Propozitie, cuvant, silaba, sunet

Pentru copiii de clasa intai sunt inca abstractele conceptele gramaticale. Desi toata clasa pregatitoare am operat cu propozitii si cuvinte, am vorbit ora de ora despre silabe si sunete, lucrurile nu s-au clarificat. Mai e nevoie de timp pentru ca ei sa internalizeze aceste lucruri. Am incercat sa le ofer o prezentare vizuala de efect si m-am ajutat de papusile Matrioska.

propozitie

Propozitia e regina, au spus copiii

Ideea de a folosi papusile Matrioska la gramatica nu imi apartine. Am gasit-o intr-un grup. Am aflat ca e ideea doamnei Daniela Lupu din Braila. Va multumesc pentru aceasta idee, e minunata si copiilor le-a placut mult asocierea. Haideti sa vedeti despre ce e vorba. Puteti descarca fisa pe care am conceput-o AICI. Imaginea e de pe internet, nu am gasit autorul. Pe o pagina sunt trei imagini. Cu papusile in format fizic m-a ajutat Diana, o fetita din clasa.

  • Papusa cea mare e propozitia.
  • Pentru ca propozitia e formata din cuvinte, papusa urmatoare reprezinta cuvantul.
  • Deoarece cuvantul e format din silabe, urmatoarea papusa mai mica reprezinta silaba.
  • Ultima papusa e pentru sunete sau litere.

propozitie

Unul dintre copii, pasionat de dinozauri, Rares, a venit cu un exemplu foarte interesant pentru cuvant si silaba: un cuvant format din 10 silabe: micropachicefalosaurus. Denumirea originala in liba engleza este de micropachycephalosaurus, dar eu am scris pe tabla folosind o adaptare a cuvantului la limba romana. Am adaugat alte cateva cuvinte care prezinta anumite particularitati interesante: trunchi este un cuvant dintr-o silaba, dars e scrie cu multe litere, in abracadabra copiii au observat de cate ori se repeta a, la zgâltânând si bâldâbâc de cate ori se repetă â.

Pe caiete am facut o clasificare a cuvintelor in functie de numarul de silabe. Cuvintele scrise sunt de la un exercitiu din caietul de creatie 1 de la Editura Edu. Am inceput exercitiul in clasa si ei au continuat la tema sa termine cuvintele pentru 3 si 4 silabe (de aceea apare acolo titlul tema).

Ne e greu in continuare nu doar cu sesizarea sunetelor, dar si cu sesizarea cuvintelor. Copiii nu resusesc sa desparta, inca, in unitati o prepozitie de substantiv de exemplu. Pisica e in copac. – in copac devine de multe ori un singur cuvant.

Daca aveti abordari interesante pentru acest subiect sau pentru alte continuturi de gramatica la clasele foarte mici, va invit sa lasati un comentariu cu ideile si exemplele voastre.

Alte articole pe blog: Spinner Game la comunicare, Jocuri pentru inceputul anului scolar

Ema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *