Sa tesem frumos! Activitate de reciclare cu carton si fire

Am incercat si in anii trecuti, la clasa pregatitoare si la clasa intai sa tes cu elevii mei. Le-a fost greu sa foloseasca firele de ata si sa urmeze un tipar de tesut. Am ramas atunci la a tese cu hartie, trecand fasii de hartie printre alte fasii de hartie si cu ata trecuta prin fire de ata prinse pe o farfurie de carton. Eu am amintirea activitatii Sa tesem frumos! din copilarie si imi place mult, dupa cum poate stiti deja, tot ce tine de lucrul cu fire. Anul acesta am vazut la o colega o idee: steagul României tesut pe un razboi improvizat din carton. Stiam metoda, dar vazand-o acum mi s-a parut momentul potrivit. Le-am propus elevilor sa realizeze un steag al României. Va prezint mai jos cum am lucrat.

 

Lucrul cu ambele maini stimuleaza activitatea cerebrala

Ca la orice activitate pe care o propun elevilor mei, am exersat eu mai intai. Dupa ce am exersat, am realizat si un tutorial video pentru ca in clasa lor sa le fie mai usor sa urmareasca pasii ce trebuie urmati. A fost de folos deoarece filmul a rulat in bucla, mereu si mereu sau l-am oprit si l-am pornit de acolo de unde era necesar, astfel incat sa fie mai usor cu organizarea. Gasiti filmul meu AICI, poate va e si voua de folos.

Activitatea aceasta de tesut e foarte potrivita pentru copii. Nu au folosit ac pentru a trece firele dintr-o parte in alta. E atat de mutl senzorial in aceasta indeletnicire, incat nu am vrut sa fac sa le fie mai usor. Lucrul cu ambele maini stimuleaza activitatea ambelor emisfere cerebrale. Grija pentru firul de ata, coordonarea mana-ochi, detaliile, gingasia cu care trebuie manuit totul, toate acestea sunt deprinderi de exersat.

Pe de alta parte, vreau sa va spun ca pentru aceasta activitate am reciclat niste carton de la cutiile in care librariile mi-au trimis carti. Am fost tare mandra sa fac acest lucru, deoarece ma doare sufletul ori de cate ori trebuie sa arunc astfel de cutii deoarece nu am unde sa le depozitez. De data aceasta, una dintre cutii a fost de la Editura Arthur. Avea pe ea niste desene tare frumoase, m-am gandit cum sa o reciclez, la ce sa o folosesc. Ocazia a fost potrivita: la razboaiele de tesut pentru elevii mei.

Sa tesem frumos

Materiale simple, la indeamana

Iata materialele pe care le-am folosit pentru aceasta activitate:

  • carton – pentru fiecare copil am taiat o bucata cu dimensiunile de 10×15 cm
  • ata colorata, fir acrilic, in culorile rosu, galben, albastru si gri pentru urzeala
  • foarfece, creion, rigla
  • banda adeziva – cu ea am prins pe spatele razboiului de tesut capetele de fire.

La fiecare bucata de carton am crestat partea de sus si partea de jos, crestaturile fiind la distanta de 1.5cm una de cealalta. Prin aceste crestaturi am trecut firul gri, urzeala. Apoi am inceput sa trec prin firele de urzeala firele colorate. Le-am propus copiilor sa foloseasca la acest proiect culorile steagului României, deoarece activitatea noastra a avut legatura cu data de 1 Decembrie, Ziua Nationala a României. O parte dintre ei au folosit si alte culori si nu au realizat un steag tesut.

Eu as fi vrut sa lasam tesaturile asa cum sunt, pe mini razboiul de carton, insa unii dintre ei m-au rugat sa scot tesatura de acolo. Aceasta e o munca relativ migaloasa si de data aceasta nu i-am lasat pe ei, ci am facut eu tot procesul. Firele de urzeala se taie pe spatele lucrului si se innoada la capatul de sus si la cel de jos.

Rutina, concentrare, perseverenta

Toate activitatile de lucru manual aduc copiilor o satisfactie nemasurata, o implinire: aceea de a mesteri chiar ei ceva, aceea de a vedea iesind din mainile lor ceva palpabil. Activitatea aceasta de tesut aduce cu ea o multime de beneficii: e rapida – copiii pot termina lucrul intr-o ora sau mai putin, ei obtin un produs final, implica rutina si concentrare, urmarirea unor pasi, a unor etape.

Sigur, ca in orice clasa, si eu am elevi care nu au reusit, care s-au incurcat, care au luat-o de la capat, care au abandonat, care au avut nevoie de explicatii suplimentare, carora a trebuit sa le desir tot lucrul si sa inceapa iar. A fost o activitate realizata in doua zile. In prima zi a fost un fel de familiarizare, le-am explicat cum se lucreaza si au intins urzeala. Unii au reusit sa inceapa si cu firele colorate, altii nu. Fiecare copil are ritmul sau, e firesc sa fie asa. Unii lucreaza intuitiv, nu au nevoie de prea multe explicatii, altora le e necesar un timp suplimentar si indrumare permanenta.

Ca la multe alte activitati de acest fel cu grupul mare de copii, nu e usor. Dar nu e nici greu. Faptul ca razboiul de tesut din carton e mic ii ajuta pe elevi. Nu trebuie sa incepeti cu ceva ce presupune foarte mult de lucru. Ei trebuie sa termine sau sa vada progres pentru a-si gasi motivatia interioara. Abia dupa ce vor fi siguri pe ei puteti trece la a tese ceva mai complicat, pe cadru de lemn, cu alt fel de fire.

Daca si voi ati incercat la clasa o activitate de tesut, va invit sa scrieti in comentarii impresiile voastre. Ce a functionat la voi, care a fost rutina de lucru, cat a durat, ce au spus copiii?

Alte articole pe blog: Calendar de Advent, Cu ac si ata pentru copii

Ema

2 thoughts on “Sa tesem frumos! Activitate de reciclare cu carton si fire”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *