Va provoc la Iulie fara plastic: In luna iulie reduceti cantitatea de plastic pe care o folositi acasa, la locul de munca, la scoala, la ateliere, la petreceri. Ideea unei luni dedicate protejarii mediului in acest fel a pornit in 2011 in Australia, #PlasticFreeJuly, si a fost preluata de foarte multe tari. A ajuns in 2017 si in Romania, ceea ce e minunat! Voluntarii adunati in jurul acestui eveniment organizeaza diferite activitati pentru copii si pentru adulti: ateliere de reciclare creativa, dezbateri, lecturi, documentare, ateliere de nutritie, ecologizarea unor zone, ateliere de handmade.
Cum renuntam la articolele din plastic?
Probabil nu putem renunta la toate si nu imediat. Pentru unele produse depindem de producatori: de exemplu, produsele cosmetice sunt ambalate in recipiente de plastic. Insa exista si variante pentru tot mai multe articole. Ma gandesc, de exemplu, la niste pixuri pe care le-am vazut undeva, cred ca sunt si de vanzare, care au corpul realizat din carton reciclat. Si mai am in minte o idee: Franta vrea sa reduca treptat comercializarea articolelor de unica folosinta din plastic, pentru petreceri; am cautat intr-o zi pahare de plastic si tacamuri, nu erau in niciun magazin, apoi am aflat motivul.
Ah, si vreau sa mai spun ca intr-o zi chiar am fost surprinsa de cate deseuri am adunat in doar jumatate de zi dupa ce ne-am intors de la cumparaturi. Pentru ca in scara blocului avem un cos de gunoi galben pentru plastic si hartie, am pus totul intr-o punga. Si s-a umplut! Aveam acolo caserole de la macelarie, pungi in care pusesem legumele, foliile care tin baxul de apa si tot felul de alte maruntisuri adunate de prin casa. La voi cum e?
Cum ii invatam pe copii sa reduca folosirea articolelor din plastic?
- Inlocuire – Cred ca in viata scolara folosim multe astfel de obiecte si cred ca unele ar putea fi inlocuite usor. Cel mai la indemana exemplu ar fi copertile de caiete si de carti. Desigur, niste coperti de plastic sunt mai practice si mai durabile. Dar uite ca de dragul acestui Iulie fara plastic am putea sa le inlocuim cu niste invelitori de hartie. Citisem undeva despre persoane care merg la cumparaturi cu niste pungi de panza in care isi pun legumele. Am vazut intr-o zi o doamna care facea acest lucru.
- Minimalism – Va incepe curand sezonul rechizitelor. Nu vi se pare ca e o risipa? Putem incerca sa avem mai putine?
- Reutilizare – In articolul meu despre rechizite, pe care il puteti citi AICI, va indemn sa refolositi articole ramase din alt an scolar sau de la frati mai mari. Nu doar ca veti economisi niste bani, dar veti ajuta la protejarea mediului. Daca puneti problema asa copiilor, ei vor dori cu siguranta sa ajute.
- Alta alegere – Cand cumparati unele articole de scoala, cautati alte variante fara plastic: rigle de lemn spre exemplu (chiar sunt mai durabile), pensule de lemn, pixuri din carton reciclat, penare de panza.
- Petrecere fara plastic – Da, e mai comod la o petrecere cu copii sa folositi farfurii de unica folosinta, pahare pe care nu trebuie sa le spalati. Cele de plastic pot fi insa inlocuite cu cele de carton. Si puteti renunta la paiele de baut. Fetele de masa pot fi si ele de hartie. Nu cumparati peturi de apa sau suc pentru fiecare copil, e si mai scump asa; cumparati un pet mai mare si turnati sucul in pahare.
- Reciclare – Cautati in localitatile voastre centre care colecteaza deseuri. Stangeti plasticul sau hartia in pungi separate si mergeti cu ele la aceste centre. Sau poate exista pe strada cosuri speciale. Si la scoala se pot folosi cosuri de sortare si reciclare, pe culori. Ori incercati sa reciclati chiar voi unele obiecte: peturile de apa pot fi, de exemplu, ghivece pentru flori. Din paiele de baut se pot realiza tot felul de jucarii si pot fi folosite la numarat si socotit.
Iulie fara plastic in evenimente
Va las mai jos si calendarul evenimentelor pentru luna #Iuliefaraplastic. Faceti-va timp sa ajungeti la unele dintre ele, sigur sunt interesante.
Voi posta pe pagina mea de Facebook EmaLaScoala cate un update la #Iuliefaraplastic. Daca reusiti in cate o zi sa renuntati la ceva din plastic, sa inlocuiti, sa reciclati, dati un semn. Putem fi exemplu copiilor nostri si altora.
Daca aveti si alte idei, lasati un comentariu. Daca participati la evenimentele din afis, spuneti-ne cum a fost.
Ema