(Aceasta postare contine linkuri de afiliere. Vei plati acelasi pret pentru carti daca vei cumpara apasand pe linkurile din postarea mea sau daca vei cumpara direct din libraria online.)Va prezint o carte MUST a vremurilor actuale. De fapt, nu va prezint doar cartea, ci voi sustine si actiunea in sine de a spune povesti, vindecatoare sau nu, dar povesti, metaforice sau chiar reale. Cartea este:
101 povesti vindecatoare pentru copii si adolescenti si e scrisa de George W. Burns (click pe titlu pentru a ajunge in libraria online)
101 povesti vindecatoare
De ce povesti si de ce vindecatoare? Pentru ca, de fapt, toata ziua povestim. Intamplarile noastre din copilarie au devenit povesti acum, povesti pe care le spunem copiilor nostri. “Stii ce faceam cand eram mica?” , am spus intr-o zi fetitei mele. “Ma ascundeam sub masa. Acolo era palatul meu. Masa avea o fata de masa lunga si mie mi se parea ca acolo pot sta ascunsa cat vreau si pot face ce doresc, pentru ca nu ma vede nimeni. Acolo, sub masa, ma jucam cu papusile si tot acolo m-am dus la … frizerie – adica am luat foarfeca si m-am prefacut ca sunt la frizerie si m-am tuns.” Ha ha ha. Fetita mea a zis (pe atunci avea vreo 5 ani): “Si tu ai fost mica?” Daaaa.
Asadar, spunem copiilor nostri intamplari devenite povesti, vrem sa le fie pilda sau doar vrem sa le semnalam ceva, rememoram, ne jucam, inventam. Imi doresc sa ma fi invatat cineva cu multi ani in urma sa spun povesti, povesti vindecatoare de data aceasta. Unele care sa vindece sufletul, mintea, inima, care sa randuiasca emotiile si trairile, care sa aseze atitudinile. Nu, liceul pedagogic nu m-a invatat asta. Am invatat singura sa spun copiilor din clasa mea povesti mai mult sau mai putin vindecatoare. Aaaaa, da, m-au invatat la Waldorf sa spun si sa desenez povesti. Si sa compun povesti. De atunci stiu ca povestile nu se citesc. Povestile se spun. Apoi povestile se deseneaza, farama cu farama, azi putin, maine inca putin … Dar asta e alta poveste.
Prima data am citit o astfel de carte (si nu imi aduc aminte de era aceeasi sau alta, avea alta coperta si era altfel structurata) de la biblioteca. Mi s-a parut extraordinara si mi-am dorit sa o cumpar. Iata ca am gasit-o.
Cartea de fata cuprinde 101 povesti pentru o parte dintre problemele copiilor si ale adolescentilor: Fii tu insuti, Nu ma mai tem, Gestionarea relatiilor, Fii bun, nu perfect!, Luarea de decizii, A bate furia in cuie, Gestionarea doliului, Pune-te in locul celuilalt ….
Fiecare capitol are ca exemplu o poveste. Unele sunt povesti cu oameni, altele cu animale. Copiilor mici le plac mai mult povestile cu animale.
Dincolo de a spune povestile scrise in carte, ceea ce poate fi un bun exercitiu pentru noi, cartea ne sugereaza sa inventam chiar noi povesti. Cred ca acest lucru se capata prin exercitiu si dupa ce vom fi spus toate cele 101 povesti (poate nu chiar pe toate), pe unele de mai multe ori, vom invata singuri sa inventam unele inspirate de un gest, o fapta, o intamplare. Daca vom sti sa punem totul in metafora, ca Blaga, vom cuceri. Pe cei mici, pe cei mai mari …
Cred ca volumul de fata poate fi o excelenta sursa de inspiratie pentru orele de dezvoltare personala sau chiar acasa, pentru parinti. Uneori e bine ca o poveste sa fie urmata de comentarii, de lamuriri. Alteori e bine sa lasi povestea asa, spusa, sa pluteasca inca in aer, fara sa ii cauti un inteles. Copiii vor veni la un moment dat sa intrebe. De multe ori mi se intampla acest lucru: spun unui copil ceva, poate il laud sau poate ii atrag atentia ca undeva nu a facut bine, iar el vine dupa un timp sa imi explice. Asa e si aici.
Eu am cumparat cartea de pe site-ul Books Express. Daca doriti sa o achizitionati, dati click pe titlul
101 povesti vindecatoare si veti fi directionati in libraria online:
Foarte , foarte interesanta ! Cand o sa ajung in tara sigur o voi achizitiona !! Multumesc pentru prezentare ! Pun semn de carte ca sa nu uit ! O saptamana cu toate frumoase sa ai !