor cu parintii si pot verifica dulapiorul, precum si caietele copiilor. Ascutitul creioanelor, precum si ordinea din cutie ma privesc pe mine. Ne auzim in septembrie, ca iau iar pregatitoare! 🤗😘