semne de punctuatie

Semne de punctuatie – postere zambarete

Am aici cateva postere simple, foarte simple, cu semne de punctuatie. Pentru ca cineva a sugerat sa fie vesele, am pus semnelor ochi si gurite zambitoare. Le puteti descarca in calculatorul vostru: Postere AICI, printati-le pe o foaie mai groasa, plastifiati-le. 

 

semne de punctuatie

Toate semnele de punctuatie la vedere?

Uneori da, alteori nu. Depinde de obiective voastre.

Daca vreti sa le aveti permanent undeva pe perete, sa faceti mereu trimitere la ele, da, atunci pot sta permanent. Dar nu tot anul. Uneori e bine sa lipseasca anumite lucruri, e chiar indicat sa faceti schimbari. Veti mentine decorul clasei actualizat.

Daca vorbiti despre fiecare semn in cate o ora, atunci expuneti-le pe rand, pe masura ce vorbiti despre ele.

Hei, uneori posterele va mai ajuta sa inviorati un colt gol ori sa ascundeti cate o gaura in perete. 🙂 Dar asta e alta poveste, nu e asa? Si chiar si atunci, nu se justifica sa le puneti la inceputul anului si sa nu le dati jos nici in anul urmator. Pentru ca poate le intra in cap.

Ioana din Cluj a pus deja posterele in clasa sa.

Cate roluri au posterele?

Unul singur, veti spune. Sunt material didactic. Da, asa e, dar aici le puteti folosi si altfel decat pentru a infrumuseta un perete sau pentru a le intra in cap elevilor.

  1. Lucrati in grupe – Fiecare grupa primeste un poster. Cu semnul de punctuatie de pe poster pot alcatui un enunt, un text, o compunere.
  2. Ghiceste! Descrieti semnul de punctuatie, spuneti una sau mai multe intrebuintari, iar copiii sa ghiceasca. Apoi aratati-le posterul pentru verificare.
  3. Alegeti un exemplu de pe poster si in jurul lui construiti un text.
  4. Facti un trenulet cu semnele de punctuatie, doar unele sau toate. Provocati copiii sa le foloseasca intr-un text scurt, in aceeasi ordine in care sunt asezate.
  5. La intalnirea de dimineata: alegeti un poster si in 2 minute spuneti sau scrieti enunturi in care ar putea fi folosit un semn de punctuatie.

 

Si mai multe idei cu semne de punctuatie

  • Modelati semne de punctuatie.
  • Incurajati copiii sa gaseasca obiecte care seamana cu unele semne.
  • Decupati unele semne foarte mari, din carton sau hartie, folositi-le ca pe niste marionete.
  • Alcatuiti texte de tot felul, scrisori, anunturi, bilete, felicitari in care provocarea e sa folositi unele semne.
  • Clasicul text cu semnele de punctuatie lipsa, iar copiii sa le completeze.
  • Transforma enunturi in care s-a folosit punctul in alte enunturi in care sa se foloseasca semnul intrebarii, spre exemplu.
  • Faceti un tabel mare cu semne de punctuatie, dati copiilor niste enunturi care contin aceste semne sau enunturi din care semnele lipsesc. Rolul lor e sa potriveasca enuntul langa semnul potrivit.
  • Semne cu miscare! Dati copiilor un text scurt care sa contina semne de punctuatie pe care vreti sa le gasiti. Stabiliti un cod: la semnul exclamarii se ridica in picioare. La semnul intrebarii pun mainile pe cap.
  • Desenati semnul intrebarii, spre exemplu, pe o foaie foarte mare. Lipiti in interiorul lui enunturi decupate sau scrise, semne de intrebare desenate ori decupate.
  • Sotron – Desenati un patrat, impartiti-l in mai multe patrate. In fiecare patratel desenati un semn. Copiii sar pe cate un semn si formuleaza o propozitie in care ar folosi semnul.
  • Cititi un text scurt. Pregatiti niste cartonase cu semne. Alternati enunturi exclamative cu declarative si intrebari. La fiecare enunt citit, copiii vor ridica cartonasul cu semnul potrivit.
  • Intr-un minut: Scrieti cel mai lung enunt cu virgule. Scrieti cat mai multe intrebari.
  • Zar sau balon – Confectionati un zar cu semne de punctuatie. Ori scrieti cu un marker pe un balon cateva semene. Rostogoliti zarul ori aruncati balonul. Alegeti un semn, spuneti cum se foloseste, dati un exemplu.
  • Enunturi amuzante – Scrieti un text in care sa schimbati semenele de punctuatie: In loc de punct puneti semnul intrebarii spre exemplu. Rugati copiii sa identifice ce e bine si ce nu.

Daca aveti si alte idei, lasati un comentariu.

Alte articole pe blog: Semnele de punctuatie – organizare, Fisa personala a substantivului

Ema

4 thoughts on “Semne de punctuatie – postere zambarete”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *