Serbarea de sfarsit de an – Spectacol de talente

S-au auzit urale de bucurie cand le-am spus: Hai sa facem un spectacol de talente! Probabil ca tot demersul meu din acesti ani da acum roade: sa fie independenti, sa isi invinga emotiile, sa se implice, sa arate ce stiu. Mi se pare important sa vrei sa arati si celorlalti ceea ce stii. Pentru copiii mici aceasta e o piatra de incercare. Cei mai multi si-au gasit pe loc un talent: eu fac gimnastica, tu esti bun la fotbal, eu stiu engleza, tu poti sa canti. Unii au facut echipa. Altii nu si-au gasit un talent anume. Le-am recomandat sa discute cu parintii si sa gaseasca un moment.

Serbarea de sfarsit de an a fost in intregime efortul copiilor. Eu m-am ocupat, in background, doar de pus cap la cap momentele pe desfasurator si de convins pe cate unii ca poate acum nu au un talent de aratat pe scena, dar pot participa cu un moment. Pentru ca da, sunt si copiii care au talentele sau preocupari ce nu s-au potrivit, deocamdata in spectacol. Baietii practica sporturi, merg la judo, de exemplu, dar nu prea era spatiu sa ne arate cateva miscari. Au fost copii care nu au dorit, din diverse motive, sa apara pe scena. Si a fost bine si asa. Au talentele lor, ii stim, dar poate nu au reusit sa treaca de emotii. Sigur, sunt si copii care nu cred ca au un talent anume. Au doar 9 ani, au timp sa isi descopere activitatea care sa ii pasioneze.

Trei zile am vizitat impreuna sala de spectacole a scolii noastre. Ea se afla in alt corp de cladire. In prima zi am masurat sala, ne-am gandit cum sa decoram. A doua zi am adus decorurile. Ele au fost niste fluturi de hartie realizati cu ceva timp in urma la tema axa de simetrie, niste rozete de hartie pe care le-am mesterit intr-o zi, doua postere uriase pe care ei au desenat si au decorat spatiul, o lucrare colaborativa de pe Twinkl. Ne-am gandit sa punem si baloane, dar nu ar fi rezistat atatea zile. A treia zi iar am vizitat sala ca sa isi dea ei seama cum vor sta pe scena, daca au loc pentru gimnastica.

Mai intai a avut loc premierea. I-am strigat pe fiecare si le-am impartit diplome si o carte de citit in vacanta. I-am numit mai intai cu ceea ce mi se pare reprezentativ pentru fiecare. Il invit pe istoricul clasei! Raul, au strigat copiii. (Nu studiem istorie in clasa a doua, dar Raul e foarte pasionat de istorie, in special de al doilea razboi mondial.) Omul de stiinta al clasei! Filip, au strigat copiii. (A doua zi, Filip mi-a spus: Mi-a placut cand m-ati strigat omul de stiinta al clasei.) Si asa a fost cu toti: cel mai bun la desen, cantareata clasei, cel mai mic si cel mai puternic, sportivul, fotbalistul, mini-invatatoarea, cealalta mini-invatatoare, dictionarul clasei, expertul Lego, copilul care citeste cel mai mult.

Apoi a avut loc spectacolul. Prezentatori au fost 4 copii. Ei au dorit sa fie asa. Pana la jumatatea activitatii au prezentat doua fetite, apoi alte doua. Ce bine s-au descurcat! S-au ajutat unii pe altii, si-au tinut microfonul, obiectele de prezentat, desenele. Si-au modulat glasul, au facut pauze bine gandite, au accentuat ceea ce era de subliniat.

  • Lucas ne-a aratat cum rezolva el o problema de matematica.
  • Iar Christopher ne-a prezentat un avion urias construit de el. Tot el a mesterit avioane de hartie pentru toti copiii, a scris pe ele cate un mesaj si le-a impartit. Mesajele spuneau asa: Esti cel mai bun! Esti un prieten minunat! Te felicit! si fiecare si-a ales pur si simplu un avion si a citit cu glas tare mesajul. A fost magic, toate mesajele li s-au potrivit!
  • Raul ne-a prezentat o carte cu desene cu avioane din al doilea razboi mondial, carticica realizata de el. Si ne-a spus despre fiecare tot felul de detalii. La un moment dat ma gandeam ca ori se incurca ori uita. Cu calm si stapanire ne-a povestiti tot si nu invatase pe de rost.
  • Tobias, expert Lego (are mii de piese acasa), ne-a prezentat niste figurine inventate de el si ne-a explicat cum le-a construit si mai ales de ce a procedat asa.
  • Teo si Mara au avut un moment de gimnastica. La fel Diana si Casiana. Iris a dansat cu panglica.

  • Filip ne-a prezentat o carte realizata de el, despre masinile de Formula 1.
  • Adrian a spus doua poezii in engleza (are o pronuntie foarte buna).
  • Raluca, Gabriel si Radu (imbracat in costumul lui de Judo) au spus ghicitori. Astfel, spectacolul a fost interactiv, deoarece colegii si parintii au dat raspunsurile si tare s-au distrat.
  • Razvan si David au spus doua poezii tare amuzante scrise de Carmen Tiderle (cautati volumele sale de poezii, sunt delicioase!).
  • Marc este expert in Jiu Jitsu, a venit imbracat in kimono. Ne-a spus ca nu are voie sa exerseze in afara spatiului lor special, dar ne-a explicat cum este acest sport.
  • Tudor este foarte priceput la fotbal, ne-a aratat cateva scheme de incalzire cu mingea.
  • Diana a cantat in final. Ea e premiata la multe concursuri de muzica din tara. E privighetoarea noastra, un bob de fetita cu glas maiastru.

Acestia suntem noi. Copiii s-au mobilizat extraordinar, au fost spontani, speciali, magici. Au aratat ce stiu ei, cine sunt ei. Pentru la anul gandesc un spectacol cu teatru de improvizatie. S-au aratat priceputi la acest lucru anul acesta cand m-am tot jucat cu ei de-a improvizatia.

Va invit sa povestiti in comentarii cum a fost sfarsitul vostru de an scolar.

Vacanta placuta!

Ema

1 thought on “Serbarea de sfarsit de an – Spectacol de talente”

  1. Buna!
    In primul rand iti multumesc pentru tot ce impartasesti cu noi.
    Dupa serbarea de anul acesta m-am gandit si eu la ceva asemanator cu ceea ce ai povestit tu, pentru clasa a 2-a. Ma tot framantam ce sa fac cu cei care nu canta, nu recita, nu danseaza, dar pentru ca tie ti-a reusit cu prezentarea de alte talente, e super.
    Eu ii incurajez mereu sa ne arate ce fac in timpul liber, sa ne aduca proiectele lor, medaliile, diplomele de la diferitele concursuri sportive si nu numai.
    Anul acesta serbarea noastra a avut la baza povestilor create de copii pe tema “Ce mi-a placut in clasa I”
    Copiii au scris pe o foaie ce au crezut ei, au decorat, au citit la serbare. Dupa serbare am strans toate foile, iar la toamna, in prima zi de scoala, vom realiza carticica “Ce ne-a placut in clasa I sau Marea carte a șoriceilor”. ❤️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *