Provocare la citit

Eu m-am prins in cate o provocare la citit. Una e intr-un grup din Romania si presupune o carte pe luna, alta e pe un grup din strainatate si presupune o carte pe saptamana. La prima provocare coordonatorul ne indica ce titlu sa citim. La a doua mi s-au dat niste repere in care sa se incadreze titlurile. Ambele imi plac, desi sunt diferite din toate punctele de vedere. Incerc sa ma tin de ambele. De ce citesc si de ce am provocari? Sa va spun cum e la mine.

provocare la citit

De ce citesc?

  • Ma motiveaza, ma sustine moral si emotional, imi arata ca sunt si alte lucruri importante.
  • Ma ajuta sa ma concentrez. Dupa lungi perioade de stat online, am descoperit ca imi era greu sa ma rup de acolo si sa ma concentrez asupra unui lucru.
  • Ma ajuta sa ma conectez cu oameni care au aceleasi preocupari.
  • Imi da de gandit si ma inspira.
  • Cartile de dezvoltare personala si de psihologie ma deprima, le-am lasat pe locul doi. Parca niciodata nu pot sa fiu ca in cartile acestea.
  • Citesc multe carti pentru copii de gimnaziu si pentru adolescenti, ma ajuta sa ii inteleg.
  • Citesc distopii si SF ca sa vad pentru ce ii pregatesc pe copii.
  • La mine e intai cartea si apoi filmul. Invers imi pare ca citesc subiectiv prin prisma filmului.
  • Provocarile ma ajuta sa ma organizez, sa urmaresc ce citesc ceilalti si sa discut in cunostinta de cauza cu ei.

Doua provocari de lectura

Am pregatit doua provocari la citit. Una e pentru adulti, alta e pentru copii. Ii voi incuraja si pe copiii din clasa mea sa se prinda in provocare. Gasiti provocarile pentru download AICI si AICI pentru copii.

  • Provocarea are 20 de carti. Ritmul de citire e cel pe care il impune fiecare cititor: o carte pe saptamana sau pe luna sau altfel.
  • Aceasta provocare la citit poate incepe de la lista: in ordine, fiecare cititor cauta cartea de acolo.
  • Dar poate fi si invers: fiecare citeste o carte si apoi stabileste unde se potriveste.
  • As zice ca nu se numara si cartile citite in alti ani. Vrem sa citim carti noi. Dar daca doriti sa recititi un titlu, sigur, e abordarea voastra.
  • La fiecare categorie ar putea fi si mai multe carti, nu doar una.
  • Sper ca asa ii pot ajuta pe copii sa categoriseasca si altfel cele citite.
  • Ei pot citi, in functie de varsta si preferinte, o poveste, o poezie sau o carte.
  • Vorbiti despre provocarea voastra si despre ce ati citit. Cred ca in acest fel veti fi mai motivati. Si ii veti incuraja si pe altii sa faca la fel.

Cate carti am citit?

Daca doriti sa tineti evidenta cartilor citite aveti la indemana mai multe solutii.

  1. Pe Goodreads. E de mare ajutor siteul acesta deoarece are tot ce va doriti in materie de carti. Are recenzii, rating si recomandari. Va puteti seta un obiectiv de citit si puteti urmari progresul. Va puteti afilia unei comunitati de cititori ca sa participati la discutii. La sfarsitul anului siteul va genereaza niste rapoarte tare interesante: care a fost cea mai mulga carte citita de voi, care a fost cea mai apreciata. Goodreads are si aplicatie pe telefon.
  2. Pe o aplicatie: Read More, My Reading Record, Bookshelf, Dante, Bookly, My Reading. Trebuie sa vedeti acre vi se potriveste.
  3. Sper ca listele mele sa va ajute sa tineti evidenta.
  4. Daca aveti si alte titluri pe care le veti citi si nu doriti o aplicatie, un simplu tabel in Excel va e de mare folos.
  5. O agenda in care sa va notati titluri si chiar sa le dati stelute.

Va invit sa lasati un comentariu cu preferintele voastre in materie de carti. Ce titluri recomandati? Cum tineti evidenta cartilor citite? Aveti o altfel de provocare la citit?

Alte articole despre carti gasiti pe blog: Carte – Ce poti face cu o idee? de Kobi Yamada, Activitati cu carti – 20 de idei

Ema

8 thoughts on “Provocare la citit”

  1. Frumoase și înălțătoare provocările în care ai intrat, dar și cele pe care le lansezi.
    Mie mama mi-a spus mereu în copilărie că nu citesc destul…Probabil că așa era, dar abordarea asta cu “not good enough” nu numai că nu m-a ajutat deloc, dar mi s-a sădit așa de tare în minte că din păcate mă urmărește și azi peste tot și în orice domeniu. Așa deci că la un moment dat a venit de la sine căutarea și dezvoltarea personală și așa am început să citesc cărți din această zonă. Apoi am căutat subiecte cu impact emoțional care să mă îmbrățișeze și pe care să le simt până în adâncul sufletului. Pentru mine emoția pe care mi-o transmite o carte și relația pe care o trăiesc cu personjele sunt magice și revelatoare în același timp. Nu le cuantific nicăieri, dar acum chiar citesc cum poate i-ar fi plăcut mamei odată 😊.

  2. Din pinctul meu de vedere, o carte buna este cartea in care te poti transmpune in pielea personajului traind fiecare clipa descrisa in cuvinte.

  3. A citi este un lucru minunat, este desprinderea de lumea reală, este măngăierea minții și a sufletului, este relaxare.

  4. Inca din adolescenta, cand devoram cartile am pastrat obiceiul de a tine “Jurnalul cartilor citite” . Imi notam acolo titlul si autorul apoi citate care ma impresionau mai mult, sau un personaj , o caracterizare, lucruri utile, o descriere – ce simteam in momentul lecturarii. Anul acesta mi-am propus sa citesc mai mult de aceea accept provocarea la citit. Si mi-as dori tare mult sa fac parte dintr-un grup de lectura asemenea celor despre care scrii in articol dar sa fie in limba romana. (din pacate nu stiu limba engleza). Poate ma ajuti cu grupul despre care scrii chiar la inceputul articolului.

    1. Iti multumesc pentru ganduri. Pe Facebook gasesti grupul, in limba romana, Reading is Cool – the Challenge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *