Chiar daca sunt mici, copiii pot invata ca si la orele online trebuie sa existe niste reguli pe care sa le respecte toata lumea. Le putem explica, pe intelesul lor, ca orele online sunt asemeni orelor din clasa. Stiu si ei ca uneori internetul e slab, ca se poate intampla ca imaginea sa dispara si sunetul sa nu se auda. Sunt lucruri care uneori nu depind de noi, profesorii si nici de ei, elevii. Altele insa depind de noi toti ca grup.
Reguli pentru profesori
Parerea mea este ca si profesorii trebuie sa respecte aceleasi lucruri pe care le cer elevilor lor. Daca le ceri copiilor sa se logheze la timp, sa aiba caietele pregatite si sa isi deschida camera, atunci si tu ca profesor trebuie sa faci acest lucru.
- Trimite din timp linkul pentru logare si orarul sau materialele necesare. Daca din diferite motive trebuie sa anulezi ora online sau nu te poti loga, anunta-i pe copii.
- Asigura-te ca ai luat masuri de siguranta: ai setat parola pentru intalnire, ai bifat sa existe camera de asteptare.
- Ai cerut acordul copiilor si parintilor pentru a inregistra ora.
- Ai stabilit si ai discutat cu copiii regulile orelor online.
- Invata-i treptat sa foloseasca anumite functii: sa scrie pe chat, sa deschida microfonul, sa apese pe reactii.
- Daca le ceri lor sa deschida camera, asigura-te ca si pe tine te vad bine. Stai intr-un loc luminos.
- Propune activitati care sa ii atraga. Pentru cei mici poti combina activitati statice cu unele de miscare.
- Daca sunt copii foarte mici, nu propune activitati ce presupun ca parintii sa stea si ei conectati: adica nu le trimite linkuri catre filme, desene.
- Adapteaza aplicatiile pe care le folosesti in functie de varsta copiilor.
- Propune activitati echilibrate. Nu va puteti uita tot timpul la filme sau jocuri pe ecran. Combina partea de activitate pe ecran cu cea de scris sau desenat sau miscat prin camera.
- Nu vorbi la telefon sau cu altcineva decat daca e imperios necesar.
- Simuleaza din timp cum functioneaza Zoom sau Meet. Poti face acest lucru cu un membru al familiei sau cu un coleg.
- Nu iti propune prea mult, dar sa ai si niste activitati sau jocuri de rezerva.
Reguli pentru elevi
Poti sa descarci AICI cu verde si galben si AICI si AICI postere cu regulile pentru orele online. Posterele sunt realizate de mine in Canva si contin imagini pe care eu le-am achizitionat. Ele aunt la fel, difera doar aranjarea si culorile. Pentru ca sunt format png, le poti afisa cu share atunci acnd incepi ora, pentru a aminti care sunt regulile. Deasemenea, la orele din clasa le puteti discuta astfel incat copiii sa stie ce se asteapta de la ei. Regulile expuse de mine sunt doar niste exemple, voi si clasa puteti personaliza regulile cu ideile voastre.
- Intreaba-i pe elevii tai ce le place si ce nu la activitatile online si stabiliti impreuna niste reguli.
- Roaga-i sa isi inchida microfonul daca nu au ceva de spus. Microfonul va inregistra toate fosnetele si zgomotele din incaperea fiecaruia.
- In timpul activitatii online nu se consuma alimente. Sigur, copiii pot bea apa daca le e sete, dar sa aiba pregatita o sticla langa ei si sa nu fie nevoiti sa paraseasca incaperea.
- Roaga-i sa se imbrace adecvat. Sa se spele pe fata si pe dinti si chiar sa isi puna uniforma. In acest fel se seteaza atmosfera de scoala, de studiu.
- Ar fi bine sa aiba toate materialele pregatite. Se pierde timp pretios daca unul singur pleaca dupa creioane in alta camera.
- Stabiliti un cod atunci cand copiii doresc sa vorbeasca: ei pot ridica mana. Daca nu ii vedeti pe toti pe ecran, isi pot deschide microfonul sa ceara permisiunea. Sau pot scrie pe chat.
- Pisica si catelul ar trebui sa stea in alta camera in timpul orelor online. Animalutele de companie sunt dragalase, dar nu e timp pentru ele acum.
- Roaga copiii sa stea linistiti, sa se concentreze la activitati, fara sa aiba alte preocupari: cautat de jucarii, topaiala, ascuns sub birou.
Si cateva reguli pentru parinti
Parintii sunt foarte curiosi sa vada cum se descurca micutii lor. Pe de alta parte, copiii șici de gradinita si cei din clasele pregatitoare si intai pot avea nevoie de ajutor la logare si setari. In rest nu cred ca are rost ca un parinte sa stea pe un scaun langa copilul sau, chiar daca citeste sau face altceva. Acest lucru il va intimida pe copil, el se va intreba mereu daca nu greseste. Iar parintele va fi poate tot timpul tentat sa il ajute pe copil sa scrie, sa raspunda.
- Invata-ti copilul sa se descurce singur la orele online. Dar asigura-te ca e in siguranta pe internet.
- Invata-l de unde se deschide microfonul, cum se porneste camera, unde e chat-ul, cum activeaza bara de instrumente.
- Chiar daca e un copil mic, nu sta chiar langa el in timpul orelor online. Poti sa iti faci de lucru in alta camera si din cand in cand sa arunci o privire sa vezi daca totul e in ordine.
- Nu interveni in timpul orelor aducandu-i elevului apa sau mancare.
- Daca trebuie sa vorbesti la telefon, fa acest lucru in alta parte, in asa fel incat sa nu deranjezi ora.
- Lasa-l sa se descurce, sa aiba initiativa. Daca nu vorbeste, nu il indemna mereu sa raspunda, nu scrie in locul lui.
Daca aveti si voi niste idei care functioneaza, altele decat cele scrise de mine, va invit sa lasati un comentariu.
Alte articole pe blog: Aplicatii online si resurse – o lista utila, Cateva exercitii de spart gheata.
Ema
Mulțumim!
Foarte bine punctat Ema! Sunt mama unui baietel in clasa pregatitoare. Am intrat total nepregatiti in online. Asa am gandit si eu ca tine : era bine daca doamna facea o repetie cu noi sa vedem ce functioneaza si ce nu. Ce reguli respecta copiii, ce reguli respectam noi ca parinti. Asa e ele apartin bunului simt si e mai bine sa te asiguri ca a inteles toata lumea. Si pe parcurs sa fie repetate ca sa si le însușească corect. Ne-am descurcat in cele din urma si ne straduim sa progresam.
Multumim mult ,esti o sursa inepuizabila de inspiratie!